Az elmúlt évtizedben, de különösen az utóbbi pár évben, egyre inkább előre tört a laza,  „casual” stílus az öltözködésben. Elég, ha arra gondolunk, hogy a mai irodai megjelenés mennyire különbözik például a 90-es évek elejének stílusától: az élére vasalt nadrág, zakó és fényesre polírozott cipő kombináció helyét átvette a farmer-ing-designer sneaker párosítás az irodai mindennapokban. A munkahely stílusának függvényében pedig ma már gyakorlatilag bármilyen öltözék elfogadható egy átlagos irodai munkanapra, akár a sima póló-farmer kombináció is.

Ezt a változást főleg a tech cégek hozták, ahol nincs dress code a munkahelyen, így az ultra-casual stílus is tökéletesen megfelel a mindennapokon. Gondoljunk akár Steve Jobs ikonikussá vált fekete garbó-farmer szettjére, ami mára már teljesen megszokott irodai megjelenéssé vált. 

Annak ellenére, hogy sok munkahely alkalmazkodott ehhez a laza stílushoz, mégsem általánosítható ez a tendencia. Vannak olyan munkahelyek, ahol fontos üzenet a munkavállalók megjelenése is, mint mondjuk a bank szektorban, vagy bármilyen ügyfelekkel kapcsolatos pozíció esetén. Emiatt joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mit vegyünk fel egy állásinterjúra, mi az ami még beleférhet és mi az, amit inkább kerüljünk. Összegyűjtöttünk 6 tippet, ami segíthet a megfelelő ruha kiválasztásában.

1/ passzoljon hozzád.

Az interjú is egy próbája annak, hogy illenénk-e a szervezetbe. Ezért érdemes olyan öltözéket választani, ami passzol hozzánk, komfortosan érezzük benne magunkat, hogy ezáltal is hiteles képet adhassunk magunkról. Hiszen ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, sokkal magabiztosabbak is leszünk, ami pozitív benyomást kelt majd az interjúztatókban is. Felejtsük el a magas sarkút, ha a hétköznapokon sem viseljük, vagy azokat a színeket, fazonokat, amik nem annyira állnak közel hozzánk. Mind a lazább, mint az elegánsabb stílusú ruhadarabok közt találhatunk olyat, amit szívesen hordunk és magunkénak érezzük.

2/ passzoljon az álláshoz.

Természetesen nem mindegy, hogy a megpályázott állás milyen területen van: egész más megjelenést kíván egy banki pozíció mint egy vendéglátóhely, illetve befolyásolhatja a beosztás is. A jogipénzügyi, tanácsadói területeken jobbára a klasszikus, elegáns „business look” megjelenés (öltöny, nyakkendő/kosztüm) célravezetőbb, illetve minden ügyfélkapcsolati pozíció esetén is inkább ez a stílus ajánlott. Kreatív ügynökségeknél, IT tech területen pedig egyáltalán nem veszik rossz néven, ha abban érkezel, amiben jól érzed magad (de azért itt is pozitív benyomást kelt, egy ing vagy blúz a lazább öltözethez). Kereskedelem vagy vendéglátás területén pozíciótól függően szintén belefér a lazább megjelenés egy interjún, de törekedjünk a csinosabb vonalra itt is. Minden esetben gondoljuk tehát végig, hogy az adott ágazatban mi számít öltözködés szempontjából standerd-nek és ennek megfelelően válasszunk ruhát az interjúra is.   

office outfit
office outfit

3/ a social media segít.

Ebben az esetben hasznos társ lehet a social media: de a mindent tudó influencerek helyett nézzük inkább meg a cég profiljait, amiből szintén nyerhetünk információt a munkahely stílusáról, illetve találhatunk képeket céges hétköznapokról is, így könnyebb lesz meghatározni, hogy az adott cégnél mi a dress code. Ezek az apró részletek is segíthetnek, hogy megtaláljuk a megfelelő összeállítást az interjúra. 

4/ első a kényelem.

Ahogy már említettük, az egyik legfontosabb, hogy jól érezd magad a bőrödben az interjú alatt. Egy interjú amúgy is a legtöbb ember számára stresszes szituáció, így sokat segíthet, ha legalább a ruhánk nem feszélyez, nem érezzük azt, hogy „jelmez” van rajtunk és egy elképzelt szerepnek próbálunk épp megfelelni. Ne viseljünk magas sarkút, ha kényelmetlen, szűk nadrágot, mert az lehet, hogy jobban passzol, vagy olyan anyagú blúzt/ruhát/inget, ami nem komfortos.  Ha kényelmetlenül érezzük magunkat, az a testbeszédünkön is látszani fog. Válasszunk tehát kényelmes ruhadarabokat, hogy 100%-ban az interjúkérdések megválaszolására fókuszálhassunk.

5/ öltözz ki.

Természetesen nem kell túlgondolni, nem szmoking, vagy estélyi ruha kell egy állásinterjúra, de inkább kicsit öltözzük túl a szokásos mindennapi viseletet: egy szép ing, csinosabb blúz, vagy ruha, esetleg elegánsabb (de visszafogott) kiegészítők mind bevethetők. Ez a munkáltató és az interjúztató felé is egyfajta tiszteletnyilvánítás, és jobb benyomást is tehetünk vele.  

6/ business casual. a biztos választás.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az üzleti és a laza megjelenés között hol van az optimális pont, a „business casual” stílus lehet a biztos választás. Férfiaknál ez hosszúnadrág, zakó és ing (opcionálisan nyakkendő, a pozíció vagy a cég függvényében). Nőknek blézer, blúz, hosszúnadrág, vagy térd alá érő szoknya, vagy ruha. Párosíthatjuk akár lapos, akár magas sarkú elegáns cipővel. A színek és minták tekintetében válasszuk a visszafogottabb árnyalatokat és kövessük a kevesebb több elvet, kerüljük a rikító színeket, harsány mintákat. 

Ha megvan a tökéletes szett, készülj fel az interjúra! Böngéssz állásinterjú témájú bejegyzéseink között: