Egy állásinterjú tartogathat számunkra kellemes feladatokat – megkérdezhetik például, mit tartunk eddigi legkiemelkedőbb eredményünknek – de olyan kérdés is elhangozhat, amelyre nem könnyű jól válaszolni: például amikor arról érdeklődnek, mi volt az eddigi legrosszabb tapasztalatunk a munkaadóinkkal kapcsolatban.

Egy biztos, az interjún minden kérdés azt a célt szolgálja, hogy a munkáltató, illetve egy HR szolgáltató bevonása esetén a HR tanácsadók felmérjék, milyen a munkához való hozzáállásunk és hogyan teljesítünk nehéz helyzetekben. Egyes fondorlatosabb kérdések még a legtapasztaltabb jelölteket is meglephetik, pedig a munkaadók gyakran alkalmazzák őket – készüljünk fel rájuk és tűnjünk ki ezzel a jelentkezők közül!

1. „Meséljen egy kicsit magáról!”

Ez általában a bemutatkozás utáni első kérdések között szerepel, amelyeket az interjúztató feltesz. A válasz semmiképp ne legyen túl személyes – ne kezdjünk el arról mesélni, hol nőttünk fel és mit szoktunk csinálni a hétvégén –, hanem használjuk ki az alkalmat, és vázoljuk fel professzionális hátterünket. Bár a kérdés elsőre nem is tűnik olyan nehéznek, valójában ezen a ponton felkelthetjük, vagy épp elveszíthetjük beszélgetőpartnerünk érdeklődését. Válaszunkkal az egész állásinterjú hangulatát megalapozhatjuk.

Lily Zhang, a Massachusetts Institute of Technology karrier-tanácsadója egy jól bevált módszer alkalmazását javasolja: „felépíthetjük a válaszunkat úgy, hogy a jelennel kezdünk, a múlttal folytatjuk, majd a jövőről alkotott elképzeléseinkkel fejezzük be az ívet”. Tehát, beszéljünk az aktuális munkánkról, röviden számoljunk be korábbi tapasztalatainkról, és mondjuk el, a jövőben mivel szeretnénk foglalkozni – természetesen a potenciális munkahely igényeit és a megpályázott állás munkaköri leírását figyelembe véve.

2. „Mit tart a legnagyobb gyengeségének?”

Ez a kérdés számos menedzser kedvence, hiszen kiválóan tesztelhetik vele az álláskeresőket. A klasszikus megoldás erre a problémára az, hogy a válaszunkban a negatívumot pozitívumként mutatjuk be, ez azonban olyan közhelyes frázisokhoz vezetett, mint a „perfekcionista vagyok” típusú állítások.

A humánerőforrás-menedzserek jellemzően nem ezt akarják hallani. Ahogy minden válaszban, itt is törekedjünk rá, hogy egy történettel válaszoljuk meg a kérdést, így a kérdező kontextusba tudja helyezni a gyengeséget, amiről beszélni fogunk. Magyarázzuk el, mi az pontosan, amivel küzdünk – legyen ez a rendszerezettség, a munkánk prezentálása, vagy bármi más – és írjuk körül, mikor okozott ez nekünk gondot, ezután pedig mindenképpen domborítsuk ki, hogy már dolgozunk a probléma megoldásán.

Sharon Florentine, a technológiai és IT témákkal foglalkozó CIO magazin írója szerint „az ideális válaszból kiderül, hogy az illető tudatosan átlátja, hogy a munka melyik részében akadnak nehézségei, és hogy mit tesz azért, hogy fejlődjön az adott területen”.

randstad-allasinterju-kerdes-valasz.jpg
randstad-allasinterju-kerdes-valasz.jpg

3. „Miért szeretne ennél a cégnél dolgozni?”

Egy újabb látszólag egyszerű kérdés, aminek hatására könnyen elveszthetjük az önbizalmunkat, ha nem fordítunk elég figyelmet rá. Ezért is jelent hatalmas előnyt, ha nem ér minket váratlanul és van a tarsolyunkban egy meggyőző válasz.

Ne fecséreljük az időt arra, ami nyilvánvaló – mint például, hogy ehhez az álláshoz megvannak a képességeink és kvalifikációink –, inkább igyekezzünk lenyűgözni a kérdezőt azzal, mennyi mindent tudunk az adott cégről. Carole Martin, a Monster állásportál szerzője szerint „élnünk kell a lehetőséggel, és meg kell mutatnunk: elvégeztük a házi feladatot, utánanéztünk a cégnek és annak, hogy hogyan illeszkedhetünk be a munkahelyi közegbe”.

Steve Langerud vállalati kultúra szakértő hozzáteszi: „Aki pedig, túl azon, hogy a munka álom jellegét, és a vonzó céges kultúrát hangsúlyozza, képes úgy prezentálni a képességeit, hogy azok szimpatikusak legyenek az interjúztatónak és a vállalat számára hasznosíthatónak tűnjenek, előre kerül a preferencialistán”. Magyarázzuk el tehát, tudásunk és tapasztalatunk hogyan fogja segíteni a céget céljai elérésében.

4. „Meséljen el egy helyzetet, amikor valamiben kudarcot vallott!”

Senki sem idézi fel szívesen azokat az eseteket, amikor a dolgok nem a tervei szerint alakultak, az interjúztatók azonban szeretnék tudni, hogyan kezeljük azt, amikor hibázunk, mert ezáltal még részletesebb képet kapnak arról, hogyan dolgozunk.

Christine Zimmermann, a Startup Institute szakértője szerint az erre a kérdésre adott legjobb válaszokból kiderül, elismerjük-e, ha hibát követtünk el, hogyan reagálunk rá, és hogy hogyan tudtunk általa fejlődni.

Meg kell tehát mutatnunk, hogy tanultunk a hibánkból és a tapasztalat ma már a tudásunk részét képezi. Isabel Thottam, a Glassdoor álláskereső oldal munkatársa hozzáteszi: “minél hatékonyabban tudjuk átadni ezt az információt az interjúztatónak, annál érthetőbb lesz számára, hogy ugyanazt a hibát már nem fogjuk elkövetni, hiszen tudjuk, hogy a korábbi helyzetben mi okozta a problémát”.

5. „Hogyan látja magát öt év múlva?”

Ez lehet az egyik legnehezebb kérdés egy állásinterjún, mivel jelentkezőként az éppen betölteni kívánt pozícióra fókuszálunk, nem arra, hogy öt év múlva milyen munkát szeretnénk. Ám erre a kérdésre is lehet okosan válaszolni, ha megértjük a hátterét.

Florentine szerint “a recruiterek egyrészt arra kíváncsiak, reális karriercélokat tűztünk-e ki magunk elé, másrészt fel akarják mérni az ambícióinkat, és azt, hogy a munkakör összeegyeztethető-e a hosszú távú elképzeléseinkkel”. Mikor egy állásinterjúra készülünk, gondoljuk át, mik a céljaink, majd fésüljük ezeket össze a cég a tevékenységével, ahová jelentkezünk. Ha át tudjuk adni, hogyan kapcsolódnak a vállalat terveihez a sajátjaink, valószínűleg nagy előnyre teszünk szert a többi jelentkezővel szemben.

Zhang továbbá felhívja rá a figyelmet, hogy az interjúztató számára ez a kérdés teret ad ahhoz, hogy felmérje, hosszú távon gondolkodik-e az álláskereső az adott cégben. Számunkra pedig lehetőség, hogy kifejezzük lelkesedésünket a pozíció iránt, és kifejtsük, hogyan fogunk reményeink szerint fontos hatást gyakorolni a szervezeten belül.

Minden állásinterjú kérdésre természetesen nem lehet felkészülni (például “Ha Ön egy zöldség lenne, melyik lenne és miért?”), de ha megtorpanunk, kifejezhetjük tetszésünket a kérdést illetően, és kérhetünk egy kis időt a gondolkodásra. A legtöbb interjúztatónak nem az a célja egy-egy nehezebben megválaszolható kérdéssel, hogy leszerepeljünk, így valószínűleg nem gyakorolnak majd nyomást ránk egy ilyen helyzetben

 

tudjon meg még több érdekességet a munka világáról a Randstad karrieroldalon!