pénzügyesként SSC-ben: trendek és tanácsok álláskereséshez.

Pénzügyesként végzett, több nyelvet beszél, és szívesen dolgozna fiatalos csapatban, jó fizetésért? Egy SSC (Shared Service Center) munkahely ideális választás lehet az Ön számára. Branch managerünk, Decsy Diána 3 évet töltött el az SSC-k világában, aki most összefoglalta a terület legfontosabb trendjeit, elvárásait, és megoszt néhány hasznos tanácsot, melyek segíthetnek Önnek elnyerni a megpályázott pozíciót.

Jó hangulat és fizetés: ez teszi vonzóvá az SSC-k világát

A globális vállalatok tevékenységeik egy részét gyakran regionális vagy nemzetközi szolgáltató központokba szervezik ki, ezek az úgynevezett SSC-k, amelyek Magyarországon is egyre nagyobb jelentőséget képviselnek a munkaerőpiacon. Az SSC-k világa elsősorban a fiatalokat vonzza a következők miatt:

 • Jó társaság: A munkatársak többsége 30 év alatti, könnyen megtalálják a hangot egymással. A kollégák munka után gyakran közös programokat szerveznek, amit maga a szervezet is támogat, például konditerem-bérlet biztosításával. A csapatépítők is gyakoriak, ugyanis az SSC-kben szívesen fordítanak ilyen célra: nem szokatlan, hogy a munkatársak egy éjszakára elutaznak a Balatonra.
 • Trendi környezet: Az SSC-k jellemzően modern, új irodaházakban működnek, ahol az egész környezet úgy van kialakítva, hogy az ott dolgozók kellemesen érezzék magukat (pihenőszoba, orchideák, Nespresso kávégép stb.).
 • Fizetés és juttatások: Az SSC-kben a pénzügyesek bére jellemzően magasabb, mint a vállalati szférában dolgozóké, ezen kívül elterjedt a cafeteria (pl. nyugdíjpénztár), a speciális támogatások (pl. jogosítvány megszerzésének támogatása) és a tréningek.
 • Rugalmasság: A Shared Service Centerekben nem ritka, hogy akár heti 1-2 napot is otthonról, home office-ban dolgozhatnak a kollégák, mely a fiatalok mellett a családosok számára is vonzó lehetőség.
 • Karrierépítés: Az ambiciózus munkatársak gyors karrierutat járhatnak be, akár minden évben adódhat lehetőség az előrelépésre. Arra is van példa, hogy egy kezdő 2 év alatt team leader pozícióba lépjen elő.
 • Külföldi lehetőségek: Elsősorban az új SSC-kben, illetve a már itt működő, de új folyamatot áthozó SSC-kben van lehetőség a külföldi tapasztalatszerzésre. Ilyenkor a folyamatokra a kint lévő munkatársak tanítják be a magyarországi kollégákat, akiknek így részletekben több hónapot kell külföldön tölteniük. A határon túl szerzett tapasztalat ráadásul a karrierépítésben is nagy előnyt jelent. Ha szeretne sokat utazni, akkor érdemes új SSC-t választania. Munkaerő-kölcsönző cégként nagy rálátásunk van a piacra, így segíteni tudunk a megfelelő szervezetek kiválasztásában.

 

A vállalati szférához képest kevesebb szakmai kihívás

A szolgáltató központok világa valóban nagyon megnyerő, ugyanakkor néhány hátrányt is érdemes számításba venni. Mivel az SSC-k esetében a központ egy másik országban van, sok információ a távolság miatt nem jut el a pénzügyi munkatársakhoz, nincs közvetlen kapcsolat a többi osztállyal. Ezzel szemben például egy gyártócégnél a pénzügyesnek lehetősége van személyesen beszélni a gyártással, így sokkal több információt kap a munkájához.

Az információhiány mellett a szakmai kihívás is általában kevesebb, mint a vállalati szférában. Az SSC-k pénzügyesei csak egy bizonyos részterülettel foglalkoznak, így nincs rálátásuk a teljes folyamatra. Ez nehézséget jelenthet akkor, amikor valaki szeretne vállalati oldalra átmenni, ahol már teljes körű gyakorlati tudásra van szükség, így például a teljes beszámolót, adóbevallást el kell tudnia készíteni. Tavaly nyár óta szerencsére a vállalati oldalon is kicsit nyitottabbak az SSC-kből érkező jelöltekre, de még mindig nem egyszerű a váltás.

Ha ezek alapján úgy gondolja, hogy inkább vállalati területen helyezkedne el, olvassa el vállalati pénzügyesek számára összegyűjtött tanácsainkat!

A nyelvtudás alap, a pénzügyi diploma előny

Egy szolgáltató központban a pénzügyes munkatársakkal szemben alapvető elvárás a nyelvtudás, emellett nagy előnyt jelent a szakmai diploma megléte.

 • Nyelvtudás: Az angol mellett általában elvárás egy második nyelv magas szintű ismerete is, ez lehet német, francia, de akár olasz vagy dán is. Az interjúk során a nyelvtudást is tesztelik a munkaadók.
 • Pénzügyi diploma: Bár nagyon ritka esetekben előfordul, hogy nyelvtudásának köszönhetően valaki kezdőként diploma nélkül kerül be az SSC-k világába, de magasabb szinteken már szigorú követelmény a végzettséget igazoló papír megléte. Nagy előnyt jelent, ha egy neves iskolában végzett, a frissdiplomás pénzügyeseknél ugyanis ez az első, amit megnéznek egy SSC-ben. A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli karán (vagy elterjedt nevén PSZF-en) szerzett diplomával biztos befutó lehet.

A tanácsadó sokat segíthet az elhelyezkedésben

Szívesen kipróbálná magát egy szolgáltató központban? Pályázáskor a következőket fogadja meg:

 • Hiába a karrierportál, érdemes tanácsadón keresztül pályázni: Ugyan ma már minden SSC-nek van saját karrierportálja, mégis érdemes munkaerő-kölcsönző cégen keresztül pályáznia, hiszen nagyon sokat tudunk segíteni a jelölteknek. A tanácsadói interjú után alaposan felkészítjük a pályázókat az ügyfélinterjúra, emellett a végső döntés meghozásában is segítjük az SSC-ket. A tanácsadóval kialakított kapcsolatot érdemes a későbbiekben is tudatosan ápolni, hiszen így számos olyan lehetőségről szerezhet tudomást, amikről más csatornákon nem értesülhet.
 • Jól felépített CV: Rövid, maximum 2 oldalas, jól strukturált önéletrajzot állítson össze! Pontokba szedve írja le, hogy a korábbi pozícióiban milyen felelőssége volt, milyen eredményeket ért el és milyen projekteken dolgozott. Például: „Az irányításom alatt 1 év alatt 5 munkanapról 4-re csökkentettük a zárás időtartamát.” Tüntesse fel, hogy korábban milyen cégeknél dolgozott! Még átláthatóbb, ha ezeket logóval is jelzi. A fotója legyen professzionális. A személyes adatokat (lakhely, kor) nem kell feltüntetnie, elég a név, telefonszám és e-mail cím megadása.
 • Alaposan felkészülve érkezzen az interjúra! Nézzen utána a cégnek, és alaposan tanulmányozza a munkakör leírását is! Ha az interjún nem is kerül szóba, akkor is fűzze bele mondandójába, hogy mit tud a vállalatról, ezzel is kitűnhet a többi jelentkező közül. Ha van ismerőse az SSC-nél, azt is érdemes megemlítenie.

 

Szívesen pályázna SSC-s álláshoz? Nézze meg aktuális állásainkat!