mit csinál egy data engineer?

Az MIT Sloan School of Management definíciója szerint a data engineer, azaz az adatmérnök gyűjti, kezeli és adminisztrálja az adatokat. Az adatfeldolgozás kritikus része összpontosul nála, hiszen létrehozza a nyers adatok megszerzésére és feldolgozására szolgáló architektúrát, majd előkészíti az adatot az adattudósok számára, hogy elemezzék és információt nyerjenek belőle. A data engineer az előkészületi munka részeként azonosítja az adatkészletek trendjeit, és algoritmusokat dolgoz ki. Sok informatikai munkakörhöz hasonlóan az adatmérnökök is nagyon mélyreható és specifikus technológiai tudással rendelkeznek az adatbázisok tervezése, különféle programozási nyelvek és felhőszolgáltatások ismerete terén.

Az adatmérnökök egy olyan csapat részét képezik, amely kritikus információkat nyújt az üzleti vezetők számára, napi és hosszú távú stratégiai céljaik megvalósításához. Ezek az elemzőcsapatok fontos szerepet játszanak a szervezet életében, hiszen elengedhetetlen, hogy a vezetők képesek legyenek gyorsan megérteni és reagálni az aktuális és kialakulóban lévő trendekre. 

milyen data engineer-ként dolgozni?

A data engineer más informatikus kollégákkal dolgozik együtt az architektúra fejlesztésén és az adatok használhatóságát javító interface-ek (API-k) létrehozásán. Akár egy irányítópulton való felhasználásra készítik elő az információkat, akár adatbázisba importálják, akár más célra nyerik ki, a data engineer felelős az adatok és a folyamatok integritásának biztosításáért. A feladatai közé tartozik továbbá a különböző adatkészletek kombinálása, az információk tárolási módjának meghatározása, valamint az adattudósokkal és elemzőkkel való együttműködés a szükséges információk kinyerése érdekében.

tekintse meg a legújabb IT állásajánlatainkat

 

megnézem
1

data engineer átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt data engineer.

szeretné tudni, mennyit keres egy data engineer? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet data engineer-ként?

Az alábbi lehetőségek mind hozzájárulhatnak a magasabb fizetéshez: 

  • Szerezzen releváns tapasztalatot: Gyakorlati tapasztalatokat szerezhet valós adatprojekteken való munka során, akár szakmai gyakorlatok, szabadúszó lehetőségek vagy személyes projektek révén. Ez a gyakorlati tapasztalat bemutatja képességeit és szakértelmét a potenciális munkaadók számára.
  • Folyamatosan frissítse készségeit: A data engineering gyorsan fejlődő terület. Legyen naprakész a legújabb technológiákkal és trendekkel, mint például a felhőalapú technológiák, a big data keretrendszerek és a gépi tanulás. Vegyen részt megfelelő képzési programokon, workshopokon vagy online tanfolyamokon tudásának bővítése érdekében.
  • Szakosodjon egy szegmensre: ha egy adott területen vagy iparágban tapasztalatot szerez, keresett szakemberré válhat. Például az egészségügyi adatkezelésre vagy a pénzügyi adatkezelésre specializálódás jövedelmező karrierlehetőségeket nyithat meg.
  • Szerezzen be megfelelő minősítéseket: a tanúsítványok neves szervezetektől, mint például az AWS Certified Big Data – Specialty vagy a Google Cloud Certified – Data Engineer, igazolja készségeit és növeli piacképességét.
  • Networking: vegyen részt szakmai rendezvényeken, csatlakozzon adatmérnöki közösségekhez, és lépjen kapcsolatba a terület szakembereivel. A kapcsolatépítés új munkalehetőségekhez és értékes ismeretekhez is jó lehet.
2

data engineer munkakör típusai

Az adatmérnökök általában három területen dolgoznak: 

  • generalista: egy szervezeten belül minden adattal kapcsolatos feladatot felügyelnek, beleértve az analitikát is. Programokat és algoritmusokat terveznek, adatokat kezelnek és elemeznek, az eredményekből pedig riportokat készítenek a vállalat megfelelő csapatainak.
  • pipeline központú: a folyamatközpontú adatmérnök általában adattudósokkal működik együtt, hogy az adatokat értelmezhető információkká alakítsák át. Általában középvállalatoknál létező, összetettebb munkakör, mint a generalista, mert szükséges, hogy értse a vállalkozás adatrendszereit és céljait. Monitorozza az adatintegrációs eszközöket, amelyek az adattárházakat adatforráshoz kapcsolják.
  • adatbázis-központú: adatbázisokat alakít ki. A kiterjedt adatokkal rendelkező vállalatok általában megkövetelik, hogy monitorozzák adattáraikat és analitikai adatbázisaikat a sémák fejlesztéséhez. Kivonja az adatokat a forrásból, és olyan formátumba alakítja át, amelyet a vállalat elemezhet és tárolhat adattáraiban.

A szervezet mérete gyakran meghatározza a data engineer szerepkörét, mivel a kisebb cégeknél egy kis csapatra, vagy akár csak egy személyre, egy generalistára korlátozódhat az adatok kezelése. A nagyobb erőforrással rendelkező vállalatok több adatmérnököt tudnak foglalkoztatni a nagyobb adatmennyiség és szélesebb körű elemzési igények kielégítésére.

woman and man having a conversation behind desktop showing data graphsata
woman and man having a conversation behind desktop showing data graphsata
3

data engineer-ként dolgozni

A data engineer felelőssége, hogy az adattudósok és más érdekelt felek rendelkezésére bocsátott adatok valósak és használhatók legyenek. Ehhez szorosan együttműködik a csapat többi tagjával, beleértve az alkalmazásfejlesztőket, adattudósokat és adatbázis-adminisztrátorokat.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

A kulcsfontosságú ismeretek közé tartozik a programozás, a matematika, a szoftverfejlesztés, az adatbányászat, az adatbázis-kezelés, az IT és kiberbiztonság. A biztos technológiai ismeretek megléte minden adatmérnöktől elvárható, akár generalista, pipeline- vagy adatbázis-központú szakértő. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

man presenting data results to group
man presenting data results to group

készségek

Egy adatmérnöknek magas szintű ismeretekkel kell rendelkeznie az adatarchitektúrákról, valamint az adatbázisok tervezéséről és karbantartásáról. Munkájuk kompetens elvégzéséhez sokféle technológia és programozási nyelv alapos ismerete is elengedhetetlen – akár 10-30 is szükséges lehet, hogy kiválaszthassák a legjobb eszközöket a projektekhez, amelyeken épp dolgoznak. Sok szervezet egy szolgáltatótól származó felhőszolgáltatás-csomagot használ, ezért gyakran szükség van egy platform mélyreható ismeretére, mint az AWS, vagy az Azure.

Az alábbi készségek szükségesek egy data engineer számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a data engineer munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.