Nem minden életrajz egyenlő

A digitális világ szinte végtelen számú lehetőséget adott az életrajz publikálására. Azonban talán mégsem a legjobb ötlet egy életrajzot minden pályázatra elküldeni. Persze így a legegyszerűbb széles körben ismertté tenni a nevünket, azonban sok más területhez hasonlóan itt is a minőség számít, nem a mennyiség: fontos, hogy az életrajz tartalmát és stílusát a kívánt álláshoz igazítsuk. 

Az életrajz kulcsrészeinek megírása

Az életrajz pozícióhoz illő átírásától nem kell megijedni, nem kell óriási változtatásokra gondolni. Csupán pár apróbb javítást kell megejteni, hogy illeszkedjen a megpályázott állás kívánalmaihoz. Elsőként fontos megnézni a céget, a pozíciót és az iparágat. Mikor az életrajzot egy konkrét állásajánlathoz igazítjuk, keressük meg a hirdetésben a kulcsszavakat és kifejezéseket. A Wordle.net weboldal segítségével a leírás leggyakrabban használt szavaiból szófelhőt készíthetünk.

A legtöbbet használt kifejezéseket - mint a példában az „accounts payable” (könyvtartozás) és a „monthly invoices” (havi számlázás) - érdemes beilleszteni az önéletrajz alábbi három kulcsrészébe:

  • karriercélok
  • szakmai összefoglaló
  • képességek

1.  karriercélok

Manapság minden önéletrajzot olvasó abból indul ki, hogy az író célja az általa kínált állás megszerzése. Így akkor lehet sikeres az önéletrajzunk, ha a karriercélokban nem az akaratunkat és vágyainkat foglaljuk össze, hanem az általunk nyújtott értékeket. Az értékeinket, céljainkat, korábbi tapasztalatainkat érdemes tehát úgy csomagolni, hogy hangsúlyt kapjon, milyen egyedi tulajdonságokkal segíthetjük a munkáltatót. Például:

„Szeretnék egy olyan progresszív szervezetben előrejutni könyvelőként, ahol a havi számlák kezelésében szerzett ötéves tapasztalatomat, valamint könyvelői tudásomat az XY Vállalat javára fordíthatom.”

2.   szakmai összefoglaló

A rezümé szakmai összefoglalójának célja, hogy egy olyan dinamikus bevezetőt adjon, amelyben a legkeresettebb képességeinket, tulajdonságainkat és eredményeinket foglalhatjuk össze, miközben bemutatjuk, milyen értékekkel tudunk hozzájárulni a cég fejlődéséhez. A mai technológiai korban sok cég használ automata rendszereket, amelyek az állásportálokra feltöltött önéletrajzokban kulcsszavakra keresnek rá. Ezért is érdemes átnézni a hirdetéseket, hogy az azokban szereplő kulcsszavakat beleillesszük az életrajzunkba, ezáltal is növelve rezüménk láthatóságát.

3.   képességek

Hasznos lehet, ha az önéletrajzunkban szereplő képességeinket illusztrálni is tudjuk. A skill set/képességek szekcióban ezért fontos, hogy bővebben fejtsük ki az adott pozíció szempontjából releváns képességeinket, tudásunkat.

Kezdődjön a frissítés!

Elsőre ez túlzásnak és rengeteg munkának tűnhet, de megéri, ha belegondolunk, hogy az önéletrajz frissítése minden álláspályázat esetén rengeteget javíthat az eredményeinken. Nemcsak azt az üzenetet közvetíthetjük így, hogy tökéletesen megfelelünk a pozícióra, de egy személyre szabott CV még a sok cég által használ ATS-rendszert (Applicant Tracking Software – Jelentkezőfigyelő Szoftver) is segít az irányunkba mozgatni.  


A cikk először a Randstad USA karrierközpontján jelent meg.

184.jpg
184.jpg