Karba tett kéz, szemkontaktus, kézfogás – csupa apróság, de némi támpontot adnak a személyiségünkről, és arról, milyen lelkiállapotban vagyunk egy állásinterjún. A HR-esek ezeknek a pillanatnyi jeleknek is nagy jelentőséget tulajdonítanak. A testbeszéd kontrollálásával pozitív képet alakíthatunk ki az interjúztatókban, és meggyőzhetjük őket arról: mi vagyunk a legjobb jelölt a meghirdetett pozícióra!

árulkodó gesztusok és mozdulatok

Az első benyomás az állásinterjúkon is meghatározó – főként azért, mert sok cégnél többet számít a munkabírásunk és a hozzáértésünk a személyiségünknél. Az első benyomás kialakítása nemcsak a felkészültségünkön múlik.  Egy képzett fejvadásznál legalább ennyire lényeges lesz az arcunkon megjelenő első érzelmi reakció, a kéztartásunk, a magabiztos testtartásunk (vagy annak hiánya), a kézfogásunk ereje, vagy az, hogy mennyire követjük a szemkontaktust. Egyes kutatások szerint az interjún elhangzó szavak mellett 85%-ban a nonverbális jelek döntenek arról, hogy kit választanak a jelöltek közül!

energikus kézfogás és a kéztartás

Lelkes, tele van energiával, és a meghirdetett posztra is éppen ilyen kollégát keresünk! – egy határozott, erőt sugárzó kézfogás alapján általában ezt gondolják az emberről. Persze várjuk meg azt a pillanatot, míg az interjúztató kezdeményezi a kézfogást, mert arrogánsnak tekinthetnek minket, ha mindenképpen erőltetni akarjuk a pacsit. Ügyelnünk kell arra, hogy egy női kapcsolattartó kezét ne szorongassuk meg túlságosan, mert ezzel negatív képet alakítunk ki magunkról. Előfordul, hogy álláskeresőként nem tudunk mit kezdeni a kezünkkel, és zavart lóbálás helyett inkább karba tett kézzel figyeljük az interjúztató szavait. Ebben a szakértők bizonytalanságot, védekező állást látnak, és a jelölt gyengeségére következtetnek. Sokkal jobb, ha a térdünkre tesszük a kezünket. Az is nagyszerű megoldás, ha az asztalon pihentetjük őket életünk egyik legfontosabb beszélgetése közben.

a szemkontaktus és a mosoly ereje

Mély bizalmat ébreszt, ha tartjuk a szemkontaktust az interjúztatóval - az az üzenete, hogy nincsenek előtte titkaink. Persze ezt sem szabad erőltetni, mert az már túlzott bizalmaskodásnak tűnhet egy idegen emberrel szemben. Akkor nézzünk többször a HR-es szemébe, ha ő kezdeményezi a tekintetek találkozását. Mosolyogjunk és kérdezzünk minél többet az interjún! Legyünk már az első percekben nyitottak és vidámak, hogy egy potenciális kollégát lássanak bennünk, akivel szívesen ülnének egy irodában a jövőben. Bónusz lehetőség: a szemünkkel is mosolyoghatunk, ami még tovább növeli a pozitív pontszámainkat a cég képviselői előtt.

bólogatás és egyenes tartás

A szakértők szerint a két ember között kialakuló összhang jele, ha utánozzák egymás viselkedését, mert ez azt jelenti, hogy ösztönösen azonosulnak a beszélgetőpartnerükkel. Ez alapján úgy tűnhet, hogy pozitív benyomást kelt, ha többször bólintunk a fejvadász szavaira, ám ez gyakran arra utal, hogy minél előbb túl akarunk esni ezen a fárasztó procedúrán, mert az nagyon kényelmetlen számunkra. Az állandó bólogatás láttán a cég képviselője arra gondolhat, hogy elképesztően feszültek vagyunk vagy unatkozunk. Az állásinterjún érdemes kihúzott, egyenes háttal és tartással megjelenni, mert így keltjük egy határozott jelentkező benyomását a HR-esekben (még akkor is, ha nem vagyunk 100%-osan biztosak magunkban). Ezt nagyon egyszerű elérni: amikor leülünk érdemes a szék éléhez közel ülnünk, ugyanis ha csak egy szék vagy fotel szélére ülünk le, ösztönszerűen szépen, egyenesen tartjuk majd magunkat.vajon egy igazi profi mit tudhat meg rólunk a testbeszéd alapján?

 

A Randstad fejvadász szakértője, Molnár-Szabó Zsuzsa válaszolt a kérdéseinkre:

mit néz meg először az interjúra érkező jelölt mozgásán, viselkedésén?

A legfontosabb szerintem a jelölt nyitottsága. Lényeges kérdés, mennyire keresi a jelölt az interjúztató tekintetét, ahogyan az is, hogy ő kezdeményezi-e a kézfogást. Ez rengeteget elárul rólunk: egy határozott kézfogás már utalhat a jelentkező magabiztosságára, a puha és lágy változat pedig annak hiányára.

melyik az a nonverbális gesztus, ami a leginkább árulkodik a jelölt személyiségéről egy interjún?

A szemkontaktusból kiderül, mennyire őszinte a jelölt. Ha hazudik, akkor nem fog a szemünkbe nézni, rendszerint kerüli az interjúztató tekintetét. Az viszont jó jel, ha valakinek már a tekintete is érdeklődő. A testtartás legalább ennyire beszédes nonverbális gesztus. Kevésbé szerencsés a keresztbe tett láb vagy kéz, és az oldalt ülés sem kelt szimpátiát a HR-esekben.

mi volt a legérdekesebb állásinterjúja, ahol különösen fontos szerep jutott az álláskereső nonverbális gesztusainak?

Az egyik alkalommal a férfi jelölt nem nézett a szemembe. Elmondta, hogy az édesapja kultúrájában ez rossz előjelnek számít. Később referenciát kértem róla néhány forrásból, és kiderült, hogy a szemkontaktus kerülése nem volt véletlen: az illető füllentett néhány dologban.

ha úgy érzi készen áll az interjúra, nézze meg friss pozícióinkat: