Pályakezdőként mindenki szembesül a problémával, hogy hogyan szerezzen tapasztalatot, amit beírhat önéletrajzába, és fordítva: munkatapasztalat nélkül hogyan pályázhat sikeresen egy állásra. Ördögi kör, amit most segítünk feloldani, hogy könnyebben megszerezd első állásod. 

A jó hír, hogy a kereslet túlsúlyos munkaerőpiacon, ahol egyre több a hiányszakma és egyre kevesebb a szakember, jóval jobb esélyekkel indulhatsz meglévő digitális ismereteidnek köszönhetően, mint a korábbi generációk. A digitális készség minden területen olyan alapkészség, amivel már jó eséllyel rendelkezel. A megoldás tehát, hogy gyűjtsd össze önéletrajzodba azokat a tapasztalatokat és készségeket, amiket tanulmányaid alatt szereztél, vagy fejlesztettél tökélyre. 

lépj túl a tanulmányokon.

Nehéz úgy önéletrajzot készíteni, hogy gyakorlatilag a tanulmányainkon kívül nem tudunk más tapasztalatot beleírni. Ez azonban koránt sincs így, mivel már a tanulmányok alatt is szerezhettél tapasztalatot, ami rávilágít meglévő készségeidre. Ilyenek a különféle ösztöndíj programok, egyetemen kívüli tevékenységek, vagy akár a diákmunkák és az önkéntes munkák is. A kulcs, hogy ezeket azokon a készségeken keresztül mutasd be, amik a munka szempontjából relevánsak és a példák valóban alá is támasszák, hogy rendelkezel vele.  Vannak olyan készségek, azaz soft skill-ek, amelyek minden munkakör esetén hasznosak lehetnek, mint a problémamegoldás, vagy az időmenedzsment. Ugye, hogy találkoztál már nehéz feladattal és határidőkkel is? Ezeket a szituációkat emeld ki példaként az önéletrajzban és az interjún is. 

Érdemes ezeket a készségeket kulcsszavakként kezelni az önéletrajzban, azokat megemlíteni, amelyek az álláshirdetésben is szerepeltek. Ezek segítségével megkönnyítheted a recruiterek dolgát az önéletrajzok szűrésekor és nagyobb eséllyel is fognak Rád találni, amikor egy új pozícióra keresnek jelölteket. 

Természetesen a tanulmányok sem maradhatnak ki az önéletrajzból, hiszen ez is fontos információ, azonban a tanulmányodhoz kötődő aktivitások még érdekesebbek lehetnek leendő munkáltatódnak. Ha például részt vettél valamilyen kutatási projektben, ami publikálásra is került, vagy dolgoztál valamilyen kreatív projekten, ami szintén bemutatható és kapcsolódik valamilyen szinten a megpályázott álláshoz is, ezeket feltétlenül említsd meg az önéletrajzban. 

Érdemes a leíróbb, funkcionális önéletrajz típust használnod, amiben részletesebben bemutathatod, hogy rendelkezel a megpályázott munkakörhöz szükséges tudással, készségekkel és tapasztalattal. Törekedj arra, hogy szellős, könnyen átlátható maradjon, mert a recruiterek nagyjából 1 percet szánnak 1-1 önéletrajz szűrésére. Emiatt is fontos a már korábban említett kulcsszavak használata.

Student, students, young people, youngsters, school, college, study, studying
Student, students, young people, youngsters, school, college, study, studying

mutasd be, amit elértél.

Az egyes soft skill-ek bemutatásakor, mint például a problémamegoldó készség, adj konkrét példát, ami bemutatja, hogy ez a készséged megvan. Biztosan ütköztél tanulmányaid, gyakornoki programod, korábbi diák vagy önkéntes munkád során olyan problémába, amit elsőre nehéznek véltél, mégis találtál rá megoldást. Ez egy remek példa lesz hozzá, ha bemutatod a helyzetet, a megoldási lehetőségeket és hogy mi alapján döntöttél! 

Azokra a készségekre fókuszálj, amik a megpályázni kívánt munkakör szempontjából fontosak. Ezek általában az állásleírásban is szerepelnek. Így ki tudod választani azokat, amikkel rendelkezel és tudod is demonstrálni a fenti elv alapján. 

Fontos továbbá, hogy tudd milyen korábbi elért teljesítményre kíváncsiak a munkáltatók. Minden olyan teljesítménynek számít, amit Te értél el. Lehet ez egy megoldott probléma, hozzájárulás munkáddal egy projekthez, vagy akár egy javaslat, ami jobbá tett egy folyamatot. Ezeket kell kiemelned például az interjú során, és hogy Neked mi volt benne a szereped. 

Hasznos, ha tudsz ezekhez referenciát is biztosítani, egy személyt, akivel például együtt dolgoztál, vagy az oktatód volt, és az általad leírtakat alá tudja támasztani. Akár LinkedIn-en is kérhetsz tőlük értékelést, amiben megemlítik, hogy együtt dolgoztatok egy projekten, mi volt a feladatod, és hogy teljesítettél, így egyből látható lesz profilodon is!

Ne feledkezz meg online jelenlétedről sem: tedd rendbe LinkedIn profilod és e logika mentén építsd fel a tapasztalatok részt is, amennyiben volt bármilyen gyakornoki munkád például, itt megemlítheted. Figyelj itt is a kulcsszavak használatára. Fókuszálj a „skills” részre és adj meg minél több készséget és ismeretet, amivel valóban rendelkezel. Ezek mind segítenek az algoritmusnak és a recruitereknek, hogy megfelelő lehetőségeket kaphass. 

Pályakezdőként tiszta lappal indulsz az álláskeresésben, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének meg a megfelelő készségeid egy álláshoz, amiket be is mutathatsz önéletrajzodban a munkatapasztalatok helyett. Gondold tehát végig minden pályázat előtt, hogy megvan-e minden szükséges készséged az állásleírás alapján és keress hozzá egy jó példát korábbi eredményeidből. Ha ezeket kulcsszavakként használod önéletrajzodban, nagyban fel is gyorsíthatod a jelentkezési folyamatod, az interjú során pedig szintén nagy segítségedre lesznek. 

Még több hasznos álláskeresési tippért töltsd le pályakezdőknek szóló útmutatónkat:

És ne felejts el regisztrálni készségeiddel kulcsszavazott önéletrajzoddal adatbázisunkba!

Még több hasznos álláskeresési tippért töltsd le pályakezdőknek szóló útmutatónkat:

letöltöm