mitől lesz vonzó egy 21. századi munkahely?

Céges tréningek, további fejlődési lehetőségek, csapatépítés, állat- és családbarát szemlélet. Vajon mitől lesz ellenállhatatlan egy munkahely napjainkban a jelenlegi és a leendő munkatársak számára egyaránt?

kellenek a kihívások és a változatosság

Mert ezek nélkül sosem fogunk fejlődni, és egyre unalmasabb lesz bejárni az adott vállalathoz. Az emberek beleszürkülnek a napi feladataikba, és egyre kevésbé érzik azt, hogy a tehetségükkel, a képességeikkel előrelendítik a cég szekerét.

A vonzó cégeknél a kihívások megoldása után beszélhetünk fejlődésről, ami az előrelépési lehetőségeknek is az alapjává válhat a vállalatnál.

családbarát munkahely

A kifejezés azért vált ennyire hangsúlyossá manapság, mert a jó munkahelyeken a menedzsment tudja, ha a családos munkatársak számára biztosítja a kellő rugalmasságot, akkor ők sokkal eredményesebb munkát fognak végezni. Kialakul az egyensúly a munkavállaló otthoni és céges feladatai között, és ez nagyban megnöveli a tervezhetőséget és a produktivitást mindkét szerepében, valamennyi életterületen.

Adott esetben ez jelentheti azt, hogy a gyermeke betegsége esetén valaki home office-ban végezhesse a feladatait, vagy a beérkezés és a távozás idejét a bölcsőde, óvoda órarendjéhez lehessen igazítani, hiszen a lényeg nem a munkahelyen töltött idő, hanem a projektek előrehaladása.

képzés és fejlesztés

A jó munkahely érdekelt abban, hogy mindennap többé válhassanak a kollégák, és egyre komolyabb értéket adhassanak így a munkákhoz.

A munkaadó erről belső és külső képzésekkel is gondoskodhat. Így a munkatársak egyre szélesebb eszköztárat vethetnek be a problémák megoldására.

motiváló munkatársak

Ők lesznek azok, akiknek köszönhetően nem egy mókuskerékben vagy egy futószalag mellett érezzük magunkat a rengeteg feladat között, hanem jól is tudjuk magunkat érezni egy vállalatnál, anélkül, hogy ez a munka rovására menne.

Még nagyobb szerencsénk van, ha egy jól motivált csapat tagjává válunk, ahol nincsenek bomlasztó tagok, mert mindenki elkötelezett a fejlődés iránt, és együtt, csapatként néznek szembe a felmerülő problémákkal, így ugyanis mindent könnyebb megoldani.

pozitív légkör

Egy kis lazítás erőt ad a folytatáshoz, és még energikusabban, elszántabban vetjük tőle magunkat a munkába. Rengeteget jelent, ha egy munkahely erre is figyel, és az egyik sarokban van egy csocsóasztal, vagy egy beszélgetésekhez kiváló, kényelmes babzsák, és a dolgozók ingyen ihatják reggel a kávét. Emellett egy néha felbukkanó ajándék süti, üdítő is csodát tud tenni a munkahelyi hangulattal.

csapatépítő tréningek

Még a legjobb kollektívának is le kell vezetnie valahogy a gőzt, ezért évente egy-két alkalommal érdemes elvinni őket egy csapatépítő rendezvényre, amely minden korábbinál jobban összekovácsolja a csapatot, és gördülékenyebbé teszi a kollégák között a kommunikációt.

Remek ötlet lehet például egy vadvízi evezés, ahol a csapattagok összhangjára van szükség a „túléléshez”, vagy egy kincskereső játék, ahol az egyes állomásokon mindig más csapattag szakértelmére kell az adott feladványok megoldásához.

állatbarát szemlélet

Sok vállalat kifejezetten örül annak, ha a dolgozók behozzák a munkahelyre a cicájukat, vagy a kutyájukat. A vidám kisállatok addig ugrálnak és futkároznak, míg mindenkit jókedvre derítenek, és oldják a munkahelyi feszültségeket. A jelenlétükkel sokkal családiasabbá válik a hangulat az irodában.

A kutatások szerint az állatok megtörik a monotonitást, fokozzák a teljesítményt az irodában, arra viszont ügyelni kell, hogy a folyosón száguldozó négylábúak ne okozzanak fennakadást a munkában.

Ezek egy vonzó munkahely ismérvei a 21. században. Ismerj meg még több hasznos érdekességet a munka világából, kövesd a Randstad karriertippjeit:

érdekel

kapcsolódó cikkek