mit csinál egy kontroller?

A kontrollerek vagy pénzügyi ellenőrök felső szintű vezetők, akik számviteli vezetőként dolgoznak, és felügyelik a pénzügyi jelentések elkészítését, beleértve az eredménykimutatásokat és a mérlegeket. A vállalathoz érkező pénzek pontos könyveléséért és a hibák kiküszöböléséért is felelnek. Bankok, kormányügynökségek és nagyvállalatok egyaránt alkalmaznak kontrollereket. 

A kontrollerek szorosan együttműködnek a szervezet költségvetési, könyvvizsgálói, számviteli és egyéb költségvetéssel kapcsolatos részlegeivel. Ők felelősek a vállalat hosszútávú pénzügyi kilátásait meghatározó jelentések készítéséért, feladatuk, hogy biztosítsák a havi pénzügyi nyilatkozatok pontos és időben történő kivitelezését. A kontrollerek feladata a megfelelő dokumentumok benyújtása is a törvényi szabályozó szervezetek felé. Ez a nyilvántartás őszinteséget, hatékonyságot és pontosságot biztosít a vállalaton belül. Elvárás továbbá a kontrollerek felé, hogy javítsák a folyamatok hatékonyságát minden részlegen a jelentési határidők betartása érdekében. 

A kontroller a személyzeti ügyekért is felelhet, ugyanakkor kisebb vállalatoknál gyakori, hogy a kontroller az egyetlen könyvelő is a cégnél. Ennek a munkakörnek gyakran informatikai vetülete is van és az üzletfejlesztést is érintheti. Közvetlenül az elnöknek vagy az igazgatótanácsnak jelentenek, hogy betekintést nyújtsanak és ajánlásokat tegyenek a vállalat költségvetésének kezelésére. Ezeket az ajánlásokat minden esetben közérthető módon kell megfogalmazniuk.

A munkakörhöz szükséges készségeket tekintve az analitikai gondolkodásmóddal rendelkezők nagy valószínűséggel sikeresek lesznek ebben a pozícióban. A jó kontrollerek a tanuláshoz való hozzáállásukban gyakran lelkesítőek és rugalmasak. A kontroller alkalmazkodási készsége, hogy hogyan boldogul egy ilyen kihívásokkal teli szerepkörben, abban fog tükröződni, hogy hogyan reagál a váratlan változásokra és elvárásokra a vállalaton belül.

tekintse meg a legújabb pénzügyi állásajánlatainkat

 

megnézem
1

egy kontroller átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt kontroller. A bércsomag általában tartalmaz egyéb juttatásokat is, nem ritka, hogy egyes vállalatok éves prémiumot is ajánlanak. 

hogyan kereshet többet kontrollerként?

Kontrollerként a bércsomag függ a tapasztalattól és a cég méretétől. Széleskörű tapasztalttal magasabb fizetés jár, amely arányban áll a munka során kamatoztatott készségekkel és szakértelemmel. A bértárgyalás során a megszerzett képesítések is sokat nyomhatnak a latban. Mesterdiplomával és a mélyebb szaktudást igazoló egyéb bizonyítványokkal magasabb fizetési sávból indulhatunk, mint egy főiskolai diplomával rendelkező jelölt. 

Egy kisebb vállalatnál alacsonyabb fizetésre számíthatunk, hiszen a cég költségvetése is szerényebb és általban a feladat sem olyan összetett egy egyszerű pénzügyi stratégiával rendelkező vállalatnál. Nagyvállalatoknál a munka a pénzügyi adatok összetettsége miatt általában specifikusabb.

Szeretné tudni, mennyit keres egy kontroller? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor
2

a kontroller munkakör típusai

Egy kontroller leggyakrabban az alábbi területek valamelyikére specializálódhat: 

  • pénzügyi kontroller: a pénzügyi kontroller a napi pénzügyi műveletek felügyeletéért felelős könyvelő csapatot vezeti. Feladata a könyvelési funkciók működtetése és ő felel a cég nyilvántartásaiért és kimutatásaiért. A könyvelés elemzése mellett meg kell értenie az üzleti tevékenységeket annak érdekében, hogy a stratégiai üzleti döntéseket támogató pontos elemzéseket készíthessen. 
  • hitelkontroller: a hitelkontroller a vállalat rendelkezésére álló hiteleket elemzi, és értékeli a cég adósságállományát. Hitelbírálatokat kezel, fizetési terveket készít, minden hitelezőre vonatkozóan pontos pénzügyi nyilvántartást és visszafizetési feltételeket vezet. Arról is gondoskodik, hogy a cég időben megkapja a pénzt a hitelezőktől. 
woman working on a desktop computer
woman working on a desktop computer
3

kontrollerként dolgozni

A kontroller rálát vállalata pénzügyi erőforrásainak egészére, és pénzügyi stratégiák kidolgozásával segíti a vezetőséget. Ismerje meg részletesebben egy kontroller feladatait.

4

szükséges tanulmányok és készségek

Az alábbi végzettségek megszerzésével indíthat kontroller karriert: 

meeting
meeting

készségek. 

Egy kontrollernek többek között az alábbi készségekkel kell rendelkeznie:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a kontroller munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.