Milyen stílusban írjuk meg az önéletrajzunkat, hogyan tegyük figyelemfelkeltővé, és milyen fényképet használjunk benne?

Vajon mik azok a klisés sablonszövegek, amiket érdemes kerülni egy CV-ben? Kérdéseinkre Csergő Nóra, a Randstad mérnöki csapatának tanácsadója válaszolt.

Mennyi idő alatt tudja leszűrni a fejvadász egy CV-ből, hogy érdemes-e foglalkozni az állásra jelentkezővel?

 Ezt egy rutinosabb fejvadász vagy recruiter nagyjából 10 másodperc alatt megállapítja.

Milyen stílusban írjuk meg az önéletrajzunkat? Legyen kreatív, szellemes, vagy inkább maradjunk a tényszerű, szikár megfogalmazásnál?

A jelöltek körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nagyon kreatív, rendkívül színes, idézetekkel vagy a területhez szorosan kapcsolódó ikonokkal teletűzdelt “fancy” önéletrajzok. Ezzel ellentétben recruiter vagy akár vállalati HR-es oldalról felvet pár kérdést, hogy a jelölt ezzel valóban a kreativitását akarta megmutatni az önéletrajzban, vagy takargatni kívánja vele a valódi tapasztalatait, amelyek esetleg még nem olyan erősek. Tagadhatatlan, hogy vannak kivételek, de alapvetően úgy gondolom, nem érdemes ebbe túl sok energiát fektetni, mert egy egyszerű, jól szerkesztett, áttekinthető, frappáns kiegészítővel sokkal eredményesebb lesz az önéletrajz.

Szeretem a kihívásokat, motivált és céltudatos vagyok….Mik azok a fárasztó sablonszövegek egy önéletrajzban, amiken alapból átugrik egy fejvadász figyelme, mert már egymilliószor olvasott hasonlókat?

Mostanában elterjedt szokás, hogy a különböző önéletrajz készítő oldalak sablonjai olvasása után  a jelölt így mutatkozik be: “Szeretnék egy jól működő vállalat tagjaként szakmai fejlődést elérni, valamint a cég sikereihez hozzájárulni.” Ennek számos változata van, hasonló üzenettel. Úgy gondolom, hogy az igazán eltökélt és céltudatos jelölt tudja konkretizálni, hogy mit keres és miért keres. Tanácsos specifikus célokat meghatározni.

Milyen fénykép legyen az önéletrajzunkban?

Egy komoly álláskereső jelöltnek - de még a komolytalannak is - ne a nyaralás utolsó éjszakáján, egy lakodalomban, vagy a tükör előtt készült selfie  kerüljön az önéletrajzába. Érdemes a business fotóra időt szánni, ehhez pedig akár egy jó érzékkel rendelkező munkatárs is bőven elegendő.

Hogyan tüntessük fel a CV-ben a karriercéljainkat?

Lényegre törő vázlatpontokban, a sablon szövegeket elkerülve.

Milyen az önéletrajz ideális terjedelme, amit a fejvadászok is elolvasnak?

Maximum 1-1,5 oldal, a tapasztalattól függően. A 2-3, netán 4 oldalas önéletrajzok már túlságosan hosszúnak bizonyulnak.

Annak lehet jelentősége, hogy melyik betűtípussal és mérettel tesszük figyelemfelkeltővé az önéletrajzunkat?

Olyan szempontból lehet jelentősége, hogy egyes betűtípusok nem minden karakterrel vannak “barátságban”, például az “ő” nagyon sok esetben más stílusban jelenik meg, vagy teljesen más karakterként, sokan pedig nem tekintik át kellőképpen az önéletrajzukat a jelentkezés előtt. De azért alapvetően itt a “kevesebb több” elvet tanácsos követni, nem kell a legdíszesebb betűtípusnál lehorgonyozni.

Mit hangsúlyozzunk jobban a CV-ben? A teljesítményünkhöz társítható adatokat, számokat, vagy inkább a legfontosabb felelősségköreinket?

Vannak olyan pozíciók, ahol számadatokkal hasznos alátámasztani a tevékenységünket. Például egy stratégiai beszerző esetében nem hátrány ha “cost saving” címszó alatt megosztjuk ezt az információt, természetesen ott, ahol nem minősül üzleti titoknak. Azonban attól még nem minősül kevesebbnek egy CV, ha ezek nincsenek feltüntetve, elsősorban a felelősség és a feladatkör számítanak.

Összesen hány előző állást említsünk az önéletrajzban?

A jelentkező tapasztalataitól függően fontos, hogy mennyire értékes tapasztalattal rendelkezik, ezért érdemes a releváns munkaköröket feltüntetni. A diákmunkák, vagy a szakmához nem kapcsolódó gyakornoki vagy átmeneti munkakörök nem feltétlenül szükségesek. A három vagy négy legutóbbi munkahely már elegendő információt szolgáltat a vállalat vagy a HR-es számára.

ha úgy érzi, CV-je készen áll az elküldésre, nézzen szét nyitott pozícióink között: