Ahogy egyre több toborzási videó lesz népszerű, úgy kezdik el felfedezni a vállalatok  a benne rejlő potenciált, amikor arra kerül a  sor, hogy új jelölteket kell bevonzani.


A videók segítségével a vállalatok személyesebb betekintést adhatnak mindennapjaikba, kultúrájukba a jelentkezőknek. Ha jó példákat keresünk, érdemes megnézni a Dropbox Muppetes videóját vagy a Twitter vicces megoldását.


A landing page-ek összeállításához szoftveres megoldást kínáló Unbounce szerint érdemes minden olyan aloldalon videót használnunk, ahol csak lehetséges. A vizuális tartalom jelenleg a leghatékonyabb formátum, a Small Business Trends kutatása szerint a közösségi videók 1200 százalékkal több megosztást generálnak, mint a szöveges-képes kombinációk. 


Na de miket érdemes mérlegelni, mielőtt belevágunk a saját toborzási videóink elkészítésébe? 

Milyen hosszú legyen a videónk?

A videó optimális hossza főként attól függ, milyen platformokon szeretnénk használni. Ebben a tekintetben a toborzási szakemberek leginkább a marketingesektől, értékesítőktől tanulhatnak. A marketingszoftvereket kínáló Hubspot szerint ha nem igazítjuk a videó hosszát a különböző platformokhoz, akkor nem fogjuk tudni teljes mértékben kiszolgálni a célközönségünket.


A cég szerint az ideális hosszúság 30 másodperc és 2 perc között mozoghat. Ha a mi vállalatunk főként a Facebookot használja toborzási csatornaként, a Hubsport szerint az 1 perc a legoptimálisabb. Ha a Twitter a preferált közösségi média csatornánk, akkor érdemes 45 másodpercre szorítkoznunk. Ugyanakkor tartsuk észben, hogy érdemes lehet újragondolnunk a videók tartalmát is a különböző csatornákra, hiszen nem valószínű, hogy csak egy felületen fogjuk megosztani őket. 


Janos Miller, a LinkedIn tartalom és közösségi média vezetőjének elmondása szerint ugyanakkor ők a saját vállalatuknál maximum 10 perces videókat engedélyeznek, de természetesen az optimális hossz ennél jóval rövidebb. Azt javasolja, hogy próbáljuk minél rövidebbre, tömörebbre fogni a mondandónkat, hogy a "nézőink" könnyű és gyors döntést hozhassanak. 


Hozzáteszi, hogy az első 6 másodperc a legfontosabb, ez alatt ugyanis a jelöltjeink eldöntik, hogy érdemes-e továbbnézni a videónkat. Használjuk ki az első másodperceket, térjünk rá a lényegre, keltsük fel a figyelmet!

Mit közvetítsen a toborzási videónk?

Ha egy toborzási videót megosztunk egy külső oldalon, győződjünk meg róla, hogy a saját weboldalunkon is ugyanazt az üzenetet közvetítjük! Egy konzisztens márka segít abban, hogy fenntartsuk a jelöltek érdeklődését, illetve sokkal professzionálisabbnak mutatja a cégünket.


Ha nem sikerül következetesnek maradnunk, akkor a külső szemlélő jogosan érezheti úgy, hogy nem tudjuk teljes mértékben kontrollálni az erőforrásainkat és eszközeinket. Ki akarna egy ilyen vállalatnál dolgozni? Építsük be a videós tartalmakat a tehetséggondozási stratégiánkba is, így a felhasználók még több időt tölthetnek el az oldalunkon a videók böngészésével, így a márkaüzenetünk nagyobb eséllyel épül be a jelöltjeink tudatába. 


Ha színészek helyett valódi kollégákkal forgatjuk a videót, az sokkal autentikusabbá és kevésbé mesterkéltebbé teszi az anyagot, ezáltal sokkal meggyőzőbb lesz a jelöltjeink számára. Ilyen esetben viszont mindenképp legyünk őszinték a munkatársainkkal, mondjuk el nekik, miért szeretnénk belőlük közösségi média sztárokat faragni. Az Unbounce szerint ha a saját munkavállalóink szerepelnek a videóban, az szignifikánsan növeli a jelöltek bizalmát. A bizalom kiépítése pedig elengedhetetlen a legjobb tehetségek figyelmének felkeltéséhez: már azelőtt ki kell építenünk ezt a bizalmat a márkánk iránt, mielőtt potenciális munkahelyként gondolnának rá. 


Az Edelman kommunikációs vállalat kutatása alapján a vállalat iránti elkötelezettség és integritás tekintetében a dolgozók a leghitelesebb véleményformálók. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha rá akarunk tapintani, mit keresnek a jelöltjeink, a legjobb út, ha saját alkalmazottaink beszélnek a vállalatról.  

Hogyan optimalizáljuk a toborzási videónkat? 

A videónk optimalizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy az üzenetünk elérje a célcsoportunkat. Például, ha a saját weboldalunkon osztunk meg tartalmat, akkor tesztelhetjük, hogy az automatikusan elinduló videók vagy a kattinthatóak működnek jobban. Ha azonban fizetős hirdetéseket is használunk, vegyük figyelembe, hogy például a Google Chrome (a világ leggyakrabban használt böngészője) letiltja az automatikus lejátszást, hacsak a felhasználó nem mutat érdeklődést az adott tartalom iránt. 


Emellett cselekvésre felhívó/kattintó (CTA) gomb használatával arra ösztönözhetjük a nézőket, hogy továbbhaladjanak a jelentkezési folyamatban. A Vidyard szerint ha egy felhasználó végignézi a videót, akkor egyértelmű érdeklődést tanúsít, ezért a kattintógomb segítségével érdemes továbbvezetni a következő lépésre. 


Ha már elégedettek vagyunk a videónkkal, győződjünk meg róla, hogy minden lehetséges felületen promótáljuk a közösségi médiában, és hogy továbbvezetjük a felhasználókat a megfelelő helyre, ahol jelentkezni tudnak hozzánk. Az is fontos, hogy ne csak egyszerűen ugyanazt a részletet posztolgassuk a videónkból az összes csatornánkon, hanem optimalizáljuk a tartalmát és hosszát az adott felületre, használjuk ki az egyes felületek által nyújtott egyedi formátumokat, megjelenési lehetőségeket! Ez azért is fontos, hogy a követőink úgy érezzék, érdemes több csatornán is követni minket, nem mindenhol ugyanazt a tartalmat tesszük közzé. 


Ezért is kell többféle vágást készíteni a videóból. Tartsuk észben, hogy a javasolt hossz eltér az egyes közösségi csatornák esetében, ezért készüljünk legalább egy-egy külön verzióval a platformokra. Ez azok számára, akik csak egy felületen követnek minket, lehetővé teszi, hogy megnézzék az alkotásunkat - és ha tényleg elegendő erőforrást fordítottunk arra, hogy megmutassuk a vállalatunkat és kultúránkat, higgyük el, a potenciális jelöltjeink is kíváncsiak lesznek rá.  

nézze meg további toborzási tippjeinket