milyen szoftverfejlesztőként dolgozni?

A szoftverfejlesztő a kreatív elme a számítógépes programok és szoftveralkalmazások mögött. A semmiből építi fel a programokat, vagy felügyeli az alkalmazások létrehozásáért felelős csapatot. Ezek a programok segítik a felhasználókat a feladatok végrehajtásában a különféle eszközökön, mint például számítógépeken vagy mobiltelefonokon.

Szoftverfejlesztő tehát számítógépeken és egyéb eszközökön használt alkalmazásokat vagy operációs rendszereket hoz létre. Együttműködik informatikai mérnökökkel és programozókkal, hogy olyan komplex és funkcionális rendszereket fejlesszenek ki, amelyek megfelelnek az ügyfelek igényeinek és segítenek a vállalatnak a hatékonyság növelésében. A munka nem ér véget a fejlesztésben; telepítenie és tesztelnie is kell a szoftvert, hogy biztosítsa annak megfelelő működését.

mit csinál egy szoftverfejlesztő?

A szoftverfejlesztő nem csak létrehozza a szoftvert, hanem karbantartja és frissíti is azokat a funkcionalitásuk javítása és az esetleges hibák kijavítása érdekében. Figyelemmel kíséri a teljesítményét, és kreatív módokat keres új funkciók hozzáadásához. Például egy biztonsági rendszernek naprakésznek kell lennie és a legújabb biztonsági funkciókkal kell rendelkeznie, a szoftveralkalmazásnak pedig kompatibilisnek kell lennie az új operációs rendszerekkel.

Egy jó szoftverfejlesztőnek erős kódolási készségekre és nagyfokú kreativitásra van szüksége. Jó tervezőkészség szükséges ugyanis ahhoz, hogy a felhasználói igényeket interaktív alkalmazássá alakítsa, felhasználóbarát elrendezéssel és megjelenéssel. A műszaki érzék pedig lehetővé teszi, hogy megtervezze hogyan működhetnek majd együtt a rendszer részei.

tekintse meg a legújabb IT állásajánlatainkat:

megnézem
1

Szoftverfejlesztő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt szoftverfejlesztő. Egyes cégek bónuszokat is kínálnak a projektek sikeres befejezéséhez, az alapfizetésen kívül pedig béren kívüli juttatásokat, egészségbiztosítást vagy nyugdíjjárulékot is ajánlhatnak.

szeretné tudni, mennyit keres egy szoftverfejlesztő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet szoftverfejlesztőként?

Egy szoftverfejlesztő fizetése tapasztalatától és készségeitől függően változhat. Senior szoftverfejlesztőként jóval többet kereshet, mivel több éves szakmai tapasztalattal rendelkezik, emellett csapatokat irányíthat és komplex projekteket is vállalhat. 

Az iskolai végzettség is befolyásolhatja a jövedelmet. A diplomával vagy mesterképzéssel rendelkező szoftverfejlesztők jobb alapfizetéssel rendelkezhetnek, mint azok, akik tanulószerződéses gyakorlati képzés útján csatlakoznak.

A fizetés a munkáltatótól és a projekt összetettségétől is függ. Például egy nagyvállalat összetett projekteket futtat, és magasabb béreket fizet, mint a kisvállalkozások. A start-up vállalkozások azonban nagyszerűek a junior fejlesztők számára, hiszen itt a sokszínű feladatok révén lehetőségük nyílik egyéb készségeik fejlesztésére és tapasztalatszerzésre is.

2

A szoftverfejlesztő munkakör típusai

Szoftverfejlesztőként az alábbi területekre specializálódhat:

  • webfejlesztő: feladata a webhelyek és webes alkalmazások létrehozása az ügyfelek igényei alapján. Dolgozik a webhelyek vizuális elemein, például az elrendezéseken és a témákon, hogy felhasználóbaráttá tegye azokat az ügyfelek számára, valamint kezeli a hozzá tartozó adatbázisokat és kódolja a funkcionális működésért felelős back-endet is.
  • rendszerfejlesztő: több különböző területen is dolgozhat: a különféle programok operációs rendszerszoftvereinek létrehozásáért felelhet. Emellett rendszereket alakíthat ki a számítógépes infrastruktúra szabályozására és működtetésére. Vagy tévék, mosógépek, hűtők, vagy egyéb használati cikkek beágyazott szoftvereit is fejlesztheti. 
  • alkalmazás fejlesztők: feladata, hogy kódokat írjon videojátékokhoz vagy mobilalkalmazásokhoz. Felépíti a felhasználói felületet és létrehoz különféle funkciókat mobil eszközökön. A videojáték- és mobilfejlesztők az alkalmazás fejlesztők.
Woman leaning against a couch, sitting on the floor, with laptop on her lap
Woman leaning against a couch, sitting on the floor, with laptop on her lap
3

Szoftverfejlesztőként dolgozni

A szoftverfejlesztés izgalmas karrier, melynek keretében alkalmazásokat, vagy webhelyeket készíthetünk. Nézzük, mik egy szoftverfejlesztő feladatai, kikkel és hogyan dolgozik a mindennapokban. 

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy szoftverfejlesztőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

work anywhere
work anywhere

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy szoftverfejlesztő számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a szoftverfejlesztő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.