Vajon léteznek olyan pénztárcabarát – esetleg ingyenes – módszerek, amelyekkel piacképes tudásra tehetünk szert?

miért van szükség a life long learningre?

Az érettségi, a diploma és a nyelvvizsgák által értékes tudásra teszünk szert, ám a 21. században ennél sokkal többre van szükség. A modern technológia szédületes iramban fejlődik, a munkahelyeken pedig követhetetlen gyorsasággal nőnek a szakmai elvárások.

A piaci környezet folyamatos változása egy új igényt hívott életre: folyamatosan frissíteni, fejleszteni kell a tudásunkat, hogy értékes ismeretekkel rendelkezzünk a munkaerőpiacon. Ez lehet egy új nyelvtudás, egy speciális szakmai ismeret vagy bármi, ami komoly értéket képvisel a vállalatunk számára.

Minél újabb tudás birtokában vagyunk, annál nagyobb hatékonysággal oldhatjuk meg a ránk bízott feladatokat. A fejlődésnek persze anyagi oldala is van: ha a friss tudással nagyobb szakértelemmel intézzük az ügyeinket, akkor az értékes ismeret egy idő után fizetésemelést is hozhat!

tankönyv helyett YouTube

Tavaly egy dél-afrikai hölgy úgy döntött, hogy nem vásárol drága tankönyveket, hanem kizárólag online eszközökkel megtanul magyarul. Szorgalmasan nézte a YouTube-videókat, ügyesen elsajátította a magyar szavak és hangok kiejtését. Ennek eredményeként néhány hónap múlva olyan magabiztosan és folyékonyan szólalt meg magyarul, mintha elvégzett volna egy komolyabb, fizetős nyelvi kurzust. A lány magyar zenéket hallgatott, amiket lefordított, és egy magyar ismerősével Skype-on is gyakorolta a nyelvünket, hogy fejlessze a kiejtését.

Ezekkel a módszerekkel mi is bármikor megtanulhatunk egy új nyelvet, amit kiválóan használhatunk a munkahelyünkön, és az új tudás hatalmas szakmai ugrást jelenthet a karrierünkben. A legnagyobb videómegosztó oldal szinte minden témában olyan határtalan lehetőségeket kínál számunkra, amelyekkel nemcsak a nyelvekben, hanem szinte bármilyen szakmai kérdésben elmélyülhetünk.

hasznos online kurzusok és appok

Szerencsére ma már egyáltalán nem számítanak a földrajzi távolságok, mert a saját fotelünkben ülve is beiratkozhatunk a legnagyobb egyetemek tanfolyamaira. Meghallgathatjuk azokat a szakmai kurzusokat, amelyekkel fejlődhetünk (ehhez persze kell egy kis angol vagy más nyelvtudás), és ezek a tanfolyamok még végzettséget is adnak azoknak az elszánt érdeklődőknek, akik elvégzik a kiszemelt képzéseket. A Courserán és az edX-en például bármilyen témában találhatunk az érdeklődésünknek megfelelő kurzusokat.

Már olyan mobilalkalmazások is vannak, amelyekkel ingyen és szórakoztató módon tanulhatunk. A FluentU több ezer videót tartalmaz. Mindegyikhez interaktív felirat tartozik, amire rákattintva azonnal megjelenik egy adott szó magyarázata látványos képekkel és példamondatokkal együtt. Ha már beszélünk egy nyelvet, akkor remek választás lehet a Duolingo, mert egyszerre két nyelvet gyakorolhatunk vele, ami óriási segítséget jelenthet a fejlődésünkben.

Jó tanulást és sikeres fejlődést kívánunk!

195.jpg
195.jpg