csapatépítés

csodafegyver a munkahelyi stressz ellen.

A mindennapi munka számos feszült helyzetet teremt, ami rombolja a csapatok munkakedvét. Szervezzen egy emlékezetes csapatépítőt, amely újra összekovácsolja a kollégákat! Ez lehet egy izgalmas városi kincskeresés, közös jótékonysági projekt, extrém kihívás (raftingolás, paintball), vagy egy közös Activity is.

miért van szükség csapatépítésre?

Mert nemcsak az összetartozás felemelő érzését adja, hanem utána ütőképesebb csapattal térhetünk vissza a dolgos hétköznapokba, és a team a korábbinál hatékonyabban oldja meg a felmerülő problémákat.

A jó csapatépítő acélosabbá kovácsolja a már régóta együtt dolgozó csapatot, és arra is jó, hogy kiszakítsa a komfortzónából, és játékkal, izgalmas kalandokkal oldja a munkahelyi stresszt. Könnyebbé válik a munkatársak kapcsolatépítése, hatására gördülékenyebb lesz a kollégák kommunikációja. Egy ilyen kiruccanáson akár új készségeket is elsajátíthatunk, amiket a mindennapi munkafolyamatokban is felhasználhatunk.

A csapatépítés akkor válik igazán célirányossá, ha egy adott céges probléma megoldására irányul, és az üzleti élet világát is megjeleníti (egy Activity-feladványként, furmányos szabadulószoba feladatként, és persze más jó megoldások is vannak). Nyilván az is fontos, hogy a munkatársak kikapcsolódjanak a mindennapok mókuskerekéből, az igazi cél valójában a kollégák teljesítményének javítása.

De vajon hogyan oldható a stressz egy csapatépítőn?

a szélsőséges kihívások legyőzése: rafting

A munkahelyeken a fő stresszfaktor rendszerint az, amikor a csapatnak teljesen váratlanul kőkemény kihívásokkal kell szembenéznie.

Ez a helyzet egy csapatépítőn is szimulálható, ami feloldja a kollégákban lüktető feszültséget. Kiváló választás a vadvízi evezés, ahol a hevesen csapkodó hullámok között a csapattagok teljesen egymásra vannak utalva, és a kalandok közben szép helyszínekben is gyönyörködhetnek.

A nap végén verhetetlen kollektíva száll partra a kikötőben, amelynek tagjai minden felmerülő munkahelyi vészhelyzetre is összehangolt csapatként reagálnak majd.

ahol még a fanyalgók is összefognak: paintball és activity

Stresszcsökkentésre és felhőtlen kikapcsolódásra egyaránt nagyszerű a paintball. Egy kiadós lövöldözés során még azon kollégák között is erősebbé válik az együttműködés, akik korábban csak morogva dolgoztak együtt közös projekteken. Ilyenkor érdemes célzottan egy csapatba rakni ezeket a munkatársakat, mert a paintball összecsapás végén megdöbbentő változásoknak lehetünk szemtanúi: lehet, hogy megtanulnak együtt küzdeni egy közös cél érdekében!

Természetesen békésebb megoldások is vannak arra, hogy a nehezen alkalmazkodó kollégák közelebb kerüljenek egymáshoz. Szervezzük őket egy csapatba az Activity összecsapáson, és borítékolható, hogy javulni fog a kettejük közötti kommunikáció.

csak csapatként nyerhetünk: a kreatív kincskeresés

A kincskeresés középpontjában mindig egy küldetés áll, amihez kapunk pár értékes részletet vagy megfejtendő rejtélyt (talán még egy használható tabletet is).

Egy kincskereső játékban a csapat különböző állomáshelyeket látogat meg, ahol izgalmas feladatok várnak rájuk. Akkor beszélhetünk igazi csapatépítésről, ha a feladatok gyökeresen különböznek egymástól, és az egyes szakaszoknál mindig más szakterület (más munkatárs) ismeretére lesz szükség, hogy a csapattagok továbblépjenek a kincs lelőhelyéhez vezető következő helyszínre. A játék fináléjában a csapat eljut a kincshez (és a jól megérdemelt sikerélményhez), a különálló emberekből pedig egy minden korábbinál összetartóbb csapat születik.

Még jobb, ha a kincskeresés során több csapatra osztjuk a kollégákat, mert így a teamek egymással is versenyeznek, és ez plusz adrenalinpörgést ad a játéknak.

bónusz tipp: jótékonysági projektek

Kevés dolog tudja úgy összekovácsolni a csapattagokat, mint egy nemes ügy, melynek érdekében a kollégák közös erővel segítenek a megoldásban, legyen az egy iskolai terem kifestése, egy kiválasztott terület parkosítása, vagy egy új játszótér kialakítása.

Ilyenkor átélhetjük, mennyire felemelő közösen létrehozni valamit, amivel segítünk másoknak, és ez az érzés már túllép a hagyományos csapatépítés keretein.

A csapatépítés akkor sikeres, ha javul a munkatársak produktivitása, hatékonysága és motivációja. És ha minden jól megy, akkor nemcsak a kollégák stressz-szintje csökken, hanem egymás közti kommunikációjuk is intenzívebb, színesebb és jobb lesz!

itt még többet megtudhat a Randstad karriertippjeiről:

megnézem

kapcsolódó cikkek