Pénzügyesként végzett, több nyelvet beszél, és szívesen dolgozna fiatalos csapatban, jó fizetésért? Egy SSC (Shared Service Center) munkahely ideális választás lehet az Ön számára. Branch managerünk, Decsy Diána 3 évet töltött el az SSC-k világában, aki most összefoglalta a terület legfontosabb trendjeit, elvárásait, és megoszt néhány hasznos tanácsot, melyek segíthetnek Önnek elnyerni a megpályázott pozíciót.

Jó hangulat és fizetés: ez teszi vonzóvá az SSC-k világát

A globális vállalatok tevékenységeik egy részét gyakran regionális vagy nemzetközi szolgáltató központokba szervezik ki, ezek az úgynevezett SSC-k, amelyek Magyarországon is egyre nagyobb jelentőséget képviselnek a munkaerőpiacon. Az SSC-k világa elsősorban a fiatalokat vonzza a következők miatt:

 • Jó társaság: A munkatársak többsége 30 év alatti, könnyen megtalálják a hangot egymással. A kollégák munka után gyakran közös programokat szerveznek, amit maga a szervezet is támogat, például konditerem-bérlet biztosításával. A csapatépítők is gyakoriak, ugyanis az SSC-kben szívesen fordítanak ilyen célra: nem szokatlan, hogy a munkatársak egy éjszakára elutaznak a Balatonra.
 • Trendi környezet: Az SSC-k jellemzően modern, új irodaházakban működnek, ahol az egész környezet úgy van kialakítva, hogy az ott dolgozók kellemesen érezzék magukat (pihenőszoba, orchideák, Nespresso kávégép stb.).
 • Fizetés és juttatások: Az SSC-kben a pénzügyesek bére jellemzően magasabb, mint a vállalati szférában dolgozóké, ezen kívül elterjedt a cafeteria (pl. nyugdíjpénztár), a speciális támogatások (pl. jogosítvány megszerzésének támogatása) és a tréningek.
 • Rugalmasság: A Shared Service Centerekben nem ritka, hogy akár heti 1-2 napot is otthonról, home office-ban dolgozhatnak a kollégák, mely a fiatalok mellett a családosok számára is vonzó lehetőség.
 • Karrierépítés: Az ambiciózus munkatársak gyors karrierutat járhatnak be, akár minden évben adódhat lehetőség az előrelépésre. Arra is van példa, hogy egy kezdő 2 év alatt team leader pozícióba lépjen elő.
 • Külföldi lehetőségek: Elsősorban az új SSC-kben, illetve a már itt működő, de új folyamatot áthozó SSC-kben van lehetőség a külföldi tapasztalatszerzésre. Ilyenkor a folyamatokra a kint lévő munkatársak tanítják be a magyarországi kollégákat, akiknek így részletekben több hónapot kell külföldön tölteniük. A határon túl szerzett tapasztalat ráadásul a karrierépítésben is nagy előnyt jelent. Ha szeretne sokat utazni, akkor érdemes új SSC-t választania. Munkaerő-kölcsönző cégként nagy rálátásunk van a piacra, így segíteni tudunk a megfelelő szervezetek kiválasztásában.

 

A vállalati szférához képest kevesebb szakmai kihívás

A szolgáltató központok világa valóban nagyon megnyerő, ugyanakkor néhány hátrányt is érdemes számításba venni. Mivel az SSC-k esetében a központ egy másik országban van, sok információ a távolság miatt nem jut el a pénzügyi munkatársakhoz, nincs közvetlen kapcsolat a többi osztállyal. Ezzel szemben például egy gyártócégnél a pénzügyesnek lehetősége van személyesen beszélni a gyártással, így sokkal több információt kap a munkájához.

Az információhiány mellett a szakmai kihívás is általában kevesebb, mint a vállalati szférában. Az SSC-k pénzügyesei csak egy bizonyos részterülettel foglalkoznak, így nincs rálátásuk a teljes folyamatra. Ez nehézséget jelenthet akkor, amikor valaki szeretne vállalati oldalra átmenni, ahol már teljes körű gyakorlati tudásra van szükség, így például a teljes beszámolót, adóbevallást el kell tudnia készíteni. Tavaly nyár óta szerencsére a vállalati oldalon is kicsit nyitottabbak az SSC-kből érkező jelöltekre, de még mindig nem egyszerű a váltás.

Ha ezek alapján úgy gondolja, hogy inkább vállalati területen helyezkedne el, olvassa el vállalati pénzügyesek számára összegyűjtött tanácsainkat!

A nyelvtudás alap, a pénzügyi diploma előny

Egy szolgáltató központban a pénzügyes munkatársakkal szemben alapvető elvárás a nyelvtudás, emellett nagy előnyt jelent a szakmai diploma megléte.

 • Nyelvtudás: Az angol mellett általában elvárás egy második nyelv magas szintű ismerete is, ez lehet német, francia, de akár olasz vagy dán is. Az interjúk során a nyelvtudást is tesztelik a munkaadók.
 • Pénzügyi diploma: Bár nagyon ritka esetekben előfordul, hogy nyelvtudásának köszönhetően valaki kezdőként diploma nélkül kerül be az SSC-k világába, de magasabb szinteken már szigorú követelmény a végzettséget igazoló papír megléte. Nagy előnyt jelent, ha egy neves iskolában végzett, a frissdiplomás pénzügyeseknél ugyanis ez az első, amit megnéznek egy SSC-ben. A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli karán (vagy elterjedt nevén PSZF-en) szerzett diplomával biztos befutó lehet.

A tanácsadó sokat segíthet az elhelyezkedésben

Szívesen kipróbálná magát egy szolgáltató központban? Pályázáskor a következőket fogadja meg:

 • Hiába a karrierportál, érdemes tanácsadón keresztül pályázni: Ugyan ma már minden SSC-nek van saját karrierportálja, mégis érdemes munkaerő-kölcsönző cégen keresztül pályáznia, hiszen nagyon sokat tudunk segíteni a jelölteknek. A tanácsadói interjú után alaposan felkészítjük a pályázókat az ügyfélinterjúra, emellett a végső döntés meghozásában is segítjük az SSC-ket. A tanácsadóval kialakított kapcsolatot érdemes a későbbiekben is tudatosan ápolni, hiszen így számos olyan lehetőségről szerezhet tudomást, amikről más csatornákon nem értesülhet.
 • Jól felépített CV: Rövid, maximum 2 oldalas, jól strukturált önéletrajzot állítson össze! Pontokba szedve írja le, hogy a korábbi pozícióiban milyen felelőssége volt, milyen eredményeket ért el és milyen projekteken dolgozott. Például: „Az irányításom alatt 1 év alatt 5 munkanapról 4-re csökkentettük a zárás időtartamát.” Tüntesse fel, hogy korábban milyen cégeknél dolgozott! Még átláthatóbb, ha ezeket logóval is jelzi. A fotója legyen professzionális. A személyes adatokat (lakhely, kor) nem kell feltüntetnie, elég a név, telefonszám és e-mail cím megadása.
 • Alaposan felkészülve érkezzen az interjúra! Nézzen utána a cégnek, és alaposan tanulmányozza a munkakör leírását is! Ha az interjún nem is kerül szóba, akkor is fűzze bele mondandójába, hogy mit tud a vállalatról, ezzel is kitűnhet a többi jelentkező közül. Ha van ismerőse az SSC-nél, azt is érdemes megemlítenie.

 

Szívesen pályázna SSC-s álláshoz? Nézze meg aktuális állásainkat!