A sikeres állásinterjú egyik kulcsmozzanata az interjúra való felkészülés. Ahhoz, hogy a kiválasztás végén Te legyél a befutó, nem csak a saját képességeidet és tapasztalataidat kell tudnod bemutatni, hanem alapos ismeretekkel kell rendelkezned a cégről is, ahol el szeretnél helyezkedni. Ebben a cikkben részletes útmutatást adunk ahhoz, hogyan készülhetsz fel professzionálisan és magabiztosan az interjúra, különös figyelmet fordítva arra, hogy miként kutathatsz a cégről és hogyan állapíthatod meg, mennyire illeszkedsz az adott munkahelyhez.

1/ informálódj a cégről.

A felkészülés talán egyik legfontosabb lépése,  hogy részletesen megismerd azt a vállalatot, ahova interjúra mész. Ez azért is fontos, mert így tehetsz majd igazán jó benyomást, hiszen ezzel is bizonyíthatod, hogy valóban érdekel ez a lehetőség. Ez a folyamat 2 fontos lépésből áll, a vállalat hátterének, valamint piaci pozíciójának megismeréséből. 

a. vállalati háttér kutatása.

A vállalattal kapcsolatos kutatást kezdheted a legegyszerűbbel: látogasd meg a vállalat hivatalos weboldalát. Itt  megismerheted a vállalat történetét, küldetését és értékeit, aminek ismeretében eldöntheted azt is, mennyire illeszkedik a cég a Te értékrendedhez.

Ezt követően nézz utána, milyen hírek jelentek meg a közelmúltban a céggel kapcsolatban, illetve milyen formában jelent meg a médiában. A vállalattal kapcsolatos legfrissebb hírek kiváló beszédtémák lehetnek az interjún is.

Végül, de nem utolsó sorban, vess egy pillantást a vállalat közösségi média profiljaira is. Az itt megosztott tartalmak segítenek jobban megismerni a vállalati kultúrát és a céges életet. Ez utóbbiba legtöbbször az Instagram, vagy a Tiktok posztok adhatnak hiteles betekintést. 

b. piaci pozíció és a versenytársak feltérképezése.

Ha megismerted a vállalat fő tevékenységi körét, könnyen feltérképezheted piacát és annak szereplőit. Olvass utána az adott szegmens sajátosságainak, így jobban megértheted azt is, milyen tényezők befolyásolják a cég működését.  

Pár kattintással megtalálhatod a kötelezően szolgáltatott céges adatokat is a cégtár adatbázisokban, ahogy a versenytársakét is. Ebből megismerheted azok piaci pozícióját a vállalathoz képest. Érdemes rájuk (és weboldalukra) is egy pillantást vetni ezen a ponton, hogy tudd, miben erősek, illetve, hogy összevethesd, miben jobb az adott cég, ahova épp interjúzni készülsz, a versenytársaknál.

looking for job
looking for job

2./ ismerd meg a vállalati kultúrát. 

Abban, hogy el tudd dönteni, hogy mennyire illik hozzád egy álláslehetőség, nagyon komoly szerepe van a vállalati kultúrának. Ez ugyanis számos aspektusban befolyásolja majd a napi munkádat is és azt, hogyan érzed magad a munkahelyeden. 

a/ vállalati értékek és küldetés.

A vállalat hivatalos dokumentumaiból és a küldetés nyilatkozatból megismerheted főbb értékeit. Ezek általában elérhetők a vállalat honlapján is. 

b/ dolgozói vélemények.

Több felületen is találhatsz értékeléseket cégekről, melyek a vállalat jelenlegi vagy korábbi dolgozóitól származnak (pl. Glassdoor, google céges profil, munkahelyeink.hu). Az alkalmazottak tapasztalatai sokat elárulnak a vállalat belső működéséről és a munkakörnyezetről.

c/ kezdeményezések.

Nézz utána a vállalat legutóbbi kezdeményezéseinek és társadalmi felelősségvállalási (CSR) tevékenységének. A vállalat CSR tevékenysége megmutathatja, hogy mennyire elkötelezett a társadalom és környezet iránt. Ha ezek számodra is fontos ügyeket támogatnak, nagy eséllyel jó választás lehet az adott cég a vállalati kultúra szempontjából.

3./ készülj fel a találkozásra. 

Akár személyesen, akár online történik az első interjúd a cég képviselőivel, mindenképp érdemes végiggondolnod a szokásos interjú kérdéseket a korábban megszerzett, vállalattal kapcsolatos információkat szem előtt tartva. 

a/ készségek és tapasztalatok bemutatása.

Az interjú során tapasztalataidat is érdemes annak tudatában átgondolni, hogy az adott szervezetnek mely szakmai tapasztalataid (lehetnek) igazán relevánsak (egy adott iparág ismerete, rendszerek és technológiák ismerete, nemzetközi együttműködésekben való jártasság, stb.) Ennek mentén gondold végig azt a pár információt, amit fontosnak tartasz kiemelni a korábbi szakmai tapasztalatoddall kapcsolatban.

Nem csak tapasztalatokat érdemes kihangsúlyozni, hanem olyan készségeket / képességeket is, amelyek 1-1 pozíció betöltésére alkalmassá tesznek. Ezeket példákon keresztül érdemes szemléltetni, akkor is, ha nem rendelkezünk pályakezdőként munkatapasztalattal.  

Érdemes előkeresni az álláshirdetés szövegét is és az itt felsorolt elvárt készségek mentén végiggondolni, hogy miben értél már el jó eredményeket, vagy ha kreatív megoldásokat talált problémákra. 

Sok esetben az interjú kérdések is egy-egy ilyen készségre fókuszálnak, ezekről itt olvashatsz bővebben. 

b/ proaktív kérdések az interjúztatónak.

Előzetes kutatásod során biztosan merültek fel benned kérdések a céggel, vagy a pozícióval kapcsolatban. Az interjún adott lesz a lehetőség, hogy ezeket fel is tedd a cég képviselőjének. Gondold végig milyen információ segíthet jobban megismerni és megérteni a vállalat működését. Például érdeklődhetsz a cég jövőbeli terveiről vagy az aktuális piaci trendekről, ezek mind mutatják az érdeklődésed a szervezettel kapcsolatban. 

c/ hangsúly az első benyomáson. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első benyomás mennyire fontos egy interjún. Online térben is, személyesen azonban még inkább. Ezért fontos, hogy megjelenéseddel is megtiszteld a leendő munkáltatód. Öltözz megfelelően az adott vállalat kultúrájához és az interjú típusához. Ha bizonytalan vagy a dress code-al kapcsolatban, válaszd inkább a túlöltözést, mint az alulöltözést. Itt olvashatsz hozzá pár hasznos tippet.

A másik, a pontosság. Akár személyesen jelensz meg, akár online csatlakozol, mindig legyél pontos. Inkább Te várj pár percet, minthogy pontatlansággal kelts rossz benyomást. Tervezd meg előre az útvonalat a helyszínre és akár indulj el korábban, hogy biztosan időben ott legyél. Abban az esetben, ha mégis késnél, legyél elérhető telefonon, hogy jelezni tudj a kapcsolattartódnak.

irány az interjú.

Most, hogy minden fontos tanácsot megkaptál az interjú felkészüléshez, itt az ideje, hogy részt vegyél az interjún. Ehhez is van pár hasznos tippünk, hogy jól sikerüljön! Kattints és nézd meg a videót!

megnézem