Ha új munkahelyet keresünk, akkor nem elég egy remek önéletrajzot küldeni az álláshirdetésekre. Célszerű egyúttal a legnagyobb állásportálokra is feltölteni a CV-t, amely tele van a szakmai ismereteinket kiemelő keresőkifejezésekkel. Ha az önéletrajzunk tartalmazza a megfelelő kulcsszavakat, akkor könnyedén ránk találnak a keresőalkalmazások és a HR-esek, ezáltal közelebb kerülhetünk a régóta keresett munkahelyhez.

keresőoptimalizálással könnyebb munkát találni

A világon minden a változásról szól, és a munkahelykereső alkalmazások is követik ezt a trendet. Időről időre új játékszabályok lépnek életbe, és egyre modernebb módszereket kell alkalmaznunk ahhoz, hogy eljuttassuk a pályázati anyagunkat leendő munkaadónkhoz. Minél többet fejlődünk ezen a területen, annál ügyesebben tudunk egy olyan CV-t írni, amely keresőoptimalizált, és a kulcsszavak által a munkaadók is könnyebben megtalálják az interneten.

A keresőoptimalizálás manapság már nemcsak az online marketingre és a nagy netes keresőmotorokra korlátozódik, hanem egyre fontosabbá válik a munkakeresés világában is. A tökéletes álláshoz vezető ösvény bizony kulcsszavakkal van kikövezve! Jó úton járunk, ha körvonalazódik bennünk, milyen típusú munkahelyet szeretnénk, és ennek függvényében végzünk egy erre szabott kulcsszókutatást. Az eredmények tükrében a legfontosabb szavakat a CV-be illesztve már jóval több lehetőségünk kínálkozik arra, hogy megragadjuk a toborzási szakemberek és a tökéletes jelöltet kereső automatizált rendszerek figyelmét.

így figyel fel a munkakeresőkre egy jelöltkereső rendszer

A vállalatok manapság egyre inkább automatizálják a toborzási folyamatokat. A friss szoftverek képesek különböző szempontok alapján szűrni a jelentkezőket a nagyvállalatok számára, ezáltal könnyebben találnak kollégákat és vezető munkatársakat. Persze még így is előfordul, hogy néhány ígéretesebb jelölt elkerüli a szoftverek figyelmét.

Munkakeresőként az a legfontosabb célunk, hogy eljussunk egy toborzás-kiválasztási szoftverhez, második lépésben pedig az, hogy észrevegyen minket egy fejvadász vagy HR-es is, aki behív egy állásinterjúra. Alison Doyle karrierszakértő szerint a túlságosan általános és rövid önéletrajz a munkakereső legnagyobb ellensége, mert egy szürke és semmitmondó CV-vel nem ébresztjük fel a jelölteket kereső rendszerek érdeklődését.

Ezek a rendszerek mindig konkrét szűrőkifejezésekre, kulcsszavakra keresnek a világhálón, ezért érdemes alaposan átgondolni, hogy mit írunk az önéletrajzunkba. Például ha a megpályázott munkahelyen kulcsfontosságú a Wordpress-kezelés, és értünk is hozzá, akkor szerepeljen kiemelt helyen az anyagunkban, hogy járatosak vagyunk a tartalomkezelési rendszerek használatában.

hogyan találjuk meg a legfontosabb kulcsszavakat?

A vezetők és a toborzási szakértők olyan alaposan írják meg a feladatköri leírásokat, hogy munkakeresőként érdemes ezekből meríteni azokat a keresőkifejezéseket, amelyeket beillesztünk az önéletrajzunkba. Az álláshirdetésben leggyakrabban használt szavakat a CV-be illesztve nemcsak a toborzóalkalmazások figyelmének homlokterébe kerülünk, hanem egyúttal azt is jelezzük a munkatársat kereső cégek felé, hogy alaposan odafigyeltünk a keresési kritériumaikra.

Ha kevés információval rendelkezünk a munkahelyi elvárásokról, akkor kutassunk tovább a neten hasonló munkakörök után, ahol láthatjuk, pontosan kit is keresnek a munkáltatók. Még leleményesebbek lehetünk a keresőoptimalizálásban, ha megnézzük a kiszemelt vállalat Rólunk menüpontját a weboldalon. Az ebből merített, megfelelő keresőszavak használatával biztosíthatjuk őket arról, hogy tökéletesen megfelelünk a vállalat kultúrájának és küldetésének.

A kulcsszavaknak játszi könnyedséggel kell belesimulnia az önéletrajzba, mert nagyon kellemetlen, ha a legtöbb csak egy beleerőltetett sémának hat. James Hu kulcsszóelemző szerint az a legjobb megoldás, ha az önéletrajzunk egyszerre felel meg a keresőrobotoknak és a HR-esek keresési igényeinek.

A kulcsszavak beillesztése innentől kezdve már egészen egyszerű, azonban még tökéletesebb lehet, ha a kulcsszavakat természetesen, más kifejezéssel összekapcsolva simítjuk bele az önéletrajz szövegébe. Az online jelenlét beindításához tökéletes a LinkedIn, ahol részletezhetjük karriertörténetünket és az előző állásainkban szerzett tapasztalatainkat.