Használjunk-e önéletrajz-írásnál előre elkészített sablonokat, például az Europass-t?


Lehet használni az előre elkészített sablonokat, de talán többet ér egy saját ízlésnek megfelelően kialakított CV. Nagyon sokat elárul a jelentkezőről, hogy ő hogyan tölt ki egy fehér lapot, hogyan szerkeszt meg egy dokumentumot.

Milyen hosszú legyen a CV?


Az önéletrajz tulajdonképpen egy pillanatfelvétel a jelentkezőről: minden apró részletet nem kell tartalmaznia. Lehet két- vagy akár többoldalas, de a hangsúly az első oldalon van: ha az nem megfelelő, akkor nem fordítják meg, bármi is legyen utána.

Egy pályakezdőnek érdemes beírnia azokat a tantárgyakat, amelyeket tanult az egyetemen?


Ha csak fél év tapasztalata van, mérvadó lehet, mit tanult, különösen akkor, ha külföldi egyetemen végzett. A munkaadó számára fontos információ lehet, hogy ismeri, például az SAP vállalatirányítási rendszert vagy a Visual Basic programnyelvet, ami nem egyértelmű akkor, ha csak intézményt és a szakot tünteti fel.

Fontos szempont a kiválasztásnál, hogy a jelölt mennyi idő alatt végezte el az egyetemet?


Negatívan hathat, ha tanulmányait extrém hosszú ideig folytatja. Sokat elárul a jelöltről, ha azért nem diplomázik időben, mert nem számolja ki a krediteket, vagy nem szerzi meg a nyelvvizsgát. Egy alapképzésnél egy fél év még belefér, de az egy év már határeset lehet egyes munkáltatóknál.

Mennyire fontos a képességeinket is részletezni az életrajzban?


Annak semmi értelme, ha csak az kerül be, hogy „problémamegoldó- és kommunikációs készség”. Ha a pályázó ragaszkodik ahhoz, hogy írjon valamit a készségekhez, legyen az konkrétum. Például „szervezési és előadó tapasztalatokra tettem szert 2014-ben, mikor egy hallgatói szervezet tagjaként 1000 fős konferenciát szerveztem.” Mivel az életrajzokat elektronikusan olvassák, akár még egy hivatkozást is bele lehet tenni, amellyel kézzelfoghatóbb lesz az állításunk.

Referenciát kell adni?


Hasznos lehet, de elég annyi, hogy igény esetén küld referenciát. Nem szükséges feltüntetni, ki a referenciaszemély és melyek az elérhetőségei, de szerepeltethető. A tapasztalt munkavállalóknál azonban mindez kifejezetten fontos, mivel a toborzó cégek leellenőrizhetik, valóban megvan-e a feltüntetett tudás.

Szabad-e színes-szagos életrajzokat küldeni?


Területfüggő. Marketing, kommunikáció, sales pozíciókban kifejezetten jól hathat, ha különlegesen néz ki az életrajz. Ha például a egy start-up informatikai céghez jelentkezem, akkor bejöhet, hogy a cég logójának színeit vagy dizájnját alkalmazom, mert a CV könnyebben megragad az emlékezetben. De konzervatívabb, például könyvelő vagy jogász szakmában inkább furcsának tűnhet egy-egy kreatív elem. Azt is érdemes tudni, hogy az életrajzokat általában fekete-fehérben nyomtatják ki.
 

keresse meg új állását