mit csinál egy bérszámfejtő?

A bérszámfejtő a szervezet humánerőforrás vagy könyvelés részlegén dolgozik. Garantálja, hogy minden alkalmazott időben és pontosan megkapja a fizetését. Mivel minden a bérszámfejtést irányító rendszerhez kapcsolódó tevékenységet felügyel, munkája adminisztratív feladatokkal is jár (munkaszerződések, dolgozók ki és beléptetése, üzemi balesetekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatok, statisztikák és bevallások készítése). Minden bérszámfejtési ciklusban összegyűjti a dolgozók személyes adatait és ledolgozott óráik számát. Az adatgyűjtés után rendszerezi, táblázatba foglalja és felhasználja az információkat a heti vagy havi bércsomag kiszámításához, a cég órabéreit és bérezési politikáját alapul véve. 

További feladatai közé tartozik az alkalmazottak fizetése és juttatásai kifizetésének előkészítése, a fizetési csekkek kiállítása, vagy a fizetés elektronikus átutalásának intézése, valamint a munkaidő-kimutatások, jelenléti ívek, bérszámítások és egyéb információk ellenőrzése a bérelszámolással kapcsolatos eltérések meghatározása és egyeztetése céljából.

A legtöbb bérszámfejtési részlegen dolgozó szakember pénzügyi és számviteli diplomával, vagy bérszámfejtői végzettséggel rendelkezik. A készségeket illetően matematikai készségekre és precizitásra is szüksége van, hogy elkerülje a hibákat a számítások és a fizetések utalása során.

A bérszámfejtő általában a HR vagy a pénzügyi csapat tagja, bármely üzleti szektorban tevékenykedhet, például informatikai, kiskereskedelmi, értékesítési, marketing vagy építési területen. Kisvállalkozás esetén más HR-feladatai is lehetnek, mint például alkalmazottak beléptetése vagy képzések szervezése. Nagyvállalatnál más HR-szakemberekkel és bérszámfejtőkkel dolgozik együtt, ebből adódóan itt kizárólag bérszámfejtéssel foglalkozik. Ha humánerőforrás-tanácsadó cégnél dolgozik, a cég ügyfeleinek, különböző cégeknek végzi a bérszámfejtést, amelyek kiszervezték ezt a tevékenységet.

tekintse meg a legújabb pénzügyi állásajánlatainkat.

 

megnézem
1

a bérszámfejtő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt bérszámfejtő. A bércsomag összetétele cégtől és ágazattól függően változik. 

Az alapfizetés mellett bizonyos munkáltatók további juttatásokat ajánlanak, például egészségbiztosítást és különféle kedvezményeket. Bizonyos vállalatok éves prémiumot is osztanak, és díjazzák a kiemelkedő teljesítményt. 

hogyan kereshet többet bérszámfejtőként? 

A bérszámfejtő kompenzációs csomagját olyan személyes tényezők befolyásolják, mint az iskolai végzettség és a tapasztalat, valamint a külső tényezők, mint a munkáltató és a munkavégzés helye. A munkáltatók hajlandóak magas bért fizetni a megfelelő tapasztalatért és képzettségért, diploma és szakképesítés birtokában tehát magasabb fizetést vihet haza egy bérszámfejtő. A gyakorlati évek száma befolyásolja azokat a készségeket is, melyeket minden területen alkalmazhat, a munkáltatók ezek megléte esetén szintén magasabb bért fizethetnek. Idővel azzal is növelhető a fizetés, ha az alkalmazott további képesítések megszerzésére irányuló képzésre jár (például értékes tudást jelent a társadalombiztosítási ügyintéző képzés), vagy szakmai gyakorlaton vesz részt munkatapasztalatának gazdagítására. 

A vállalat mérete is befolyásolja a keresetet. Ha a cég erőforrásai korlátozottak, alacsonyabb lehet a bérezés. A multinacionális cégeknél és nagyvállalatoknál viszont a munka összetettsége miatt garantált a magasabb bér. Nagyvárosi környezetben általában magasabb a fizetés.

Szeretné tudni, mennyit keres egy bérszámfejtő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor
2

a bérszámfejtő munkakör típusai

A bérszámfejtő lehet kezdő bérszámfejtő vagy vezető adminisztrátor a cég méretétől és az ellátandó feladattól függően. 

  • kezdő bérszámfejtő (junior payroll administrator): a kezdő bérszámfejtő végzi az adminisztratív feladatok nagy részét a bérszámfejtési osztályon. Például előkészíti a személyzeti információkat és hitelesíti a munkaórákat a fizetések kiszámítása előtt. Folyósítja is a béreket, kezeli az adó levonásokat a jogi előírásoknak megfelelően. Más bérszámfejtési szakemberekkel is dolgozhat együtt, és a vezető bérszámfejtőnek riportol. 
  • vezető bérszámfejtő: a vezető bérszámfejtő más bérszámfejtők munkáját felügyeli, és szervezi a munkabeosztásukat. Ellenőrzi a bérszámfejtési jelentéseket és a magasabb vezetők fizetésével foglalkozik. Olykor bérszámfejtési politikát is alkot a szervezet számára. 
  • kiszervezett bérszámfejtő: egy HR-tanácsadó cég alkalmazásában bérszámfejtési tevékenységet végez a cég ügyfelei számára. Feladata az ügyfelek alkalmazottainak bérszámfejtése és a törvény által előírt levonások megtétele.
smiling woman
smiling woman
3

bérszámfejtőként dolgozni

Egy bérszámfejtő a cég alkalmazottainak kompenzációját készíti elő és egyéb ehhez kapcsolódó adminisztratív feladatokat is ellát.

4

szükséges tanulmányok és készségek

Az alábbi módokon lehet valaki bérszámfejtő: 

man smiling
man smiling

készségek

Íme néhány fontos készség, amivel egy bérszámfejtőnek rendelkeznie kell:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a bérszámfejtő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.