Előfordult már, hogy rákeresett a saját nevére a Google-ban?


Elárulunk egy titkot: a legtöbben meg sem találják magukat, az viszont biztos, hogy nem mi leszünk az elsők a keresőben.


Amire rábukkanhatunk, az néhány poszt a social media profiljainkból, esetleg egy elavult sajtóközlemény vagy interjú. Annyi bizonyos, hogy munkáltatói szemmel nézve valószínűleg nem lelhető fel rólunk semmilyen hasznos, a kiválasztási folyamatot pozitívan befolyásoló információ.


A jó hír az, hogy természetesen létezik mód a digitális lábnyomunk befolyásolására, és az online teret akár karrierünk előmozdítására is használhatjuk. 


Hogyan tud egy blog vagy weboldal segíteni a professzionális imázs felépítésében?

1. Az első benyomás

A tanulmányok azt mutatják, hogy amikor rákeresünk valamire a Google-ban, a hosszú találati listán szinte minden esetben az első 5 eredmény valamelyikére kattintunk. Ha ezen helyek egyikét birtokoljuk, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy a lehető legjobb képet mutassuk magunkról, és ezzel együtt igazán jó benyomást tegyünk leendő kollégáinkra, munkaadónkra. Egy blog jó platform lehet ahhoz, hogy bemutassuk tudásunkat például szakmai területünk legfrissebb újításairól, de betekintést adhat mindennapi munkánkba, gondolkodásunkba is. Alkalmas rá, hogy bemutassa készségeinket, elért eredményeinket, illetve személyiségünket is. Egy személyes blog csodákra képes az álláskeresés során.


Bármilyen téma mellett is döntünk, az biztos, hogy egy blog segítségével könnyedén befolyásolhatjuk a munkaadóban rólunk kialakuló első benyomást. 

2. Megfontolandó tényezők

"A blogolás jót tesz a karriernek. Egy jól felépített blog megkülönböztet a többiektől és segít, hogy a terület szakértőjeként tűnjünk fel."

Penelope Trunk, blogger


A személyes oldalunk arról is árulkodhat bárkinek, hogy mennyire vagyunk kreatívak, mennyire értünk a technológiához, mennyire vagyunk szenvedélyesek a karrierünk fejlesztése szempontjából. 


Az mindenesetre nagyon fontos, hogy az oldalunkon feltüntetett tartalmakat folyamatosan tartsuk frissen, számoljunk be az iparághoz tartozó aktualitásokról. Fontos, hogy írjuk le véleményünket a témákkal kapcsolatban, ezzel bemutatva a szektorhoz és a jelenlegi fejlesztésekhez, trendekhez kapcsolódó tudásunkat is. Ha rendszeresen létrehozunk tartalmakat, gondoskodjunk róla, hogy mindig kerüljenek ki a social media felületeinkre is, hogy megfelelő olvasóközönséget biztosítsunk irományainknak. 

3. Teremtsünk értéket

"A blogolás értéke a hitelesség és a bizalom."

Jason Calacanis, vállalkozó, befektető és blogger


Ha volt már részese bármilyen felvételi/kiválasztási folyamatnak, akkor meg fogja érteni, hogy milyen sok CV fut be egy-egy jobb pozícióra, és milyen nehéz és hosszadalmas munka munkáltatóként hatékonyan megszűrni a jelentkezőket. 


A személyes blogunk kiváló névjegykártyaként szolgálhat önéletrajzunk és kísérőlevelünk mellett, nagyban hozzásegíthet, hogy beleégjünk a munkáltató emlékezetébe. Ráadásul hitelességünk is nagyban növelhető. Megmutatja, hogy ismerjük és elkötelezettek vagyunk szakmánk iránt, van saját véleményünk és önálló gondolataink. Tudva, hogy mely munkáltatókhoz jelentkezünk, elkezdhetünk írni akár az ő termékeikről vagy szolgáltatásaikról is. 

4. Kapcsolatépítés és kapcsolattartás

A blogolás olyan, mint egy beszélgetés. Hozzákapcsolódunk mások ötleteihez, és kellő ráfordítással és jó időzítéssel elérhetjük, hogy mások is hozzákapcsolódjanak a mi ötleteinkhez és elképzeléseinkhez. Egy személyes oldal segítséget nyújt kapcsolatot teremteni és építeni az iparág befolyásosabb szereplőivel, illetve más hasonló gondolkodású emberekkel. Ezzel a módszerrel egyszerűbben teremthetünk kapcsolatot az iparág influencereivel, világvezető intézmények munkatársaival, ami egyrészt eredményesebb, másrészt kevésbé fárasztó, mint ha részt vennénk számtalan kapcsolatépítést célzó eseményen.

5. Vissza a vezetőülésbe

Egy saját weboldal kiváló lehetőség, hogy visszakerüljünk a vezetőülésbe, és minél tudatosabban építsük személyes márkánkat. Miért nem kezd bele most egy saját blog felépítésébe? Aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket.

Ha már van személyes blogja, és most az álláspiacon szeretné kamatoztatni, nézzen körül friss ajánlataink között!

nézze meg friss állásainkat