milyen cloud engineer-ként dolgozni?

Egy cloud engineer, vagy felhőmérnök elsődleges feladata a meglévő felhőinfrastruktúrák karbantartása vagy új infrastruktúrák tervezése. A streaming szolgáltatásokhoz és az adatok biztonsági mentéseihez szükséges felhőtechnológiák iránti növekvő kereslet miatt a felhőmérnökök iránt szintén nagy a kereslet, akik biztosítják e szolgáltatások működését.

mit csinál egy cloud engineer?

Mivel a felhőalapú tervezés sokrétű, a felelősségi köröket általában meghatározott szerepkörökre, felhőarchitektúrára, fejlesztésre és rendszer adminisztrációra osztják. A felhőarchitektúrában a hangsúly a felhő-infrastruktúra konfigurálásán van, hogy biztosítsa az elvárásoknak megfelelő működést. Jól konfigurált felhő alapú szolgáltatások esetén a megfelelő felhasználók hozzáférhetnek bárhonnan bármihez, amire szükségük lehet, ami költséghatékonyabb működést tesz lehetővé a vállalatnak. A felhőmérnök készíti a szervezet felhőrendszerének tervét, ami biztosítja, hogy a vállalat hozzáférjen a szükséges alkalmazásokhoz. Egy cloud engineer dolgozhat public cloudokkal, mint az AWS, az Azure vagy a Google Cloud, valamint openstack alapú private cloudokkal is.

A cloud engineer felelős a fejlesztésért is: megírja a kódot, amely létrehozza a felhőben futó funkciókat, adatbázisokat és alkalmazásokat. Biztosítja, hogy a felhő alapú technológiák hatékonyak legyenek és a megfelelő funkciókkal rendelkezzenek: az alkalmazásoknak és adatbázisoknak gyors betöltési időkkel kell rendelkezniük, kevés tárhelyet kell használniuk és több böngészőt támogatniuk kell.

A felhőtechnológiák fejlesztése és bevezetése után a felhőmérnökök a hálózatok karbantartásában és kezelésében is részt vesznek. Az adminisztráció a helyszíni szoftverek és felhőszolgáltatások kezelését foglalja magában, amihez hozzá tartozik a felhőszolgáltatások használatára vonatkozó szabályzatok kidolgozása és a biztonságos felhőkörnyezet létrehozása is.

tekintse meg a legújabb IT állásajánlatainkat

megnézem
1

Cloud engineer átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt cloud engineer.

Az alapfizetés mellett a bércsomag részeként egyes munkáltatók további juttatásokat is biztosítanak a munkaszerződés részeként. A felhőmérnökök számára nyújtott további juttatások közé tartozhat az egészségbiztosítás, az utazási költségtérítés, valamint az éves, vagy negyedéves bónuszok. 

szeretné tudni, mennyit keres egy cloud engineer? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet felhőmérnökként?

Egy cloud engineer keresete készségeitől és képzettségétől függ. A legtöbb munkáltató előnyben részesíti a programozási nyelvekben szerzett tapasztalatot és tudást, valamint a megszerzett képesítések is növelik a fizetését. A diplomához magasabb alapbér társul, emellett a további tanfolyamokon megszerzett speciális tudás is növelheti azt. Az egyes szakterületek a feladatkör összetettsége miatt más-más keresetet biztosítanak: például egy cloud architect általában magasabb bérsávban van, mint egy cloud administrator.

A munkavégzés helye szintén meghatározza a kompenzációs csomagot. Ha nagyvárosokban dolgozik, ahol nagy a kereslet a felhőmérnökök iránt, ott általában magasabb fizetést kínálnak. Ehhez hozzájárulnak az ottani magasabb megélhetési költségek is, amik szintén felfelé hajtják a fizetéseket.

2

Cloud engineer munkakör típusai

Egy cloud engineer általában az alábbi szakterületek valamelyikére specializálódhat:

  • Cloud architect: felhőarchitektúráért felelős mérnök, ő tervezi az alkalmazásokat és a felhőinfrastruktúrát. Megtervezi és kialakítja a felhő rendszereket egy szervezet számára. Felelős a szervezet helyszíni alkalmazásainak a felhőbe való migrálásáért, optimalizálja a költségeket. 
  • Cloud developer: felhő fejlesztőként programozási készségeit használja felhőalkalmazások fejlesztésére és üzembe helyezésére. Meghatározza a legjobb felhőalapú megoldásokat a felhasználók számára, és hogy hogyan működnek majd a különböző platformokon. Felhőalapú alkalmazásokban hibakeresést is végez, hogy biztosítsa a funkciók elvárt működését.
  • Cloud administrator: a felhőalapú rendszergazdai szerepkör hasonló a hagyományos rendszergazdához, de ő a felhőalapú szolgáltatásokat kezeli. Felhőszolgáltatások használatára vonatkozó szabályzatokat állít össze és gondoskodik a felhőalkalmazások biztonságáról. Biztosítja, hogy a felhőszolgáltatások folyamatosan rendelkezésre álljanak, a kimaradások minimálisak legyenek és kezeli az új technológiai kéréseket.
man having online meeting
man having online meeting
3

Cloud engineer-ként dolgozni

A cloud engineer munkakör szakértői szintű kódolási készségeket igényel az alkalmazások fejlesztéséhez és tervezéséhez. Ismerje meg, milyen egyéb készségek szükségesek ehhez a munkához, mivel foglalkozik nap, mint nap, hol és kikkel dolgozik együtt.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy cloud engineer-ként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

smiling woman while sitting on wicker swing
smiling woman while sitting on wicker swing

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy cloud architect számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a cloud engineer munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.