Amikor úgy dönt, belevág az álláskeresésbe, első lépésként győződjön meg arról, hogy kellően kicsinosította-e önéletrajzát ötleteink, tippjeink alapján.


Nem szabad elfelejteni, hogy az önéletrajz a legtöbb esetben az első kontaktus köztünk és a potenciális munkaadónk között, ezért biztosnak kell lennünk abban, hogy kellően kiemeli erősségeinket, és maximálisan hozzájárul ahhoz, hogy segítségével továbbjussunk a személyes interjúra. 


Sokféle módja lehet annak, hogy feldobjuk az önéletrajzunkat. Egyesek több erőfeszítést igényelnek - például egy új készség elsajátítása -, míg mások kevesebb figyelmet igényelnek, ugyanakkor nagy megtérülést hozhatnak. 


Lássuk, milyen eszközökkel javíthatjuk önéletrajzunk színvonalát, hogy ne csak megtaláljuk, hanem meg is kapjuk álmaink állását:

1. Sajátítson el egy új készséget. 

Leggyakrabban a korábban megszerzett készségeink és tapasztalataink segítségével juthatunk el az állásinterjúkig, ahol lehetőségünk lesz bővebben bemutatkozni és betekintést adni szakmai tudásunkba és motivációnkba. Ezért, ha hozzá tudunk adni egy plusz készséget az önéletrajzunkhoz - főként ha olyanról van szó, amellyel más jelentkezők nem rendelkeznek -, biztosan jobb eséllyel jutunk el a személyes találkozóig. Emellett így megmutathatjuk, mennyire elkötelezettek vagyunk karrierünk iránt.


Szerencsére ma már nem is kell sokat költenünk egy új készség megszerzésére köszönhetően a számos ingyenes online képzésnek és webináriumnak. A nagyobb intézmények (mint például a Google) kínálnak ingyenes oktatási anyagokat. Érdemes végiggondolnunk, hogy mely területen szeretnénk fejlődni majd egy kisebb kutatómunkát végezni, hogy milyen ingyenes lehetőségek közül választhatunk.

2. Önkénteskedjen.

Ha esetleg végzett bármilyen önkéntes munkát az elmúlt években, ne felejtse el beleírni önéletrajzába. Ez a tapasztalat nagyon is releváns lehet a legtöbb állás és szektor esetében, főleg a non-profit cégeknél. Ezzel megmutathatjuk, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság, jótékonyság iránt, így a potenciális munkáltató is nagyobb eséllyel lát minket olyan embernek, aki illeszkedni fog a vállalat kultúrájába.

Kara Montermoso, az Idealist.org tartalommenedzsere szerint "az önkéntes munka azt mutatja meg a munkáltató számára, hogy hajlandóak vagyunk új tapasztalatokat szerezni, bevonjuk magunkat a közösségi életbe, és szívesen kezdeményezünk azért, hogy eredményeket érjünk el". Ez biztos, hogy jelentős előnyhöz juttat minket más jelentkezőkkel szemben. Ugyanakkor azért győződjünk meg róla, hogy nem kap-e túl nagy hangsúlyt a munkatapasztalataink rovására, hiszen ezek a legrelevánsabb információk a munkaadók számára.

3. Optimalizálja önéletrajzát.

A mai világban jó mód lehet a versenyből való kitűnésre a keresőoptimalizálás, más néven a SEO. Ez a technika jól alkalmazható az állásjelentkezések esetében főleg, amióta egyre több munkaadó használ jelöltelemző-rendszereket. Ezek a rendszerek kiválasztják és továbbítják a legrelevánsabbnak vélt jelölteket az előre beállított irányelvek alapján.


Ha be tudjuk illeszteni a megfelelő kulcsszavakat az önéletrajzunkba, akkor a rendszer a mi pályázatunkat fogja továbbítani a toborzási menedzser / HR szakember felé. Rachel Rowan Stamper, a Muse írónője szerint "még akkor is, ha a leendő munkáltató nem használ jelöltelemző-rendszert, a jól átgondolt, releváns kulcsszavak minden esetben növelik az esélyét, hogy felkeltjük az érdeklődését annak, aki átfutja a beérkező pályázatokat". Győződjünk meg róla, hogy azokat a kulcsszavakat használjuk, amelyek megtalálhatók az állás leírásában, így ki fog tűnni, hogy képességeink mennyire relevánsak a betöltendő pozíció esetében. 

4. Hivatkozzon előző munkáira.

Mivel napjainkban egy önéletrajz már általában digitális formában kerül a munkáltatók elé, lehetőségünk nyílik linkeket vagy más releváns anyagokat beszúrni a jelentkezésünkbe. Lehetnek ezek portfóliók a munkáinkról vagy egy link közösségi média profiljainkhoz. Ha esetleg még nem rendelkezik ilyesmivel, mindenképp érdemes elgondolkodnia a létrehozásukon. Ezen linkek segítségével lehetőséget adunk a kiválasztást végző szakemberek számára, hogy kicsit jobban megismerhessék személyiségünket és motivációnkat.

5. Tekintsen előre.

Forbes külső szerzője, Nancy Collamer azt javasolja az álláskeresőknek, hogy gondoljanak a jövőre, amikor összeállítják önéletrajzukat. Elmondása szerint "a kulcs az, hogy fektessünk nagyobb hangsúlyt a célkitűzéseinkre és kevesebbet azokra a tapasztalatokra ér eredményekre, amelyek nem kötődnek jövőbeli céljainkhoz". Nancy úgy véli, hogy a jelenlegi céljainak meg kell határoznia, hogy a korábbi tapasztalat mely aspektusait említjük az önéletrajzunkban.
Ezért elengedhetetlen, hogy a megpályázott pozícióra szabjuk önéletrajzunkat. Nem számít, milyen jó egy önéletrajz, nem fog kiemelkedni a többi közül, ha nem szabjuk személyre. 

 Ön és az önéletrajza is készen áll az új kihívásokra?

nézze meg friss állásajánlatainkat