Dinamikus startup, vagy stabil nagyvállalati környezet? Bármelyikben lehetünk sikeresek, ha megfelel céljainknak, vagy személyiségünknek, hiszen mindkét vállalati forma más-más lehetőségeket kínál a személyes és szakmai fejlődésre. A választás pedig biztosan hatással lesz a jövőnkre is.

A döntéshez érdemes végiggondolni az adott életszakaszban céljainkat, anyagi helyzetünket és hosszú távú karrierterveinket is. A befutónak pedig ezek többségével egyeznie kell, hogy hosszú távon is sikeres együttműködés szülessen. 

Hogy megkönnyítsük a választást, összegyűjtöttünk 3 kérdéskört, amit érdemes átgondolnunk, és mindegyikhez adunk két lehetséges választást is, ami segíthet megismerni, hogy a start-up környezet, vagy a nagyvállalati áll hozzánk közelebb. 

1/ hogyan szeretnéd alakítani a karriered?

a/ rugalmasan, saját döntésekkel.

Ha pályakezdőként nincs még konkrét karriercél előttünk, egy start-up cég jó választás lehet. Az ilyen kisebb létszámú, induló cégek általában szerteágazóbb feladatköröket kínálnak, ami remek lehetőség arra, hogy kipróbáljuk magunkat akár több területen is, amíg meg nem találjuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Nem kell meglepődni tehát, ha különféle projektekben vehetünk részt, vagy akár egy menedzsment meetingen találjuk magunkat junior munkatársként. Rengeteg tapasztalatot szerezhetünk, és a start-up környezet nagyon jó lehetőség arra is, hogy fejlesszük készségeinket, valamint megismerjük, miben vagyunk jók. 

A start-up környezet azonban nem csak pályakezdők számára lehet vonzó, hiszen egy nagyvállalati háttérrel rendelkező, tapasztalt munkavállalónak is rejt komoly lehetőségeket. Amellett, hogy nagyobb rugalmasságot ad például munkaidő tekintetében, a legjobb hely arra, hogy régóta dédelgetett projektjeinket elindítsuk, vagy csatlakozzunk egy számunkra érdekeshez.

Egy start-up a legjobb hely azoknak, akik motiváltak, nyitottak az újdonságokra és a legújabb trendek mentén szeretnek tevékenykedni, vagy alakítani azokat. Energiát és inspirációt biztosít, hogy olyan projekteken dolgozhatunk, amikre korábban nem volt lehetőség és itt egy összetartó, kreatív közösség tagjai lehetünk. A folyamatos tanulás és alkotás pedig hozzájárul ahhoz, hogy hírnevet szerezzünk a szakmában.

 

b/ kiszámíthatóan, struktúra mentén.

Ha kiszámíthatóságot és előre definiált karrier utat szeretnénk, ahol egyértelmű, hogy mikor honnan és hova juthatunk el, akkor a nagyvállalati környezet lehet a jó választás mind pályakezdőként, mind tapasztalt munkavállalóként. Itt lehetőség nyílik arra, hogy tökéletesítsük készségeinket és elmélyülhessünk az általunk választott szakterület rejtelmeiben. 

A nagyvállalatok legtöbbször egyértelmű, előre definiált karrierutakat biztosítanak, ahol az idő előrehaladtával és tudásunk elmélyülésével folyamatosan lépdelhetünk előre. Például egy junior marketinges pozícióból kellő tapasztalattal és megfelelő készségekkel lehetünk majd managerek, vagy igazgatók is. 

 

2/ milyen hatással szeretnél lenni a cég tevékenységére?

a/ eredményt elérni és nyomot hagyni, lehetőleg gyorsan.

Erre elsősorban egy startup-nál lesz lehetőség, ahol a munkavállalóknak sokkal nagyobb ráhatásuk van szervezet tevékenységére. Remek hely eredményorientált, ötletvezérelt egyéneknek, ahol lehetőség van rugalmas munkavégzésre és értékelik az innovatív ötleteket és megvalósításukat is. Egy startupnál például simán van lehetőség akár aznap realizálni világmegváltó (de legalábbis mások életét remélhetőleg megkönnyítő) ötletünket. 

 

b/ átgondolt stratégia mentén tevékenykedve hozzájárulni a sikerhez.

Nagyvállalati környezetben a menedzsment struktúra általában hierarchizált, így nehezebb és több időt vehet igénybe egy-egy ötlet keresztülvitele. Ez elsőre lehet, hogy negatívnak tűnik, viszont a jóváhagyási köröket követően, a több szem többet lát elv alapján, kisebb lesz a bukás kockázata is. 

Ezek a jóváhagyási körök a nagyobb szervezeteknél elengedhetetlenek, mivel nagyobbat is bukhatnak, ha a stratégia nem felel meg teljesen a céloknak. Egy strukturáltabb és átgondoltabb terv, amely több ember különböző szempontjait tartalmazza, végső soron több felhasználó és vállalkozás számára lehet majd előnyös. Ha tehát hosszú távú, jól működő megoldást szeretnénk nyújtani munkánkkal sok ember számára, a nagyvállalati környezet a legjobb választás.

Man sitting at table with a coffee, looking seriously at his phone.
Man sitting at table with a coffee, looking seriously at his phone.

 

3/ hogyan támogassa majd a cég a fejlődésed és a karrierutad?

a/ folyamatos tapasztalati tanulással.

Önálló, problémamegoldó emberként egy dinamikus csapat oszlopos tagjaként startup környezetben hozhatjuk ki legtöbbet magunkból és fejlődhetünk leginkább. Ez a környezet az, ami dinamizmusának köszönhetően lehetőséget biztosít a folyamatos tanulásra és arra, hogy valódi értéket teremtsünk munkánkkal, akár rövidtávon is. A kisebb, újonnan létrehozott cégek sokszor nem rendelkeznek minden szükséges erőforrással, így az egyedi megoldások és a kezdeményezőkészség itt új utakat nyithatnak karrierünkben. 

 

b/ mentorálással.

A nagyvállalati környezet azok számára lehet jó választás, akik tapasztalt vezetőkkel dolgoznak szívesen. Jó esetben a terület szakértői, akik nagyfokú ismerettel rendelkeznek az adott területen, így mentorként segíthetik majd személyes fejlődésünket, készségeink fejlesztését. Globális vállalat esetén akár külföldi kollégáktól is kaphatunk támogatást, hogy hatékonyabban végezhessük munkánkat. 

melyik jobb?

Erre nincs jó, vagy rossz válasz. Arra, hogy számunkra egy startup, vagy a nagyvállalati környezet lesz a megfelelő, saját személyiségünk, ambícióink ismerete adhat választ. 

Általánosan megfigyelhető tendencia, hogy egyre több nagyvállalat alakítja úgy kultúráját, hogy nyitottabb legyen a dolgozóktól érkező innovációra: befogadóbb az alulról jövő ötletek iránt, amik támogathatják majd a növekedést. Employer branding kutatásunk is évről-évre alátámasztja, hogy az innovatív ötleteket támogató, startup szemlélettel rendelkező nagyvállalatok sokkal vonzóbbak a munkavállalók számára is.

Olyan céget válasszunk, amely nem csak az kompetenciáinknak, értékeinknek és törekvéseinknek felel meg, hanem lehetővé teszi, hogy élvezzük is azt, amit csinálunk.

Nézz szét legújabb álláslehetőségeink közt, ahol találsz startup és nagyvállalati pozíciókat is! Ha kérdésed van egy-egy kiszemelt pozícióval kapcsolatban, keresd bizalommal tanácsadónkat a hirdetésnél megadott elérhetőségen!