Január elsejével legtöbben új célokkal vetjük bele magunkat az új évbe, ami sok esetben karrierünket is érinti. Ez az az időszak, amikor több szempont mentén is átértékeljük jelenlegi helyzetünket és valóban elgondolkodunk akár a munkahelyváltáson is. Ez ugyan sokszor nem egyszerű döntés, de ha a megfelelő időpontban váltunk, amellett, hogy jobb feltételekkel, kellemesebb környezetben, vagy új feladatokon dolgozhatunk, sok felesleges stressztől is megkímélhetjük magunkat.

Felmerülhet a kérdés, hogy az eszünkre, vagy a szívünkre hallgassunk a váltással kapcsolatban, hiszen könnyű belekényelmesedni egy olyan munkakörbe is, amit nem teljesen érzünk magunkénak, ha az egy biztos munkahely, jó a fizetés, vagy csak egyszerűen még nem tartozik az „elviselhetetlen” kategóriába a feladat, a környezet, vagy akár a felettesünk. 

Vannak azonban intő jelek, amikre érdemes figyelni: összegyűjtöttünk 3 dolgot, ami segíthet a munkahelyváltást illető döntés meghozatalában. 

1/ unalom.

Az egyik legbiztosabb jele annak, hogy érdemes elgondolkodni a váltáson, ha érdektelennek találjuk azt, amit csinálunk. Ez legtöbb esetben a feladattal való elégedettséggel függ össze, ha ugyanis elégedetlenek vagyunk a ránk bízott feladatokkal, általában nem szívesen csináljuk azt, ha pedig rendszeresen ilyen feladatokat kapunk, egy idő után érdektelennek és unalmasnak is fogjuk találni. Így nem tudunk fejlődni sem, és a sikerélmény is elmarad. Előzzük meg a kiégést, és vegyük fontolóra a váltást, akár házon belül egy másik munkakör formájában, akár egy másik cégnél. 

Az unalom érzése idővel egy korábban izgalmasnak talált munkakörben is bármikor előfordulhat, ezért legyünk őszinték magunkkal, hogy milyen gyakran éreztünk így az utóbbi időben. Egy olyan munkakörben, amiben nincs számunkra kihívás, vagy bármilyen érdekesség, könnyen romolhat teljesítményünk is, ami akár a felettesünkkel való konfliktusokhoz is vezethet. Ha mostanában gyakran éreztünk így, eljött az ideje új lehetőségek után kutakodni

Man with tie listening. Primary color: red.
Man with tie listening. Primary color: red.

2/ eltérő értékrend.

Ha úgy érezzük, hogy gyakorlati tapasztalataink alapján a munkáltatónk értékrendje nem egyezik a miénkkel, vagy valójában a gyakrolatban eltér attól, amit kommunikálnak, akkor  a legjobb döntés, ha keresünk egy olyan helyet, ahol ugyanazok a dolgok fontosak a cég számára, ami számunkra is, legyen szó a munka-magánélet egyensúlyáról, vagy akár a cég társadalmi szerepvállalásáról. Jelenlegi munkahelyünk ebből a szempontból biztosan nem fog változni, az általa jelenleg is képviselt értékek és vállalati kultúra az, ami meghatározza. 

Ha ezzel nem tudunk azonosulni, hosszú távon a motiváció hiánya miatt teljesítményünk is romlani fog és a közös értékek és célok nélkül csapatunkban sem fogjuk magunkat jól érezni. Gondoljuk végig, milyen értékek fontosak számunkra, mit szeretnénk, hogy munkáltatónk képviseljen és ennek menténk kezdjük el keresni új munkahelyünket.  

3/ nem értékelik a munkád.

Rendkívül frusztráló, ha kollégánkat ugyanazért a munkáért is megdicsérik, amiért mi semmilyen elismerést nem kapunk. Emiatt érezhetjük úgy, hogy munkánkat egyáltalán nem értékelik, akármilyen magas színvonalon is látjuk el és így a jövőre nézve sincsenek kilátásaink sem a fejlődésre, sem előrelépésre. 

Ha esetleg főnökünk is tudtunkra adja valamilyen formában, hogy nem lát lehetőséget a továbblépésünkre, vegyük intő jelnek és nézzünk új lehetőség után egy másik helyen, hiszen ilyen esetben a váltás máris előrelépés lesz karrierünkben.

menjünk vagy maradjunk?

Ha a fent felsoroltak mindegyike felmerült már problémaként, nem kérdés, hogy az új év egy új munkahellyel lehet majd igazán sikeres. Aktualizáljuk önéletrajzunkatfrissítsük LinkedIn profilunkat és állítsuk „Open to work” státuszra, és kezdjünk el aktívan nézelődni új lehetőségek után. 

Ha megérett a váltás gondolata, de úgy érezzük, hogy még egy darabig kitartunk a jelenlegi mellett, akkor is érdemes LinkedIn profilunkat aktualizálni, beállítani preferenciáinkat, illetve munkaerő közvetítők adatbázisába jelentkezni, így passzív álláskeresőként is bármikor megtalálhat bennünket egy érdekes ajánlat.