Mire számíthatunk, ha munkavállalóként IT területen szeretnénk elhelyezkedni vagy munkáltatóként próbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb munkaerőt a magyar piacon?

Kérdéseinkre Hubai Boglárka, Sós András és Molnár-Szabó Zsuzsa, a Randstad IT toborzási területének vezetői válaszoltak.

Melyek jelenleg az IT szektor legfontosabb trendjei munkáltatói és munkavállalói oldalról?

Molnár-Szabó Zsuzsa:

A vállalatok stratégiájának egyre gyakrabban része a digitalizáció, mely a világban végbemenő munkavégzési szokások dinamikus változásának is köszönhető (hibrid és teljes egészében remote végezhető pozíciók). E változások reziliens követéséhez és megvalósításához pedig szinte mindenhol szükség van jól képzett IT szakemberekre. Munkáltatói oldalról tehát minden eddiginél nagyobb igény van felkészült, angolul jól beszélő, a modern technológiákat jól ismerő kollégákra, akik könnyedén tudják követni az őket minden platformról érő dinamikus változásokat.

A munkavállalók közül sokan tisztában vannak azzal, hogy ez egy keresett szakma, ennek megfelelően egyre többen választják az informatikát már az egyetemen, de sokan jelentkeznek egy-egy cég által kínált átképzésre (úgynevezett bootcamp-ekre) is annak ellenére, hogy mást tanultak korábban. Sajnos az is jellemző, hogy az IT szakon tanulók sokszor nem fejezik be a tanulmányaikat, hanem inkább az első munkájukra fókuszálnak. Azonban továbbra is azt tapasztaljuk hogy előnyt élveznek a munkaerőpiacon a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező IT szakemberek. 

Molnár-Szabó Zsuzsa IT Branch Manager
Molnár-Szabó Zsuzsa IT Branch Manager

Mennyire számítanak versenyképesnek a magyar informatikusok?

Molnár-Szabó Zsuzsa:

Továbbra is elmondható, hogy Nyugat-Európához viszonyítva a magyar informatikusok versenyképesek. A tudásuk, érdeklődésük, rátermettségük és tanulási hajlandóságuk van ugyanolyan szinten, mint egy nyugat-európai IT szakemberé, viszont a bérük akár 30-40%-kal is kevesebb lehet. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ebben a szektorban sokkal kisebbek a bérkülönbségek a magyar és a nyugat-európai szint között, mint más ágazatokban, és ha a külföldi munkavállalás során felmerülő kiadásokat is ideszámítjuk, akkor még kisebbek az eltérések. Azonban az is tény, hogy a Covid által hozott, már fent is említett változások - kiváltképp a teljesen otthonról végezhető munka - még jobban összemosta a fizetési igényeket nemzetközi szinten, hiszen egy magyar szoftverfejlesztő könnyedén dolgozhat Magyarországról bármely másik országban működő vállalatnak, ottani bérekért. 

Hol tart a magyar IT-munkaerőpiac a külföldi viszonyokhoz képest?

Molnár-Szabó Zsuzsa:

A magyar IT piac teljes mértékben lépést tud tartani a nemzetközi trendekkel. Ennek egyik oka a magas színvonalú felsőoktatás, amit már sok vállalat felismert. A nagyobb multinacionális cégek sokszor már az egyetemekkel is felveszik a kapcsolatot, támogatják őket, laborokat hoznak létre, ezzel segítve az IT szakemberek és mérnökök modern eszközökkel való képzését. Emellett ösztöndíjakat adnak és gyakornoki programokat indítanak, hogy már az egyetemi évek első felében is kapcsolatba lépjenek a leendő szakemberekkel, és hogy később is megtartsák őket. Ez azért is fontos, mert a munkavállalói piac itthon kisebb, ezért sok esetben tovább tarthat megtalálni a megfelelő jelölteket. Egy másik fontos különbség, hogy Magyarországon kevésbé jellemző a nyitottság az alvállalkozói együttműködésre, a munkavállalók a bejelentett munkaviszonyt preferálják, de a cégek is előszeretettel építenek saját csapatot házon belül. 

quote icon

"A magyar IT piac teljes mértékben lépést tud tartani a nemzetközi trendekkel. Ennek egyik oka a magas színvonalú felsőoktatás, amit már sok vállalat felismert."

Molnár-Szabó Zsuzsa
IT business branch manager

Melyek a legnépszerűbb állások, illetve a hiányszakmák jelenleg az iparágban?

Molnár-Szabó Zsuzsa:

Tapasztalataink alapján továbbra is a legnépszerűbbek a szoftverfejlesztői pozíciók, ezek közül is a legelterjedtebbek a Java, a .NET, a JavaScript, a Python, de egyre népszerűbbek azok a pozíciók is, ahol big datához kapcsolódó feladatokat kell ellátni. Ezeknél a munkaköröknél a nagy adathalmazok elemzését, értelmezését, következtetések levonását és összefüggések felismerését kell a mindennapi munkában megvalósítani.

A felhő alapú rendszerek a magán és üzleti életünk nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen technológiájává váltak, ebből kifolyólag rendkívül keresettek a cloud mérnökök, ezek közül a legnépszerűbbek az Amazon AWS, illetve az Azure, a Microsoft felhőszolgáltatásai. Sokan keresnek DevOps szakembereket, akik egyszerre foglalkoznak szoftverfejlesztéssel és infrastruktúra-üzemeltetéssel is. Az RPA (Robotic Process Automation) szakemberek kifejezetten népszerűek a munkaerőpiacon, illetve az ERP, CRM rendszerek – ezen belül is a Salesforce és a felhőalapú ERP rendszerek –  fejlesztői, üzemeltetői ritkák. Továbbra is elmondható azonban, hogy összességében több ezer betöltetlen IT állás van az országban.

legkeresettebb IT pozíciók 2023
legkeresettebb IT pozíciók 2023

Melyek azok a kompetenciák, amelyeket a munkáltatók keresnek a kiválasztás során?

Molnár-Szabó Zsuzsa:

Sokszor még mindig az tapasztalható, hogy munkáltatói oldalról is sokkal hangsúlyosabbak a szakmai, technikai elvárások, de a soft skillek és a társas készségek is egyre nagyobb szerepet kapnak, amelyek fontosak lehetnek a hosszú távú sikeres együttműködéshez. Ilyen például a rugalmasság és az adaptáció. Ennek oka, hogy a technológia folyamatosan fejlődik és a munkaadók sokszor elvárják azt, hogy egy adott pozícióban, ahová konkrét elvárásokkal vettek fel egy új kollégát, lépést tudjanak majd tartani a változó technológiákkal.

Igény van a folyamatos önképzésre és tanulásra, az új technológiák elsajátításra is. A munkaadónak sokszor az is fontos, hogy egy olyan  szakemberrel dolgozhasson együtt, akinek saját célja és belső motivációja, hogy folyamatosan képezze önmagát: legalább a karrierje elején a munkatapasztalatot kiegészítve otthon is hobbi szinten kis projekteken dolgozzon, fejlesszen és ne csak a munkaidejében foglalkozzon a szakmájával. Az utóbbi évek tapasztaltai azt mutatják, hogy a fentiek mellett a jelöltek személyes motivációja is nagy fókuszt kap, és fel-fel merül egy olyan általános kompetencia halmaz elvárása, ami képessé teszi a jelöltet arra hogy teljes egészében lássa a pozíciója és saját munkájának hatásait, következményeit az adott vállalatnál.

Hogyan képes az oktatás lekövetni a tudás és a technológia gyors változását?

Hubai Boglárka:

Habár a legtöbb cég kezd egyre rugalmasabb lenni a végzettséget illetően, sok helyen még mindig elvárás a releváns IT diploma megléte. Akinek ez megvan, az feltételezhetően jó elméleti alapokkal rendelkezik - bár intézményfüggő is, hogy hol mennyire magas az oktatás színvonala - de emellett nagyon fontos, hogy már egy pályakezdő is rendelkezzen gyakorlati tapasztalattal, akár egyetemi project, akár a tanulmányai mellett végzett hobbyproject révén. Ha van ilyen, ezeket feltétlenül érdemes megemlíteni az önéletrajzban, akár a referenciamunkát tartalmazó link beszúrásával.

Az egyetemi/főiskolai oktatás mellett egyre inkább elterjednek az úgynevezett bootcamp képzések, aminek keretén belül a tanulók néhány hónap, vagy 1 év alatt, a gyakorlati tudásra fókuszálva elsajátíthatnak olyan informatikai ismereteket, amik jó alapot adnak ahhoz, hogy junior pozíciókban el tudjanak a képzés után helyezkedni.

Hubai Boglárka IT Tech Branch Manager
Hubai Boglárka IT Tech Branch Manager

Mik az IT szektorban való elhelyezkedés előnyei?

Hubai Boglárka:

Az IT szektor továbbra is az egyik legkeresettebb és legbiztosabb elhelyezkedést és megélhetést nyújtó terület. Aki ilyen irányú tanulmányokat folytat, majd stabil tudást és szakmai tapasztalatot szerez, szinte biztosan a későbbiekben is válogathat a jó lehetőségek között. A kiemelkedő fizetést is mindenképpen érdemes megemlíteni, ami évről évre, és akár az egyes váltások esetén még tovább emelkedhet, különösen a speciális tudást igénylő területeken. Az informatika folyamatos fejlődése, az új technológiák megjelenése miatt szakmai szempontból is folyamatosan fejleszthetik magukat a szakemberek.

quote icon

"Az IT szektor továbbra is az egyik legkeresettebb és legbiztosabb elhelyezkedést és megélhetést nyújtó terület. Aki ilyen irányú tanulmányokat folytat, majd stabil tudást és szakmai tapasztalatot szerez, szinte biztosan a későbbiekben is válogathat a jó lehetőségek között."

Hubai Boglárka
IT tech branch manager

A vállalat típusai közül melyiket preferálják az álláskeresők? Vonzóbbnak számít-e például egy startup, mint a multinacionális környezet?

Hubai Boglárka:

A jelöltek egyéni igényeitől, személyiségétől és érdeklődésétől függ, hogy milyen típusú cégnél dolgoznak szívesen. Egy multinacionális cég is lehet számukra vonzó, ha érdekes a project, jó a csapat, és lehetőség van a szakmai fejlődésre. Emellett a kis-és középvállalatok is érdekesek lehetnek, mert ott nagyobb rálátásuk van a teljes képre, jobban “szem előtt vannak”, és családiasabb a hangulat is. A startup-ok közül könnyebben találhatnak munkaerőt azok a cégek, akiket már valamennyire ismernek a piacon, lehetett hallani róluk, kézzelfogható termékeik vannak.

Milyen trendek várhatók IT területen a következő években? A jelenlegi gazdasági helyzet kapcsán érezhetők már most változások a piacon?

Hubai Boglárka:

A folyamatos technológiai fejlődés, a digitalizáció miatt az IT-s szakemberekre várhatóan még nagyobb szükség lesz. A távmunka elterjedése miatt a magyarországi székhelyű cégeknek egyre nagyobb konkurenciát jelentenek azok a külföldi cégek, akik a világ bármely tájáról tudnak kollégákat alkalmazni, mert ők magasabb fizetést és rugalmasabb munkavégzést biztosítanak a szakembereknek. A jelenlegi inflációs helyzetben azoknak a cégeknek vannak leginkább nehézségei, akik nem, vagy csak minimális béremelést tudnak biztosítani, bár emelett szerencsére sok cég meg tudja tartani, vagy magához tudja csábítani a munkavállalókat.

Továbbra is keresettek lesznek a szoftverfejlesztők, a felhőalapú technológiákban jártas szakemberek, de szinte az összes terület iránt változatlanul nagy az igény a piacon.

Milyen tanácsot adnátok a jelenleg pályakezdőknek és a már tapasztaltabb munkavállalóknak az IT szektorban való boldoguláshoz?

Sós András:

Az IT szektorban is fontos, hogy tanulmányaink alatt olyan gyakorlati helyet válasszunk, amely a legtöbb lehetőséget biztosítja a piacképes, gyakorlati tudás megszerzésére, ugyanis ez nagyban határozza meg, hogy későbbiekben milyen minőségű, teljes munkaidős állások közül válogathat a jelölt. Olykor hajlamos az álláskereső egyértelműen a legmagasabb órabért kínáló lehetőséget választani, azonban érdemes mindig alaposabban körbejárni a felajánlott lehetőségeket. Fontos, hogy megismerjük például, hogy mennyire modern nyelvvel/keretrendszerrel lenne lehetőség dolgozni, vagy, hogy mennyire agilis folyamatok mentén folyna a munkavégzés. Előbb említett két szempont alapjaiban meghatározza, hogy a későbbiekben milyen lesz az értékünk a munkaerőpiacon és mely cégek felé nyílik meg előttünk az ajtó. 

Tapasztaltabb munkavállalóként a folyamatos tanulás az, ami az elsődleges. Előfordulhat, hogy jelenlegi munkáltatónk nem tudja megadni azon fejlődési lehetőségeket, amelyekre vágyunk. Ebben az esetben az online térben érdemes az önképzés felé nyitni; szerencsére ebben számos weboldal segít, hogy modernebb technológiákkal bővíthetssük az eszköztárunkat. 

Sós András Team Leader & executive consultant
Sós András Team Leader & executive consultant

Ha ennyire nagy a kereslet a szakemberekre, akkor átlagosan meddig tart egy kiválasztási folyamat, mire lehet számítani?

Sós András:

A pandémia magával hozta az otthoni munkavégzés lehetőségét, ez pedig a toborzásra is pozitív hatással volt olyan szempontból, hogy már a vállalatok nagyobbik része alkalmazza az online interjúztatást a kiválasztási folyamatukban. Az effajta virtuális találkozó mindkét fél számára könnyebben megoldható időben, ezáltal a toborzási idő is lerövidül jellemzően. Cége válogatja, hogy hol mennyi ideig tart egy kiválasztási folyamat. Tapasztalatunk szerint az olyan vállalatok, akiknél a toborzás magas fókuszt kap a cégvezetés támogatásával, ott akár 1-2 hét alatt is képesek végigmenedzselni egy jelöltet, míg ahol a kötelező személyes interjúk és a bürokrácia az időfaktor rovására megy, azokon a helyeken könnyen elképzelhető egy 6-8 hetes kiválasztás is. Olykor pedig még sajnos ennél hosszabbra is tud nyúlni a folyamat…

Hogyan segítik az országon belüli és külföldi mobilitást a cégek?

Sós András:

Az általunk hirdetett álláslehetőségekre rendszeresen érkezik be pályázat EU-n kívüli országokból, azonban sajnálatos módon azt tapasztaljuk, hogy a vállalatok - kivéve talán, a nagyobb szolgáltató-központokat - nem nyitottak ezen jelöltekre, ugyanis a munkavállalási engedély beszerzésével járó idő és bürokratikus akadály eltántorítja őket. Szomszédos országokból történő jelentkezések száma viszont elenyésző, ugyanis ezen pályázók inkább Nyugat-Európa felé nyitottak a relokációra, melyet a nagyobb tech cégek még anyagilag is kompenzálnak. 

Az országon belüli mobilitás tapasztalataink alapján lényegesen megnőtt a pandémia óta, ugyanis az otthoni munkavégzés lehetősége kárpótolja a nagyobb távolságokra való heti pár napos ingázást. Földrajzilag továbbra is az figyelhető meg, hogy a magyar munkaerőpiac Budapest-központú, azonban számos szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalat nyitott irodákat vidéki nagyvárosokban, mint például Pécs, Szeged vagy Debrecen.

quote icon

"A magyar munkaerőpiac Budapest-központú, azonban számos szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalat nyitott irodákat vidéki nagyvárosokban, mint például Pécs, Szeged vagy Debrecen."

Sós András
team leader & executive consultant

Mi tanácsolható a munkáltatóknak, hogy megtalálják, majd később meg is tudják tartani a megfelelő munkaerőt?

Sós András:

A hónapról hónapra rekordokat döntő infláció a korábbinál is nagyobb reflektorfénybe hozta a versenyképes bérezést napjainkban. Amennyiben ilyen szempontból tudjuk tartani a piaccal a versenyt, akkor az még csak félsiker, ugyanis az IT szektorban ez még nem elegendő a jelöltek bevonzására majd megtartására. Kiemelten fontos, hogy egy olyan környezetet tudjunk biztosítani a fejlesztőknek - és szintúgy más IT szakembereknek -, ahol érdekes, modern technológiákkal dolgozhatnak és közben pedig egy olyan vezető támogatását élvezhessék, aki igyekszik egy fejlődési utat biztosítani számukra. Gondoskodnunk kell arról is továbbá, hogy rugalmasságot biztosítsunk a dolgozók számára a munkavégzés módja és ideje szempontjából. 

Ha csak egy dolgot meg lehetne változtatni az iparágra jellemző munkaerő-kiválasztás folyamatában, mit lenne érdemes alakítani?

Sós András:

Azt javasoljuk, hogy inkább keressék a vállalatok az ideális személyiséget és hozzáállást, mintsem a minta önéletrajzot, amely 80-100%-ban lefedi az álláshirdetésben foglalt elvárásokat. Egy megfelelő alaptudásra lehet építeni egy új kolléga esetében, a szaktudásbeli hiányosságok fejlesztése pedig egy motiváló, hosszú távú fejlődési pályát eredményezhet a munkavállaló számára.  

A sikeres toborzás egyik kulcstényezője az idő, itt pedig azt tapasztaljuk, hogy a vállalatoknak gyakrabban kellene döntési jogkört delegálni. Lehet nem szükséges az ügyvezetőnek vagy “Global Head”-nek is plusz egy körben megtekinteni a jelöltet, amennyiben a közvetlen vezető már úgy döntött, hogy vele szeretne dolgozni. Ugyanis az ilyen extra körökkel rengeteg időt veszítenek, a jelölt pedig lehet - elég könnyen -, hogy elhelyezkedik időközben egy olyan cég ajánlatát elfogadva, akik nem tétováztak.

Tekintse meg legfrissebb IT álláslehetőségeinket!

megnézem

IT állások

megnézem