hogyan keressünk

hazai állást több év külföldi munka után?

A külföldön dolgozók sokszor úgy döntenek: ideje visszatérni, és ismét magyar környezetben szeretnének munkát vállalni. De mi kell ahhoz, hogy külföldről hazaköltözve megtaláljuk álmaink magyar állását?

készüljünk fel a hazatérésre!

A magyar ingatlanok és albérletek ára elképesztő gyorsasággal változik, ezért érdemes alaposabban utánajárnunk, hogy milyen körülményekre készüljünk, amint visszatérünk Magyarországra.

Olvassuk el a hazai munkaerőpiacról szóló friss elemzéseket és kutatásokat, mert így még átfogóbb képet kaphatunk arról, milyen hiányszakmák vannak, és mik a nyitott pozíciók a szakterületén, amiket érdemes lenne megpályáznia.

Arra persze érdemes felkészülni, hogy a hazai fizetések jóval alacsonyabbak lesznek annál, mint amit külföldön kerestünk. Kevés cég tud nemzetközi nagyságrendű bért nyújtani egy idegen nyelvet kiválóan beszélő munkatársnak. Érdemes a nagyobb vállalatoknál próbálkozni, hogy ne legyen áthidalhatatlan a szakadék a külföldi és a magyar fizetésünk között.

Számoljuk ki a pontos bérigényt, és nézzük meg a Randstad bérkalkulátorát is!

kérjünk videós vagy telefonos interjút, és fókuszáljunk az önéletrajzra

Fejben gyakran már a magyar állásinterjúra szeretnénk készülni, miközben egy londoni irodában ülünk. Ettől függetlenül persze jelentkezhetünk hazai pozíciókra, arra viszont figyeljünk, hogy az elküldött CV-ben magyar telefonszámot adjunk meg (egyetlen hazai munkaadó sem fog külföldi elérhetőségen keresni minket). Hatékonyabbá tehetjük a kutatást, ha nemcsak a magyar állásportálokat böngésszük, hanem a LinkedIn-en is átállítjuk a Location-t Magyarországra.

Még ügyesebbek vagyunk, ha az önéletrajzot és a motivációs levelet angolul és magyar nyelven is elküldjük. Azt is írjuk bele, hogy Magyarországon belül hová költöznénk, ha felkínálnának nekünk egy vonzó állást. A részletes önéletrajzban érdemes szót ejteni arról, milyen hosszú távra keresünk állást, és pontosan mikor tudnánk kezdeni az új munkahelyünkön.

A külföldi munkánk miatt zéró lehetőségünk lesz arra, hogy személyes állásinterjún vegyünk részt magyar vállalatoknál. Persze itt is vannak áthidaló megoldások. Kérjünk interjút Skype-on, Messengeren,Viberen, Hangouts-on. Vagy kérjünk telefonos interjút, mert egy profi toborzási szakembernek csupán néhány perc elég lehet arra, hogy megállapítsa, mennyire felelünk meg egy adott pozíció feltételeinek.

a nyelvtudás kérdése

Ezt már a céges kapcsolatfelvétel elején érdemes kiemelten kezelni, mert meghatározó lesz a magyar munkaerőpiaci beilleszkedésünkben.

Minden cég örül annak, ha beszélünk egy vagy több nyelven, ez kihagyhatatlan előny egy önéletrajzban és az állásinterjún. Törekedjünk arra, hogy ne essünk túlzásokba, és ne fitogtassuk azt, hogy mennyire perfektek vagyunk az adott nyelvből. A munkatapasztalatainkra ugyanis legalább akkora (de általában még nagyobb) szükségünk lesz, mint a nyelvtudásunkra.

Kívánjuk, hogy külföldről hazatérve minél hamarabb megtalálja a helyét a magyar munkaerőpiacon!

A sikeres álláskeresésnek számtalan fortélya van, és ezeket elsajátítva egyre sikeresebben vehetjük az önéletrajzírással, az állásinterjúkkal, személyes márkaépítéssel járó kihívásokat. Ebben segítenek a Randstad karriertippjei:

megnézem

kapcsolódó cikkek