Ha az álláshirdetésben kérik, akkor meg kell írnod, de nem feltétlenül ez lesz a döntő, hanem az életrajzod. Pályakezdőknek ugyanakkor különösen fontos lehet, mert a levélben hosszabban kifejtheted, hogy milyen versenyen nyertél, milyen eseményt szerveztél vagy miért érdekel annyira az adott munka.

TIPP: Érdemes a dokumentumokat PDF-ben küldeni, hogy a címzett biztosan abban a formában láthassa, amiben szántad!

TIPP: Írd be a neved a Google-ba, és nézd meg, mit ad ki. Ha olyasmit látsz, ami rossz fényt vetne rád, akkor igyekezz változtatni rajta, mivel szinte biztosra veheted, hogy a munkaadók is végigfuttatnak egy keresést. A Facebook-oldalad is rengeteget elárul rólad. A Biztonsági beállítások menüpontban sokféle korlátozást megadhatsz, de tudd, hogy például a profilképedet és a háttérképedet mindenki láthatja.

TIPP: A LinkedIn-profilodat akkor is nagyon jól fel lehet tölteni többek között önkéntes munkával vagy képességekkel („skill”-ekkel), ha nincs szakmai tapasztalatod. A skilleknél megkérheted a barátaidat, hogy nyomjanak egy pluszt arra, amiben kiemelkedően jó vagy. Az egyetemi tanáraidat is megkérheted, ha valamilyen projekten dolgoztatok együtt, hogy írjon rólad egy rövid ajánlást. Érdemes továbbá a profilt angolul feltölteni.