Egy állásinterjú mindig izgalommal tölt el mindenkit. Ha azonban továbbjutottunk az első előszűrésen és felveszi velünk a kapcsolatot egy toborzó telefonon, biztosak lehetünk benne, hogy önéletrajzunk és LinkedIn profilunk is minden olyan információt tartalmaz, ami alapján jó jelöltek lehetünk az adott pozícióra. De hogyan készüljünk fel a következő lépésre, az interjúra, főleg, ha online van? Milyen kérdéseket kaphatunk? Hogyan válaszoljuk meg őket jól? 

Videó sorozatunk harmadik részében az interjú felkészüléshez, valamint interjú technikákhoz adunk tippeket, hogy egy nagy lépéssel közelebb kerülhessünk a megpályázott álláshoz. A videóban az alábbi témákat érintjük: 

1./ hogyan készüljünk fel egy állásinterjúra?

Az interjú előtt, akár személyesen, akár online zajlik, minden esetben érdemes jobban utána nézni a cégnek, hogy felkészülten érkezzünk. A videóban mutatunk egy rövid listát, hogy milyen felületeket érdemes átnézni, hogy minél átfogóbb képet kaphassunk a cégről. Egy interjún természetesen fontos a megjelenés is, ezért ügyeljünk rá, hogy tartsuk be az adott pozíciónak megfelelő dress code-ot. Végül, de nem utolsó sorban, gondoljuk végig, hogy milyen kérdések merültek fel bennünk a pozícióval, vagy a céggel kapcsolatban és ezeket tegyük is fel bátran az interjú során.

2./ mire figyeljünk online interjú esetén?

Egy online interjú más jellegű felkészülést igényel, mint egy személyes, elsősorban technikai szempontból. A videóban összeállítottunk egy-egy listát, hogy a kamera és a hang működőképessége mellett milyen beállításokat ellenőrizzünk még az interjú előtt és mire figyeljünk az interjú során. Ha még nem vettünk részt korábban online interjún, a videóban szereplő tippeket akár egy ismerős segítségével is kipróbálhatjuk előtte, hogy élesben minden simán menjen. 

3./ állásinterjúk szintjei.

Egy kiválasztási folyamat általában több lépcsőből áll és az interjúk is több lépésben követik egymást. A videóban mutatunk egy általános sémát, amit például a Randstadnál is alkalmazunk és részletesen is bemutatjuk, hogy az egyes körökben mire számíthatunk jelöltként. 

211.jpg
211.jpg

4./ interjú kérdések.

Általában az állásinterjú az, aminek a kérdéseit szívesen tudná előre mindenki. A kérdések azonban legtöbbször az adott jelöltre és pozícióra szabva hangzanak el, viszont vannak olyan általános témák, amelyek minden interjú során felmerülnek. Ezek általában gyakorlati tapasztalatainkra, korábbi munkakörünkre vonatkoznak, illetve gyakran olyan kérdéseket is kapunk, amik egy-egy, a munkakör szempontjából fontos készség felmérésére irányulnak. A videóban mindegyik kérdéskörhöz adunk iránymutatást, hogy válaszunkban mire fókuszáljunk, ezen kívül összeállítottunk egy tedd/ne tedd listát is a válaszokkal kapcsolatban.

5./ STAR technika.

A STAR technika ismerete nagyban segíthet a megfelelő válaszok átgondolásában a készségeinket érintő kérdésekhez. A 4 lépéshez, a helyzet bemutatásához, a cél megfogalmazásához, a tevékenység leírásához és az eredmény bemutatásához konkrét kérdéseket mutatunk a videóban, ami segíthet az interjúztató számára valóban informatív válasz megalkotásában.

6./ wow élmények.

Egy interjú akkor lehet mindkét fél számára igazán pozitív élmény, ha valódi párbeszéden alapul. A videóban adunk pár tippet, hogyan alakíthatjuk a beszélgetést úgy, hogy bemutatkozásunkkal és visszajelzéseinkkel jó benyomást tehessünk az interjúztatóra.

7./ amire a jövőben is érdemes figyelmet fordítani.

Akár aktívan, akár csak alkalmanként nézelődve keresünk állást, fontos, hogy mindig láthatóak és elérhetőek legyünk az online térben, hogy a toborzók megtalálhassanak egy-egy jó lehetőséggel. Ehhez elengedhetetlen egy tökéletes LinkedIn profil és érdemes adatbázisokba is regisztrálni, hiszen sok esetben egy-egy pozícióra itt keresnek jelölteket a toborzók. A videóban bemutatjuk, hogyan segítheti az álláskeresést egy profi HR tanácsadó és mit tehetünk azért, hogy ránk találjon.

Nézd meg videónkat és készülj fel tippjeink segítségével könnyedén a következő állásinterjúdra!