Mire számíthatunk, ha munkavállalóként pénzügyi vagy számviteli területen szeretnénk elhelyezkedni vagy munkáltatóként próbáljuk megtalálni a legmegfelelőbb munkaerőt a magyar piacon?

Kérdéseinkre Bartók Dorka és Morvai Brigitta, a Randstad pénzügyi toborzási területének vezetői válaszoltak.

pénzügyi és számviteli területeken jellemzően milyen pozíciókra toboroznak a Randstad tanácsadói?

Morvai Brigitta:

Meglehetősen szerteágazó területekről van szó, így a toborzási folyamatunk ennek megfelelően pályakezdőtől egészen a pénzügyi vezető szintig terjed. Főként pénzügyi és számviteli végzettséggel rendelkező munkavállalók elhelyezkedését segítjük, de a Business Services Sector vállalatainak megjelenése óta az is gyakran előfordul, hogy alapszintű pénzügyi pozíciókra akár  közgazdász diplomával és megfelelő nyelvtudással rendelkező jelöltek is sikerrel pályáznak. Egy jól képzett pénzügyi szakember minden cégnél kincset ér.

Konkrét munkakörök tekintetében többnyire számla könyvelő, mérlegképes könyvelő, kontroller, pénzügyi elemző, auditor, adószakértő és különféle banki pozíciókra keresünk jelölteket, emellett egyre gyakrabban toborzunk a kockázati tőkebefektetések területére is. Fontos megjegyezni, hogy a karrierlehetőségek is kiemelkedőek a szektorban.

melyek a szektor legfontosabb munkavállalói és munkáltatói trendjei a magyar piacon?

Morvai Brigitta: 

A közép és hosszú távú trendeket tekintve rendszerint felmerül az automatizáció kérdése a pénzügy és számvitel területén, ami a munkafolyamatokban változásokat eredményez: ilyen lehet például a papíralapú számlák elektronikusra cserélése, a számlázás teljes automatizálása, illetve a kevésbé összetett és szaktudás-igényes feladatok gépi helyettesítése. Ez azonban mind a cégek, mind a munkavállalók számára komoly kihívást jelent, mind a változásmenedzsment hatékonysága,  mind pedig a jelentős befektetési igények miatt. Az elhatározás sok esetben megtörtént, a fejlesztések azonban még csak folyamatban vannak. 

Az elmúlt három év jelentős fejlődést hozott a digitalizáció területén, az otthoni, illetve hibrid munkavégzés elterjedése miatt. A következő években várhatóan felgyorsulnak az automatizációs folyamatok a szektorban.

Az automatizáció azonban csak bizonyos pénzügyi feladatokra jelent megoldást. Egy számla beiktatását ugyan könnyebb automatikusan megoldani, ám már egy könyvelői pozíció esetében is jelen vannak azok az emberi tényezők, amelyeket nem lehet helyettesíteni. A főkönyvelői, kontrolleri feladatok esetében szintén szükséges a stratégiai gondolkodás és szemlélet, de ugyanez vonatkozik a pénzügyi vezetőkre és a bérszámfejtőkre is. 

Mivel a pénzügy és számvitel minden vállalat életében kulcsfontosságú szerepet tölt be, ezeken a  területeken folyamatosan jellemzőek a nyitott pozíciók. A pénzügy és számviteli pozíciók komplexitása és a pozíciókkal járó rugalmasság (home office, hibrid munkavégzés, távmunka és részmunkaidő) egyre több munkáltatónál megjelent. 

Morvai Brigitta Finance Branch Manager
Morvai Brigitta Finance Branch Manager

hol tart a magyar pénzügyi és számviteli munkaerőpiac a külföldi viszonyokhoz képest?

Morvai Brigitta:

A hazai piac előnye, hogy az itthoni képzések megalapozott pénzügyi és számviteli szaktudást nyújtanak. A magyar vállalatok mellett számos világszinten jelenlévő cég kínál vonzó karrierlehetőséget ezeken a területeken – például a régióban élvonalba tartozó Business Services Sector vállalatai, a nagy nemzetközi bankhálózatok, vagy a Big Four pénzügyi tanácsadó cégei (a világ négy legnagyobb könyvvizsgáló vállalata), amelyek mind-mind népszerűek a munkavállalók körében.

Régiós szinten pedig jelentős előnyt biztosít Magyarország számára a kockázati tőkebefektetés terén kiemelkedően erős start-up kultúra is. Az egyik jelentős hazai szereplővel folytatott együttműködésünk során tapasztaljuk, hogy az erre specializálódott jelentkezők itthon végzett tanulmányaik mellett külföldi tapasztalattal is rendelkeznek.

melyek azok a munkavállalói kompetenciák, amelyek a legfontosabbak a munkáltatók számára?

Bartók Dorka: 

Az elvárások mind a szaktudás, mind pedig a soft skillek tekintetében a pozíció jellegétől függnek. A Business Services Sectorba ugyan elsősorban pénzügyi és számviteli alapismeretekkel rendelkező munkavállalókat keresnek, ám ebben a közegben a nyelvtudás egy olyan elvárás, ami jellemzően a bölcsész vagy kommunikáció- és média szakon végzettek esetében erős, így ők is potenciális munkaerő-állományt jelentenek. Általánosságban az angoltudás egyre nagyobb szerepet kap, ezt az igényt pedig a piac nem mindig képes ellátni. 

Adottak azok a szigorúan körülhatárolt profilok, amelyeknél elengedhetetlen a specifikus végzettség és tapasztalat. Ilyen területet jelentenek például a teljes körű könyvelői pozíciók, ahol akár már egy mérlegképes könyvelői OKJ-képzés is mindenképpen szükséges, ám a regisztrált könyvelői titulus ezekben az esetekben sem elvárás. A kontrolleri munkaköröknél az sem ritka, hogy akár Big Four-nál szerzett tapasztalatot, auditori, illetve erős könyvelői hátteret várnak el. Egy bérszámfejtő esetében előnyt jelentenek a TB-ügyintézésben, vagy kifizetőhelyen szerzett tapasztalatok.

A jövőben várhatóan bővebb szaktudást igényelhetnek a vállalatok egy-egy konkrét területen. Egy kontroller esetében ez jelentheti például egy korábban nem annyira elterjedt programozási nyelv ismeretét, mint például a Visual Basic for Applications (VBA) vagy az R programozási nyelv. A kifejezetten banki, biztosító profilokban fellelhető modellező és modell validátor pozíciók esetében pedig a pénzügyi ismeretek mellett egyre nagyobb jelentőségű az informatikai szaktudás is. Egyre több válallat keresi az adatvizuálizációs technikai készségeket, az ilyen programok ismeretében való jártasságot. 

A hard skillek és az analitikus gondolkodás mellett a soft skillek is fontosak: a nyitottság, a csapatmunkára, együttműködésre való törekvés – ezek hiánya még a megfelelő szaktudás esetén is kizáró tényező lehet a kiválasztáskor. Az agilitás, proaktivitás és önállóság szintén nagy hangsúlyt kaphat feladatkörtől függően, ezek a készségek az informatikai közeghez való alkalmazkodást segítik. 

Bartók Dorka finance branch manager
Bartók Dorka finance branch manager

melyek a legnépszerűbb állások, illetve hiányszakmák a hazai piacon?

Morvai Brigitta:

A munkáltatók által leginkább keresett szakemberek a könyvelők és a bérszámfejtők, utóbbi pálya sajnos sokat veszített a népszerűségéből a fiatalok körében. Kontrollerek tekintetében már nincs ekkora hiány a piacon, viszont itt is kérdés, hogy a jelentkezők milyen mélységben ismerik a szakmát, mennyire képesek a stratégiai gondolkodásmódra, vagy éppen milyen programnyelvekben rendelkeznek magabiztos ismeretekkel. A Business Services Sector nyitott pozíciói kapcsán jellemzően a különleges nyelvtudás szokott kihívást jelenteni: az északi és szláv nyelvek, de akár a héber vagy a görög nyelv ismerete is ritka a piacon. Az adótanácsadókat és auditorokat is kifejezetten nehéz elmozdítani, ha már elhelyezkedtek a Big Four vállalatok egyikénél.

a munkavállalók csak részben átfedő vagy teljesen más szakmai háttérrel is el tudnak helyezkedni bizonyos pénzügyi és számviteli területeken?

Bartók Dorka:

Ez többnyire szektorspecifikus. A Business Services Sector belépő pozíciói például – a számlakönyvelés vagy az AR (a kimenő, vevői számlák kezelésével foglalkozó könyvelés) – egy határozott, energikus, proaktív jelentkező számára speciális előképzettségtől függetlenül tipikusan könnyen tanulható feladatköröket jelentenek, különösen ha a munkavállaló az angol mellett beszél még egy nyelvet.

Vállalati oldalon a junior profilok esetében már számos olyan pénzügyi asszisztensi pozíció létezik, ahová nem feltétlenül szükséges gazdasági, pénzügyi vagy számviteli végzettség. 

hogyan tudnak szakmailag naprakészek maradni a munkavállalók?

Bartók Dorka:

A szaktudás szinten tartása, frissítése mindenképpen fontos szempont: az adózási-, pénzügyi- és számviteli területeken folyamatosan követni kell a szabályozásokkal kapcsolatos változásokat. Technológiai szempontból pedig hátrányba kerülhetnek azok a jelöltek, akik nem mozognak otthonosan különféle ERP rendszerekben, mint például SAP vagy Oracle.

quote icon

"A szaktudás szinten tartása, frissítése mindenképpen fontos szempont: az adózási-, pénzügyi- és számviteli területeken folyamatosan követni kell a szabályozásokkal kapcsolatos változásokat."

Bartók Dorka
finance branch manager

jelenthet-e előnyt az egy-egy szektorra, cégformára vagy cégméretre specializálódás?

Bartók Dorka:

Ha valaki elköteleződik egy iparág mellett, és pénzügyi vagy számviteli területen ehhez kapcsolódóan építi a karrierjét, akkor a hosszú távú szakmai tapasztalat előnyt jelenthet bizonyos állásoknál, azonban egy könyvelő esetében ennél szerteágazóbb ismeretekre is szükség lehet: például, ha egy médiacéghez keresünk főkönyvelőt, akkor nem biztos, hogy egy gyártócégtől érkező jelentkező lesz a legalkalmasabb a pozícióra. Ugyanez érvényes a bérszámfejtőkre is: ha a munkavállaló egy adott cégmérethez szokott, majd tanácsadói oldalra lépve egyszeriben több ezer ember után kell bérszámfejtenie, az komoly kihívást jelenthet.

melyek az előnyei a pénzügyi szektorban való elhelyezkedésnek?

Bartók Dorka:

Ezen a területen jellemző, hogy a nagy, nemzetközi cégek stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, és ennek megfelelően mind a juttatási csomagok, mind a szakmai képzések és az előrelépési lehetőségek versenyképes ajánlatot jelentenek a piacon. A szektorra jellemző bérsávokat a honlapunkon lévő bérkalkulátorunkban is bármikor ellenőrizheti, aki ezen a területen szeretne elhelyezkedni. A vállalaton belüli nemzetközi karrier lehetősége főként a Big Four cégekre jellemző.  

A globálisan jelenlévő brandekkel kapcsolatban fontos még megemlíteni, hogy gyakran fektetnek olyan szakmai képzésekbe, amelyek jól mutatnak a munkavállalók önéletrajzában – akár az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), IFRS (International Financial Reporting Standards) vagy egy adótanácsadói képzés, nyelvtanfolyam.

Ha komolyan kiépített infrastruktúra mentén valósul meg, a home office lehetősége szintén jelentős előny lehet.

milyen szempontok fontosak a munkavállalóknak elhelyezkedéskor?

Morvai Brigitta:

A pénzügyi motivációt emelnénk ki – a munkahelyváltások során ez a legfőbb mozgatórugó. Emellett a rugalmas munkavégzés szempontjai is egyre inkább előtérbe kerülnek – legyen szó akár a home office-ról, akár részmunkaidőről. Leginkább a munka világába visszatérő anyukák keresik ezeket a lehetőségeket, és azt gondoljuk, a munkáltatóknak is érdemes lenne még inkább nyitni ebbe az irányba, hiszen itt a hatékonyság a legfontosabb szempont.

Fontos, hogy a vállalatok a seniorabb munkavállalókra is nyitottak legyenek, az ő tudásukra is lehet alapozni, akár egy átképzést követően. 

mi a helyzet az otthoni munkavégzés lehetőségével pénzügyi és számviteli pozíciók esetében?

Morvai Brigitta:

Korábban sok cég elzárkózott a home office lehetőségétől főként az adatok érzékenysége és a szükséges adminisztratív háttér miatt. Az  elmúlt években ezen a téren is érzékelhető jelentős pozitív változás. A legtöbb munkáltató hibrid megoldásban gondolkodik, és 2-3 nap home office lehetőséget biztosít a dolgozók számára. Természetesen még mindig vannak olyan határterületek, ahol a szigorú biztonságtechnikai és adatvédelmi előírások nem teszik ezt lehetővé.

milyen tanácsot adnátok a pályakezdőknek, és a már tapasztaltabb munkavállalóknak a pénzügyi és számviteli területeken való boldoguláshoz?

Morvai Brigitta:

A pályakezdőknek a nyelvtudás fontosságát szeretnénk hangsúlyozni, az angol mellett akár egy másik nyelvet is érdemes elsajátítani. Az álláslehetőségek mérlegelésekor azt javasolnánk, hogy legyenek nyitottak többféle céges profilra is, és ne feltétlenül az álláshirdetések alapján döntsenek a jelentkezésről, hanem bővebben is olvassanak utána a vállalatnak és a pozícióknak. Érdemes felmérniük, hogy képességeik és szaktudásuk mennyiben felel meg az ott felsorolt elvárásoknak, egy könyvelő esetében például az alapvető számviteli ismeretek és a magabiztos Excel használat elengedhetetlen.

A fent említett tanácsok ugyanúgy vonatkoznak a tapasztaltabb munkavállalókra is. Fontos, hogy motiváltak legyenek és alaposan felkészüljenek az állásinterjúkra, hiszen így tudnak igazán jó benyomást kelteni. A kockázati tőke területén kiemelt jelentőségű, hogy a jelentkező tisztában legyen a piaci trendekkel, tudjon példákat említeni, legyen tájékozott a friss napi híreket és aktualitásokat illetően.

quote icon

"A pályakezdőknek a nyelvtudás fontosságát szeretnénk hangsúlyozni, az angol mellett akár egy másik nyelvet is érdemes elsajátítani."

Morvai Brigitta
finance branch manager

milyen tévhitek élnek az emberekben ezekkel a szakmákkal kapcsolatban?

Morvai Brigitta:

Bár alapvetően analitikus gondolkodású embereket vonzanak a pénzügyi és számviteli állások, a tévhitek ellenére ez nem feltétlenül jelent egy merev munkahelyi közeget, ezekben a pozíciókban is ugyanúgy találkozhatunk energikus, extrovertált, dinamikus személyiségekkel.

Munkáltatói oldalról egy-egy esetben a rugalmassággal és fizetési szintekkel kapcsolatban akadnak tévhitek. Némelyik vállalat nem veszi figyelembe a bérszínvonal általános trendjeinek alakulását, és alacsonyabb fizetési sávok mellett a megfelelő munkaerő megtalálása akár hónapokat is igénybe vehet. Ma már előfordulhat, hogy egy három év tapasztalattal rendelkező könyvelő nem vállal el egy pozíciót azért a fizetésért, amelyet egy már tizenöt éve ott dolgozó kolléga kap.

mennyire jellemző az országon belüli mobilitás?

Morvai Brigitta:

A pénzügyi és számviteli területekre is jellemző az erős Budapest centrikusság, egyes vidéki vállalatok számára az egyik legnagyobb kihívás, hogy a potenciális munkaerő még heti 2-3 napos személyes jelenlét mellett sem szeretne lokációt váltani. Fontos tényező a rugalmasság: sokszor a munkáltatók nem elég nyitottak a kompromisszumos megoldásra, így ilyenkor egy másik cég könnyen elcsábíthatja ugyanazt a jelöltet. Vezetői szintű pozíciókban mobilisabbak a munkavállalók, legyen szó akár átköltözésről, akár ingázásról. Vannak olyan vállalatok, amelyek anyagilag is támogatják a jelöltek relokációját. 

mennyire jellemző a külföldi munkavállalók alkalmazása itthon?

Bartók Dorka: 

Magyar cégeknél kevésbé jellemző külföldi munkavállalók alkalmazása, mert ezek a vállalatok a hazai számviteli törvények mentén működnek és elengedhetetlen a magyar nyelvtudás. Multinacionális cégek esetében gyakrabban fordul elő.

melyek a legvonzóbb munkáltatók a szektorban?

Bartók Dorka: 

Úgy látjuk, hogy a rugalmasság az elsődleges szempont, legyen szó akár a bérezésről, a munkaidőről, munkarendről vagy a lokációról. A dolgozók általában a flexibilis, egyben stabil hátterű munkahelyeket keresik.

Tekintse meg legfrissebb pénzügyi/számviteli álláslehetőségeinket: 

megnézem

Pénzügyi/számviteli állások

megnézem