Az önéletrajza a lehetőségek világába szóló útlevele. Ha elég időt és figyelmet szán az összeállítására, megnyitja számára az interjúkhoz vezető utat. Van azonban néhány általános tartalmi és formai szabály, amit érdemes figyelembe venni.

A jó önéletrajz fekete tintával, jó minőségű fehér papírra van nyomtava, legfeljebb 2(maximális esetben 3) oldal, Word formátumban készül, Arial vagy Times New Roman betűtípussal, 10-12-es betűmérettel. A legfontosabb, hogy egy jó önéletrajz mindig jól strukturált. 


Figyeljen arra, hogy az önéletrajza tömör és könnyen olvasható legyen. Hosszú mondatok helyett pontokba szedve írjon, kiemelve a fontosabb információkat. Használjon fordított időrendet, helyezzen nagyobb hangsúlyt az utolsó munkahelye(i)re. Amikor a tapasztalatairól ír, nem elég csak felsorolni, hogy mi volt a feladata, fontos azt is megemlítenie, hogy miket ért el. Ezáltal lehetséges jövőbeni munkaadója látni fogja, hogyan válhatna saját cége hasznára. Vigyázzon, hogy ne essen túlzásokba, maradjon hivatalos, használjon számozást és felsorolást, hogy az önéletrajza átlátható maradjon. Még ha egy jól ismert cégnél is dolgozik, érdemes egy rövid leírást adnia a cég profiljáról. Fényképet nem szükséges csatolni, ha mégis emellett dönt, válasszon olyat, amelyen jó benyomást kelt, és maradjon a hagyományos igazolványkép formánál.

Egy jó önéletrajz megfelel a következő tartalmi követelményeknek:

  • Személyes adatok: teljes név, születési idő, lakcím, e-mail cím és olyan telefonszám, amelyen elérhető.

  • Tanulmányok: az iskola és szak teljes neve, több iskola esetén használja a fordított időrendet. Ha pályakezdő, és még nincs munkatapasztalata, érdemes részletesebben kifejtenie, hogy milyen tanulmányokat folytatott, és miről írta a diplomamunkáját.

  • Szakmai előmenetel: fordított időrendet követve kezdje a jelenlegi munkahelyével és haladjon a legrégebbi felé. A váltásoknál nemcsak az évet, hanem a hónapot is írja le, így látni fogják, hogy precíz. Fontos, hogy akár már néhány hónapos kihagyás esetén jelezze, hogy mit csinálta az adott időszakban, ne hagyjon "réseket" az időrendi felsorolásban. Pontosan nevezze meg a céget és a betöltött munkakört, pontokba szedve, és kulcsszavakat használva írjon feladatairól.

  • Nyelvtudás: mindig az aktuális tudásszintet jelezze, hiszen a nyelvvizsgák nem mindig adnak hiteles képet a tudásáról.

  • Számítógépes ismeretek, speciális tréningek, jogosítvány

  • Hobbi, érdeklődési kör: ez az utolsó és legrövidebb rész, érdemes a meghirdetett pozícióval kapcsolatos tevékenységeket is kiemelni.

  • Referencia: nem szokás már az önéletrajzba becsatolni a referenciát adni tudó személyek nevét és elérhetőségét, elég, ha annyit ír, "Kérésre referenciát biztosítok".

Van néhány olyan információ, amit szükségtelen megemlíteni egy önéletrajzban. Ilyen például a vallási hovatartozás, a szülők és gyermekek neve és a fizetési elvárás.

És végül, de nem utolsó sorban mindig olvassa át az önéletrajzát. Legjobb, ha megkér valaki mást is, hogy ellenőrizze le, így elkerülheti a helyesírási és gépelési hibákat. Egy ilyen figyelmetlenséget ugyanis nem engedhet meg magának, ha sikeresen szeretne pályázni.