milyen DevOps engineer-ként dolgozni?

A DevOps szemlélet az IT két területének, a fejlesztés (development) és az üzemeltetés, (operations) összekapcsolódásából alakult ki. A DevOps engineer feladata, hogy a két területet összefogja: a DevOps mérnök az ügyfelek igényeit feladatokká alakítja át a fejlesztő csapat számára, így egyúttal ő tölti be a business analyst szerepét is. Feladatai közé tartozik az így definiált fejlesztési feladatok szakaszokra bontása/ütemezése, egy DevOps mérnök tehét egy személyben informatikus és projektmenedzser is. A szoftver elkészültét követően pedig részt vesz a telepítésben és az üzemeltetésében is.

mit csinál egy devops engineer?

A DevOps engineer a feladata, hogy olyan folyamatokat, módszereket és eszközöket vezessen be, amelyek optimalizálják a szoftverfejlesztés életciklusát, növelik annak hatékonyságát. 

A legtöbb fejlesztő lelkesen szeretne új funkciókat bevezetni a szoftveralkalmazásokba, az üzemeltetési csapatok pedig ezzel párhuzamosan a szoftver stabilitásának megőrzésére összpontosítanak. A DevOps mérnök feladata az is, hogy a két oldal közt fenntartsa az egyensúlyt, a szoftver stabilan működjön, miközben folyamatos a fejlesztés a visszajelzések alapján. A kód, az alkalmazás-karbantartás és a szoftverkezelés kombinálására összpontosít. Felügyeli az új szoftveralkalmazás telepítését és elindulását. A munkakör magasfokú problémamegoldó készségeket igényel a szoftveralkalmazások fejlesztésével és üzemeltetésével kapcsolatos problémák megoldásához. A fejlesztőcsapatok irányításához technológiai ismeretekre és a szoftverfejlesztési életciklus alapos ismeretére is szükség van.

A DevOps mérnökök elsősorban tech cégeknél dolgoznak. Mivel a legtöbb iparág, beleértve a bányászatot és a gyártást is, szoftveralkalmazások által vezérelt automatizált folyamatokra támaszkodik, egy DevOps engineer különböző üzleti szektorokban is dolgozhat.

tekintse meg a legújabb IT állásajánlatainkat

megnézem
1

DevOps engineer átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt DevOps mérnök. 

szeretné tudni, mennyit keres egy DevOps engineer? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet DevOps mérnökként?

A DevOps mérnökök javadalmazása a munkakör összetettségétől, a cég méretétől és a személyes kompetenciáktól is függ. Egy start-up cégnél általában nem foglalkozik nagyszabású projektekkel, és a cég kisebb forrással gazdálodik a fizetéseket illetően. Egy nagyvállalatnál általában összetett projektekkel foglalkozik, és nagyobb csapatokat felügyel. Ennélfogva magasabb az alapfizetés is a munkakör összetettsége miatt. A nagy szervezetek jelentősebb erőforrásokkal is rendelkeznek, és megengedhetik maguknak, hogy jobb javadalmazási csomagokat biztosítsanak. A DevOps mérnök készségei és képzettsége is befolyásolják a fizetést. A felhő alapú technológiákat ismerő DevOps mérnökök iránt rendkívül nagy a kereslet, így főleg a public cloudok egyikében, mint Google Cloud, Azure Cloud, vagy Amazon Cloud (AWS), szerzett tapasztalat különösen jó lehetőségeket jelenthet, fizetés szempontjából is.

2

DevOps engineer munkakör típusai

A DevOps mérnökök az alábbi területekre specializálódhatnak:

  • release manager: segíti a DevOps-ot alkalmazó vállalatokat a zökkenőmentes átállásban. Biztosítja, hogy az új alkalmazás szoftver megfeleljen a vállalat minőségi és biztonsági előírásainak. Ezenkívül teszteli az alkalmazásokat és a bevezetés dátuma előtt megszerzi a megfelelő vezetői jóváhagyásokat hozzá.
  • quality assurance engineer: feladata, hogy megtalálja a szoftverhibákat. Teszteli az új alkalmazáskódot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem töri meg a meglévő funkciókat, és nem ütközik a meglévő szolgáltatásokkal. A tesztautomatizálási kódot ír a manuális tesztelése helyett.
  • security DevOps engineer: biztonsági DevOps mérnökként Ön integrálja a biztonsági és megfelelőségi funkciókat a tervezési és fejlesztési folyamatokba. A karbantartás során is javíthatja az alkalmazások biztonságát.
smiling man standing inside bus
smiling man standing inside bus
3

DevOps engineer-ként dolgozni

A DevOps mérnöknek széles körű technológiai és menedzsment készségekre van szüksége. Ismerje meg a munkakörhöz tartozó konkrét feladatokat, a DevOps mérnök munkakörnyezetét és munkakörülményeit.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy DevOps engineerként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

group of multicultural women in a meeting
group of multicultural women in a meeting

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy DevOps mérnök számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a DevOps engineer munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.