Egy jó önéletrajz aranyat ér. Ha ugyanis tényleg megfelelően strukturált és tartalmazza az állás betöltése szempontjából releváns információkat, nagyobb eséllyel fognak keresni bennünket egy interjú időponttal is. Az önéletrajz ugyanis az első, amivel találkozik a toborzó, és az ebben található információk alapján dönt, hogy megfelelnénk-e az adott pozícióra.  Toborzó ügynökségként számtalan (hiányos vagy hibás) variációval találkozunk nap, mint nap, ezért ebben a cikkben összegyűjtöttük, mitől lehet első olvasatra meggyőző egy önéletrajz és mikor érdemes a kronologikus, és mikor a funkcionális önéletrajz típust alkalmazni. 

önéletrajz típusok

1/ kronologikus önéletrajz.

A klasszikus kronologikus, vagyis időrendi önéletrajz, ami időben visszafelé listázza a korábbi munkahelyeket és munkaköröket, elsősorban a több éves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára lehet jó választás.

2./ funkcionális önéletrajz.

Ez az inkább leíró jellegű önéletrajz formátum, ami általános készségek mentén mutatja be a pályázót, azok számára javasolt, akik nemrég kezdtek dolgozni, esetleg kisebb kihagyás után térnek vissza a munka világába. A funkcionális önéletrajz segítségével ugyanis bemutathatjuk, hogy rendelkezünk a megpályázott munkakörhöz szükséges tudással, készségekkel és tapasztalattal.

Bármelyik típust is használjuk, az alábbiakat minden esetben tartsuk szem előtt: 

 • maximum 2 db A4-es oldalnyi terjedelmű legyen
 • kiemelten ügyeljünk rá, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, elírások. Ez az egyik legkönnyebben elkövethető hiba, ami minden esetben rossz benyomást kelt. 
 • a szöveg egyszerű betűtípussal (pl. Arial, Times New Roman) jelenjen meg, legalább 11-es betű mérettel
 • törekedjünk a felsorolás szerű, tömör megfogalmazásra
 • semmiképp ne állítsunk valótlant korábbi tapasztalataink között.

amit az önéletrajznak minden esetben tartalmaznia kell.

Akár a kronológikus, akár a funkcionális önéletrajz típus mellett döntünk, önéletrajzunknak az alábbi információkat minden esetben szükséges tartalmaznia: 

 • személyes adatok: név, telefonszám, e-mail, beszélt nyelvek
 • szakmai képesítések, ha rendelkezünk ilyennel
 • iskolai végzettség: a legmagasabb, és ha a pozíció szempontjából fontosnak látjuk, időrendben a korábbiak. 
 • referenciák elérhetőséggel, ha rendelkezünk vele. 

mit tartalmazzon a kronologikus önéletrajz?

Ha a kronologikus önéletrajz formátumot alkalmazzuk, a személyes adatok megadását követően időrendben tüntessük fel jelenlegi és korábbi munkahelyeinket és munkaköreinket. Kezdjük az időrendben utolsóval. Minden munkakör esetén érdemes az alábbi szempontok szerint bemutatni: 

 • munkáltató neve, tevékenységi köre
 • a munkakör megnevezése

  kezdés és befejezés dátuma
 • feladatok leírása
 • elért eredmények

Ha több munkahelyünk is volt és nem szeretnénk túllépni a 2 oldalnyi terjedelmet, érdemes csak azokat részletesen kiemelni, amelyek relevánsak az adott pozíció szempontjából, a többit pedig csak említés szinten felsorolni. 

A megszakításokat célszerű megindokolni, ha az adott időszakot utazással, vagy career break-en töltöttük, esetleg személyes oka volt. 

mi legyen a funkcionális önéletrajzban?

A funkcionális önéletrajz olyan készségeket és ismereteket sorol fel, amik relevánsak a megpályázott pozíció szempontjából. Ügyeljünk arra, hogy önéletrajzunk visszatükrözze a pozíciónál elvárt készségeket. 

 • Legalább 4-5 készséget emeljünk ki, mindegyik alatt egy-egy bekezdésben részletezzük, hogy esetünkben az adott készség megléte hogyan nyilvánult meg korábban (pl. iskolai projektekben, önkéntes munkában való részvétel során, vagy korábbi munkakörben a feladatvégzés során). A személyes eredményeket érdemes számszerűsíteni is.
 • Korábbi munkatapasztalatokat is felsorolhatunk, ahol kiemeljük az adott készséget, amit ez alatt használtunk, fejlesztettünk. Említhetjük akár önkéntes munka keretében, vagy valamilyen saját, vagy iskolai projekten végzett tevékenységeinket is.
 • Kiemelhetünk olyan készséget is, amiről tudjuk, hogy ritka, vagy jól teljesítünk benne. 

hogyan tűnhet ki önéletrajzunk?

Az interneten számos, akár online kitölthető önéletrajz minta közül választhatunk, önéletrajzunk viszont akkor fog igazán kitűnni a rengeteg jelentkező között, ha bemutatja, hogy alkalmasak vagyunk az adott pozícióra. A legtöbb jelölt csak felsorolja a korábbi munkaköreit önéletrajzában, azonban sokkal célravezetőbb, ha leírjuk azt is, hogy mit értünk el az adott munkakörben. Ehhez egy jó lehetőség, ha összekapcsoljuk egy, vagy több készséggel, ami segítette a munkánkat, így egyúttal készségeinket is bemutathatjuk. 

Érdemes figyelmet szánni a feladataink megfogalmazására: törekedjünk arra, hogy az adott pozícióban elért eredményeinket említsük meg, és ne csak a feladatot magát írjuk bele. Ezen kívül fontos, az is, hogy minél rövidebben és tömörebben írjuk le, minden esetben kerüljük a hosszú körmondatokat, hogy könnyen olvashatóan tarthassuk ezt a részt is. 

Egy gyakorlati példa erre: felsorolásként ezek a feladatok így néznének ki a képzeletbeli önéletrajzban: 

 • brief-ek összeállítása különböző marketing tevékenységhez,
 • jóváhagyások megszerzése az új marketing aktivitásokhoz.

Ehelyett, sokkal informatívabb és proaktívabb hangvételű, ha így írjuk le ugyanezt: 

 • brief-ek összeállítása az érdekelt felekkel együttműködve 
 • új marketing kezdeményezések megvalósítása
 • marketing mix optimalizálása, aminek köszönhetően nőtt a megtérülés.
home office
home office

Első lépésként tehát gyűjtsük össze feladatainkat, majd gondoljuk át, hogy az adott feladatot hogyan tudjuk átemelni egy, vagy több készség, vagy elért eredményeink bemutatására. Kicsit több időt fog igénybe venni, mintha csak felsorolnánk feladatokat, de megéri az idő befektetést, hiszen így önéletrajzunk sokkal több hasznos információt fog tartalmazni rólunk a toborzók számára. 

A toborzók önéletrajzunkat egy-egy specifikus munkakörhöz fogják társítani, aminek megfelelhet, ezért is érdemes a betölteni kívánt munkakör mentén végiggondolni a tartalmát. A cél, hogy önéletrajzunkat érdekesnek találják. Ezért úgy kell bemutassuk korábbi tevékenységeinket, hogy kiderüljön belőle, hogy mivel foglalkoztunk pontosan, milyen eredményeket értünk el és ezen keresztül egyúttal bemutassuk készségeinket is. Ezek a részletek azok, amik igazán kiemelhetik majd a többi közül.  

önéletrajz tedd/ne tedd.

Összefoglalásként egy-egy listába szedtük, mi az, ami minden esetben szerepeljen az önéletrajzunkban, akár a kronologikus, akár a funkcionális formát használjuk, illetve mik azok, amiket feltétlen kerüljünk az elkészítés során.

tedd.

 • tartalmazza személyes adataidat
 • írj rövid bevezetőt, ami említi, mivel foglalkozol, mik az erősségeid és milyen célokat szeretnél elérni
 • mutassa be tanulmányaidat (iskolai végzettésgek, tanfolyamok)
 • mutassa be szakmai pályafutásodat: tapasztalatok felsorolása munkakörönként, feladatokat ismertetve, a munkáltató megnevezésével, kronologikus önéletrajz esetén dátumokkal, időben visszafelé haladva
 • korábbi szakmai tapasztalat hiányában listázd az önkéntes munkákat, projekteket, workshopokat, amiken részt vettél, kiemelve, hogy milyen készséget fejlesztett, milyen ismereteket adott. 

ne tedd.

 • kerüld a szlenget és ügyelj a nyelvtani helyességre
 • ne írj hosszú, egybefüggő bekezdéseket. Helyette felsorolásszerű, szellős, könnyen olvasható blokkokba rendezd a tartalmat.
 • kerüld a személyes képeket. Csak professzionális fotót csatolj.
 • ne adj meg valótlan információt korábbi munkatapasztalatodról, ismereteidről. Ezek legkésőbb a referencia ellenőrzéskor amúgy is kiderülnek.
 • ne használj táblázatot, vagy egyéb speciális formázást, nehezen olvasható betűtípust. Hogy olvasható maradjon a dokumentum: legalább 11-es betűméret, egyszerű betűtípussal (pl. Arial, Tahoma, Times New Roman stb).
 • az elkészült dokumentum ne legyen hosszabb 2 A4-es oldalnál. 
 • ne hagyj üres járatokat: a hosszabb kihagyások okát is említsd meg, ha például utaztál, tanultál, vagy családi okok miatt szakadt meg karriered. 

Ahhoz, hogy a toborzók könnyebben megtaláljanak és felfigyeljenek Rád, légy jelen minél több helyen: készíts informatív LinkedIn profilt, önéletrajzod tartalmazzon kulcsszavakat, töltsd fel álláskereső adatbázisokba, illetve regisztrálj a Randstad adatbázisába is, így tanácsadóink fel tudják venni Veled a kapcsolatot, ha van számodra megfelelő lehetőség!