Hogyan térjen vissza egy kismama a munka világába több év kihagyás után? Milyen nehézségekkel kell szembesülnie? Hogyan segíthet a vállalat a visszatérésben és mit tehet az anyuka a gyorsabb beilleszkedésért?Molnár-Szabó Zsuzsa, a Randstad fejvadász szakértője válaszolt kérdéseinkre.

merítsen inspirációt a gyermeknevelésből!
Azt csak az anyukák tudják, mennyi feladattal jár egy totyogó mellett eltöltött nap. Mindig új játékkal kell lekötni a csöppséget, figyelni kell valamennyi apró rezdülésére – arra is, hogy minden nap készüljön valami tápláló és jóízű ebéd, és a pelenkázásról is gondoskodni kell. Ezek a párhuzamosan futó feladatok sajátos szemléletet adnak, ami aranyat ér egy munkahelyen: mesteri szintre emelik a részletekre való odafigyelést, a checklistek összeállításárát, a to-do-listek követését. És akkor a tökéletes időmenedzsmentről még nem is beszéltünk!
Az sem könnyű, hogy megnyugtassunk egy erős hisztirohamot kapó apróságot, és könnyedén megtaláljuk a közös hangot a védőnővel, a gyermekorvossal vagy a nagyszülőkkel. Az ilyen helyzetek nagyfokú alkalmazkodást és együttműködést igényelnek, aminek majd a munkahelyen is nagy hasznát vehetjük. Egy gyermeket olykor komoly kihívás felöltöztetni vagy hazavinni a játszótérről: ehhez kifinomult konfliktuskezelő készségre van szükség, amit a következő munkahelyünkön is örömmel fogadnak majd.
Így máris hatékonyabbak lehetünk, mint amikor elhagytuk a munkaerőpiacot!

legyen naprakész a szakmai kérdésekben
A munkaadók gyakran amiatt aggódnak, hogy a gyesről visszajövő hölgyek a gyerek mellett eltöltött 1-3 évben elveszítették fanatikus lelkesedésüket és a munkabírásukat. A szakterületükhöz szervesen kapcsolódó profizmusukról már nem is beszélve…
Mutassa meg nekik, mekkorát tévednek! A gyermeknevelés mellett szakítson időt a legfontosabb szakmai kérdések, a legújabb technológiai fejlesztések nyomon követésére, hogy minél frissebb ismeretekkel kerüljön vissza a munkaerőpiacra, és még a korábbinál is piacképesebb tudással érvényesülhessen.

ECDL-tanfolyam, nyelvtanulás és munkaerőpiaci ismeretek
Tanuljon meg egy szakterületén gyakran használt nyelvet, vagy mélyítse el számítógépes ismereteit!
Számos cégnél tárt karokkal várják az idegen nyelveket beszélő, Excellel, Worddel, PowerPointtal magabiztosan dolgozó kollégákat.
Sok iskola ingyen indít ilyen tanfolyamokat, hogy segítse az anyukák munkahelyi integrációját, ezért érdemes körülnéznie az interneten, hogy megtalálja az érdeklődésének leginkább megfelelő ingyenes képzéseket. Akár olyan lehetőségre is felfigyelhet, ahol kifejezetten a gyes utáni sikeres álláskeresésre készítik fel a kismamákat. A „kismamás” tanfolyamokkal foglalkozó vállalatok gyakran gyermekmegőrzést is vállalnak, és könnyen lehet, hogy az oktatás ideje alatt bérlettámogatást is kaphat.

követendő példák: a mamabarát vállalatok
Sok családban óriási dilemmát jelenthet, hogy az anyuka miként ossza meg az energiáját a gyermeknevelés és a munka között.
Szerencsére külföldi mintára már léteznek olyan cégek, ahová a női munkavállalók bevihetik a gyermeküket, (néhány vállalatnál nemcsak baba-mama szobákat alakítanak ki, hanem napközit is működtetnek a kisgyermekes dolgozók számára). Szintén jó megoldást jelenthet az, ha az anyuka csak 4 vagy 6 órás részmunkaidőt vállal, így arra is lesz ideje, hogy lépésenként vegye fel a munkahely dinamikáját, és ne dobják egyből a mélyvízbe egy 8-10 órás munkaidővel.

milyen területekre keresnek a cégek a gyes után munkát vállaló anyukákat?
Nincs konkrétan ilyen terület. A magyar vállalatok hozzáállása szerencsére idomult ehhez a helyzethez. Rengeteget javult a hazai piac ilyen szempontból, sokan keresnek gyesről visszajövő munkaerőt. De egyetlen fejvadász sem ajánlana a kismamáknak napi 12 órás munkát, ők is inkább 4-6 órás visszatérésben gondolkodnak.
a kutatások szerint mennyire gyakori az, hogy egy kismama új szakterülettel ismerkedik meg a gyes alatt?
Meglehetősen szűkösek a tapasztalataink erről a kérdésről. Arról viszont már sok interjún hallottam, hogy a gyes alatt fogalmazódik meg valakiben a karrierváltás gondolata.

a magyar cégek nagyjából hány százaléka gondoskodik napköziről, hogy a kisgyermekes anyukák bevihessék a gyermeküket a munkahelyükre?
Nincs róla adatunk, de nem hiszem, hogy 1%-nál magasabb lenne az arány. Egyedül a Prezinél hallottam ilyenkor. Ebben az is szerepet játszhat, hogy Magyarországon nagyon speciális és szigorú szabályozás vonatkozik a napközikre.

melyik az a képesség, amelynek egy munkába visszatérő kismama a legnagyobb hasznát veszi?
Ilyen a tervezés és a multitasking. Egy virgonc csecsemő mellett előre kell gondolkodni, és egyszerre ezernyi dologgal kell foglalkozni – ugyanez történik egy nagy tempót diktáló munkahelyen is.