milyen könyvelőként dolgozni?

A könyvelő olyan pénzügyi végzettséggel rendelkező szakember, aki figyelemmel kíséri a magánszemélyek vagy a vállalkozások pénzügyi helyzetét. Magánvállalkozóként egy könyvelő számlák kezelésével, adóbevallások előkészítésével, befektetési stratégiákkal és vagyonkezeléssel foglalkozik. Egy vállalati könyvelő számos feladatot elláthat, például a jogszabályoknak megfelelően a számlák rögzítését, adatfeldolgozást, költségelemzést, vagy pénzügyi jelentések készítését.

tekintse meg a legújabb pénzügyi állásajánlatainkat

 

megnézem
1

egy könyvelő átlagos fizetése.

A könyvelői fizetések széles skálán mozognak attól függően, hogy milyen típusú könyvelőről van szó, és milyen feladatot lát el a szervezetben. A tapasztalat,a komplex tudás is befolyással van a könyvelői bér meghatározására. Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt mérlegképes könyvelő, egy szállítói számla vagy vevő számla könyvelő, egy adótanácsadó, vagy egy főkönyvelő.

Szeretné tudni, mennyit keres egy könyvelő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor
2

a könyvelő munkakör típusai.

Könyvelői állásajánlatok között kutatva gyakran találkozunk junior vagy kezdő könyvelő és szenior könyvelő megkülönböztetéssel, ami az alkalmazott feladatainak összetettségére utal. Ebben a leosztásban a junior könyvelők főleg a napi könyvelési feladatokban vesznek részt, a mérleg egyes részeivel foglalkoznak. A vállalat tevékenysége során előforduló, annak vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetére kiható gazdasági eseményekről folyamatosan nyilvántartást vezet és azt az üzleti év végével lezárja.

A tapasztaltabb könyvelők felelőssége nagyobb, komplex könyvelési feladatokat látnak el, elemzik a munkát és prezentálják az ebből készült jelentéseket a vezetésnek. Szokásoktól függően havonta, vagy legalább negyedévente készül egy "zárás", amikor készül egy összefoglaló (mérleg (balance sheet) és eredménykimutatás (profit and loss) az éppen aktuális helyzetről. Év végén a hatóságok részére el kell készíteni az éves beszámolót és adóbevallást, különböző riportokat a nemzeti bank és a statisztikai hivatal részére. Tapasztalt könyvelők mozoghatnak főkönyvelői pozíció irányában. 

A könyvelő munkakör típusai:

girls chatting in the office
girls chatting in the office
3

könyvelőként dolgozni

A könyvelő feladatai függnek a cég méretétől és attól, hogy milyen szintű tapasztalattal rendelkezik. Bizonyos elvárások azonban általánosan megfogalmazhatók minden szinten:

munkakörnyezet.

A  könyvelő tipikusan irodában dolgozik. A kézzel írott főkönyv már a múlté, ezért a könyvelők a munkaidejük nagyrészét egy számítógép képernyője előtt töltik. A költségelszámolási könyvelők időnként raktárakat látogatnak, hogy hitelesítsék az anyag- és termékleltárokat. 

munkaidő beosztás.

Legtöbb esetben a könyvelő teljes munkaidejű alkalmazottként dolgozik, irodai órákban. A könyvelési osztálynak elérhetőnek kell lennie, ha a vezetőség döntéshozatal-előkészítés céljából egyeztetni kíván velük. A zárások idején túlóra is előfordulhat.  Különösen gyártási környezetben a hóvégi zárás jelenthet munkaidő többletet a leltár vizsgálata és a könyvek egyeztetése miatt. 

4

szükséges tanulmányok és készségek

A könyvelő állások betöltéséhez speciális képzettség szükséges:

two women having a conversation
two women having a conversation

készségek

A könyvelői karrier speciális készségeket igényel. A könyvelési osztály hibázásának súlyos hatása lehet az üzletre, ezért a munkáltatók elvárják, hogy megfelelő készségekkel és gondolkodásmóddal rendelkezzenek:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a könyvelő munkakörrel kapcsolatban:

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.