milyen üzletkötőként dolgozni?

Az üzletkötők a vállalat közvetlen kapcsolatát jelentik a vásárlók felé, kutatják a piacokat és bevezetik a vállalat termékeit új ügyfeleknek. Az üzletkötő feladata, hogy potenciális ügyfeleket generáljon piackutatásból, és kapcsolatokat építsen ki velük termékek értékesítése céljából. Az ügyfelek megszerzésének és a termékek értékesítésének folyamata eltér attól függően, hogy mit értékesít.

Az ügyfelek megszerzéséhez a vállalatoknak olyan stratégiákat kell alkalmazniuk, amelyek összhangban vannak az iparággal, a célcsoportokkal és a vállalkozás jellegével. Például, ha B2B termékeket értékesít, nem ugyanazokat a módszereket használja, mint amikor B2C ügyfeleknek tenné. A stratégiától függetlenül az értékesítési képviselő végső célja a kapcsolatok kiépítése és a vállalat kínálatának megismertetése. Ezután ezeket a kapcsolatokat felhasználhatják termékek értékesítésére.

mit csinál egy üzletkötő?

Üzletkötők számos iparágban dolgoznak, mivel az értékesített termékek változatosak. Például dolgozhat olyan vállalatoknál, amelyek üdítőitalokat, irodai berendezéseket, technológiai termékeket vagy gyógyszeripari készítményeket értékesítenek. Az értékesítendő termék meghatározza az értékesítési stratégiát. Fontos, hogy alaposan megértse a terméket, hogy elmagyarázhassa annak felhasználását és előnyeit a potenciális vásárlóknak. Szükséges továbbá lépést tartania a legújabb értékesítési technikákkal és vásárlói preferenciákkal a kiállításokon és konferenciákon való részvétel révén.

tekintse meg a legújabb sales állásajánlatainkat.

megnézem
1

üzletkötő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt üzletkötő. Bár a legtöbb munkáltató alapfizetéseket kínál az értékesítési képviselőknek, jutalékokat is biztosítanak a munkavállalók ösztönzésére, hogy növeljék az értékesítést. A jutalékokkal az értékesítési képviselők gyakran havi százalékot kapnak a teljes értékesítési bevételből. Néhány vállalat az árrés alapján fizetett bónuszokat ad.

szeretné tudni, mennyit keres egy üzletkötő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet üzletkötőként?

Mivel az üzletkötő pozíciók többsége jutalék alapú, a keresetének növelése érdekében növelnie kell az értékesítési eredményeit, több termék értékesítésével. Néhány iparág vagy üzleti szektor magasabb díjakat is fizet az értékesítési képviselőknek. Például a marketinghez kapcsolódó technológiai termékek értékesítése magasabb kompenzációs csomagot vonhat maga után, mint például a kozmetikai termékek értékesítése.

2

üzletkötő munkakör típusai

Az üzletkötők iparáguktól, illetve a szerepkörükben betöltött konkrét megközelítésüktől és felelősségüktől függően lehetnek: 

  • Gyártói üzletkötő: egy termékgyártónál dolgozik, hogy eladja szolgáltatásait nagy- és kiskereskedőknek. Kapcsolatot épít a piaccal, új termékeket vezet be, és gondoskodik a vállalat üzleteinek feltöltéséről. Általában ezek az értékesítési képviselők közvetlenül jutalékalapon dolgoznak.
  • Nagykereskedői üzletkötő: kereskedők vagy nagykereskedők képviseletét látják el tartós vagy nem tartós termékeknél. Felelőssége, hogy a kiskereskedőknek vagy egyéni vevőknek értékesítse munkáltatója termékeit.
  • Kiskereskedelmi üzletkötő: ez a legismertebb értékesítési képviselő típus. Ő a vállalat arca, mindig ott van, ahol találkozhat a lehetséges vevőkkel. Mint kiskereskedelmi értékesítési képviselő, folyamatosan kommunikál az ügyfelekkel, miközben termékeket és szolgáltatásokat értékesít.
  • Külső értékesítési képviselő: az irodákon kívül dolgoznak, személyesen találkoznak ügyfelekkel és építenek kapcsolatokat velük.
  • Belső értékesítési képviselő: meglévő kapcsolatot tartanak fenn a vállalat ügyfeleivel. Ügyfelekhez telefonon vagy e-mailen keresztül kapcsolódnak.
nő beszél okos telefon
nő beszél okos telefon
3

üzletkötőként dolgozni

Az üzletkötőként való munkához önbizalom és motiváció szükséges. Hasznos a pozitív hozzáállás fenntartása a visszautasításokkal szemben. Ismerje meg jobban a szakma jellegét, beleértve a napi feladatokat, munkakörnyezet és a kollégákat.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Nincsenek szigorú oktatási előfeltételek ehhez a munkához, az üzletkötők gyakran különböző oktatási háttérrel érkeznek. Inkább a készségekre, tapasztalatra és személyes tulajdonságokra helyezik a hangsúlyt. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

1000.jpg
1000.jpg

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy üzletkötő számára a munkavégzéshez:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket az üzletkötő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.