Egyre több cég alkalmaz HR technológiai eszközöket az új tehetségek felkutatásához, így a videóinterjú is egyre gyakrabban része a kiválasztási folyamatnak, amelyben olyan videós platformokat alkalmaznak, mint a Skype, a FaceTime, illetve a Google Hangouts.

Az alábbiakban megosztunk néhány tippet a videóinterjúkra való felkészüléshez.

1. Készítsük elő szakmai háttéranyagainkat!

Egy személyes interjú esetében általában szükségünk van olyan dokumentumokra, referenciákra - vagy legalábbis ezek pontos ismeretére -, mint például az önéletrajz, hogy megvitathassuk őket a kiválasztásban közreműködőkkel - erre ugyanúgy szükség van a videóinterjú során is. Készítsük elő a releváns dokumentumokat a számítógépünkön tárolt fájlok között, vagy egy új ablakban az internetes böngészőnkben, és ha otthon megoldható, legyen előttünk a nyomtatott verzió is.

Tartsunk magunknál egy listát is, amiben részletezzük a legnagyobb sikereinket, eredményeinket arra az esetre, ha szükségünk lenne emlékeztetőre. Egy videóinterjú alatt akár több relatíve észrevétlen lehetőségünk is lehet rápillantani feljegyzéseinkre, mint egy személyes találkozás alkalmával. A képernyőmegosztás is gyakran előfordul például a fejlesztői és a kreatív pozícióknál, ezzel demostrálva programozói képességeinket vagy portfóliónk sokszínűségét - készítsük elő azokat a referencianyagainkat is, amelyek várhatóan szóba kerülhetnek majd.

2. Optimalizáljuk a körülményeket!

A videóinterjú előtt győződjünk meg róla, hogy bezártunk minden nem szükséges ablakot és programot a számítógépünkön, és lehalkítottuk az esetleges hangforrásokat. Ezzel megelőzhetjük a kompromittáló helyzetet, amit egy esetleges képernyőmegosztás vagy váratlan chatüzenet okozhatna.  Arra is figyeljünk, hogy ne legyen megnyitva túl sok weboldal a számítógépünkön, hiszen ez lassíthatja vagy akár leállíthatja eszközünket az interjú alatt.

Gondosan válasszuk meg videóinterjúnk helyszínét is: győződjünk meg róla, hogy környezetünk kellően csendes-e, az ajtókat tartsuk zárva, nehogy egy családtag vagy barát feltűnjön a háttérben a beszélgetés során.

Előfordul, hogy az állásra jelentkező chat ablakokban kéri barátai segítségét vagy online keresi  a válaszokat a feltett kérdésekre - ezzel az attitűddel megkérdőjelezhetővé teszi saját hitelességét. Ne essünk ebbe a hibába, készüljünk fel megfelelően az interjú előtt és irányítsuk teljes figyelmünket az interjúztatóra.

randstad-video-interju.jpg
randstad-video-interju.jpg

3. Ügyeljünk rá, hogy testbeszédünk pozitív legyen!

Ez valóban nem egy személyes interjú, viszont ettől még ugyanúgy figyelnünk kell a professzionális fellépésre és személyiségünk átadására - az első benyomásnak virtuálisan is óriási jelentősége van.

Nonverbális kommunikációnkkal sugározzunk nyugodtságot, legyünk nyitottak, és megközelíthetőek. Ne felejtsünk el mosolyogni, és tudatosan adjuk át az állás szempontjából releváns kvalitásainkat, ami segíthet személyes kapcsolatot teremteni az interjúztatóval.

Igyekezzünk szemkontaktust tartani, még akkor is ha ez nem mindig egyszerű képernyőn keresztül: próbáljuk megtalálni az egyensúlyt a saját magunkról készülő felvételre és a beszélgetőpartnerünk képére tekintés között.

4. Öltözzünk a szakmánknak megfelelően!

A megfelelő öltözet amellett, hogy önbizalmat ad, egy formális interjú hatását is kelti, ezért nagyon fontos, hogy professzionális öltözéket viseljünk a videóinterjú során. Sokan nem gondolnak a derék alatti ruházatra, ami később probléma lehet, ha valamiért esetleg fel kell állnunk a beszélgetés közben.

5. Próbáljuk ki a kamerát és a hangrendszert a beszélgetés előtt!

Az izgalom enyhítése érdekében érdemes az interjú előtt ellenőrizni a technikai beállításokat azokon az eszközön, amelyeken a beszélgetésre sor kerül.

Jelentkezzünk be előre, hogy elkerüljük az esetleges jelszó- internet- vagy más eszközökkel kapcsolatos váratlan problémákat. Amennyiben egy olyan platformot kell használnunk, ahova már régen nem jelentkeztünk be vagy nem vagyunk regisztrálva, szánjunk időt a felhasználói fiókunk vagy új jelszó létrehozására.

Ha laptopot használunk, győződjünk meg a készülék  feltöltöttségéről és arról, hogy a mikrofonja és a hangszórója egyaránt jól működik, akár készíthetünk magunkról próbafelvételt is, ahogy potenciális interjúkérdésekre válaszolunk. A videót visszanézve láthatjuk, hogy fejlesztenünk kell-e a testbeszédünkön vagy a szemkontaktus tartásán, lehetőségünk van magunkat az interjúztató szemével látni. Állítsuk a kameránkat úgy, hogy a lehető legjobb szögben mutasson minket és a környezetünket - a kamera szögének nagy jelentősége van egy videóinterjú során, fontos, hogy a másik félnél se feljebb, se lejjebb ne állítsuk a számítógépünket. 

A videókonferencia programhoz tartozó profilunk esetében figyeljünk rá, hogy aktualizált és professzionális legyen mind a szöveges, mind a képi információ. Mellőzzük a beceneveket, az állapotfrissítéseket hangulatjelekkel, és cseréljük le a helyzethez nem illő profilképeket. A célunk, hogy komolyan vegyenek minket mint potenciális munkaerő, ehhez érdemes alakítani minden rólunk szóló impressziót.

videóinterjú checklist álláskeresőknek.

interjú előtt.

 • gyűjtsünk információt a cégről és az interjút vezető kollégáról (ha előre tudjuk, hogy kivel beszélünk majd)
 • frissítsük a profilképünket és állapotunkat az érintett programokban
 • készítsük elő önéletrajzunkat digitális és nyomtatott formában is (ha utóbbira van lehetőségünk otthon)
 • tartsunk magunk mellett egy emlékeztetőt, amin felsoroljuk a sikereinket, eredményeinket
 • készítsünk vázlatot a potenciális válaszokkal esetleges interjúkérdésekre
 • töltsük fel a számítógépünket
 • ellenőrizzük, hogy működik a hangszórónk, mikrofonunk és az internetünk
 • állítsuk a kamerát szemmagasságba
 • győződjünk meg róla, hogy a szobánk tiszta, fényes és csendes
 • némítsuk le a telefonunkat
 • öltözzünk igényesen (deréktól lefelé is, ha fel kell állnunk)

interjú közben.

 • tartsuk a szemkontaktust
 • mosolyogjunk és törekedjünk a harmónikus összhatásra
 • figyeljünk a testbeszédünkre
 • beszéljünk lassan és értelmesen, válaszainkat színesítsük valós példákkal
 • időnként tartsunk szünetet, hogy az interjúztató kérdéseket tehessen fel (virtuálisan sokszor nehezebb észrevenni, hogy a másik fél szeretne megszólalni)
 • kérdezzünk a csapatról, a munkáról és a cégről
 • olvassunk a sorok között, hogy minél többet megtudjunk a potenciális főnökünkről és a vállalati kultúráról

interjú után.

 • köszönjük meg, hogy időt szántak az interjúra
 • győződjünk meg róla, hogy a hívás véget ért mielőtt megszólalnánk újra vagy pakolni kezdenénk

A virtuális közegből adódó kihívások mellett a videóinterjúknak számos előnye is van: nem kell a forgalom miatti késéstől tartanunk, a másik fél részéről is a közegre való koncentrációt igényel, és egy számunkra kényelmes és nyugodt környezetben igyekezhetünk minél hatékonyabban képviselni magunkat.

tudjon meg még több érdekességet a munka világáról a Randstad karrieroldalon!