Az álláskeresés ijesztő lehet, főleg akkor, ha egy videós interjún kell részt vennünk. Ezt az interjúformát egyre több vállalat kezdte el használni a legfrissebb HR trendek szerint, ezért egyre valószínűbb, hogy találkozni fogunk vele az álláskeresés során.A Software Advice kutatása szerint a toborzási szakemberek több mint 60%-a használ jelenleg videóinterjú szoftvereket, ezért mindenképp érdemes erre is felkészülnünk. 

Álljunk készen képességeink megcsillogtatására.

Egy interjúra mindig érdemes néhány dokumentumot magunkkal vinni, például az önéletrajzunkat, a portfóliónkat és más egyéb olyan anyagokat, amikkel lenyűgözhetjük az interjúztatót. Nincs ez másképp egy videóinterjú esetében sem.

Készüljünk fel az anyagok bemutatására, gyűjtsünk össze mindent az asztalunkon vagy nyissuk meg új ablakban a gépünkön, amit relevánsnak találunk! Így ha arra kérnek bennünket, hogy mutassuk meg egy korábbi munkánkat, eredményünket, nem kell időt kérnünk az előkereséséhez. Készíthetünk akár egy titkos kis listát is, ahová összegyűjtjük eddig elért legnagyobb eredményeinket, hátha szükségünk lesz egy kis segítségre. 

Figyeljünk a részletekre az interjú ideje alatt.

Ha úgy döntünk, hogy készítünk egy súgólistát, érdemes a számítógépünk helyett egy füzetbe írnunk azt. Így nem kerülünk kellemetlen helyzetbe akkor sem, ha meg kell osztanunk a képernyőnket. Ez főként a tech/IT interjúkon fordulhat elő, például amikor az interjúztató arra kér, hogy mutassuk be kódolási képességeinket.Sid Savara szoftverfejlesztési menedzser a Forbes-nak adott interjújában mesélte a következőt: "Néhány jelöltnél láttam például, hogy éppen chaten kértek támogatást egy barátjuktól vagy a Google-t hívták segítségül az interjú közben." Elmondása szerint olyan is előfordult már, hogy valaki az interjú alatt panaszkodott a barátainak, vagy épp más témáról beszélgetett velük közben. Ha nem szeretnénk eljátszani az esélyünket, ügyeljünk arra, hogy más ablakok ne legyenek megnyitva, fókuszáljunk teljes egészében az interjúra!

Győződjünk meg a testbeszédünk pozitív mivoltáról. 

A testbeszéd segít fenntartani a nyugodt viselkedést, ezért maradjunk mindig nyitottak és megközelíthetőek! Csak azért, mert nem személyesen zajlik a beszélgetés az interjúztatóval, nem feledkezhetünk meg a pozitív kisugárzás fontosságáról.Tartsunk szemkontaktust a szakemberrel akkor is, ha ez trükkös a képernyőn keresztül! A Mashable azt javasolja, hogy keressük meg az egyensúlyt aközött, hogy mikor nézzük a képernyőn az interjúztatót, és mikor nézünk bele a kamerába. A megfelelő öltözék kiválasztása növelheti az önbizalmunkat, ezért mindenképp öltözzünk fel professzionálisan! Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a ruhánk kevéssé látható részeit sem! Senki sem szeretné, hogy pizsamaalsóban rajtakapják, amikor fel kell állnia a prezentáláshoz. 

Gyakoroljunk a videórendszerrel. 

Az idegesség leküzdésének egyik módja, ha ismerjük az interjúztató által használt videórendszert. Jelentkezzünk be előre és próbáljuk ki! Ezzel megkíméljük magunkat az esetleges problémáktól (jelszó, program letöltése, mikrofon/kamera engedélyezése). Emellett tesztjelleggel le is videózhatjuk magunkat, ahogyan válaszolunk egy-egy kérdésre, így leellenőrizhetjük a testbeszédünket, szóhasználatunkat, hangsúlyozásunkat.Teszteljük, hogy hova kell ülnünk ahhoz, hogy jól látszódjunk a kamerán, ellenőrizzük, hogy kellően jók-e a szobában a fényhatások! Paul Bailo karriertanácsadó felhívja az álláskeresők figyelmét a kamerabeállítás fontosságára: "nem előnyös, ha túlságosan le- vagy felnézünk az interjúztatóra."Győződjünk meg arról is, hogy a videós profilunk kellően friss és professzionális! Ne legyen fent mondjuk Skype-on valamilyen vicces becenevünk vagy kevésbé professzionális profilfotónk. 

A vállalati kultúrába való illeszkedés megítélése. 

Az interjú egyik legfontosabb része annak a megítélése, hogy mennyire illenénk a vállalati kultúrába. Ezért nagyon fontos, hogy minden olyan jelre figyeljünk, amiből ezt kideríthetjük. Mivel nincs lehetőségünk személyesen elmenni az irodába megnézni a munkakörnyezetet, ezért sokkal közvetlenebbnek kell lennünk. Egy jól feltett kérdés segíthet annak a megítélésében, hogy illene-e hozzánk az adott cég kultúrája, ezért mindenképp gondoljuk át előre, hogy mik a legfontosabb tényezők a számunkra egy munkahely kiválasztásánál. A karrierépítés? Akkor kérdezzünk a tréninglehetőségekről! Talán a munkakörnyezet? Kérdezzünk rá, hogyan motiválja a menedzser a csapatát!

A videóinterjúk elsőre ijesztőnek tűnhetnek, de számtalan előnyük van. Nem késhetünk el rajtunk kívül álló tényezők miatt (dugó, baleset), olyan környezetben interjúzhatunk, amely komfortos a számunkra, és rengeteg időt takarítunk meg vele. Emlékezzünk ezekre az előnyökre, és tartsuk be a fent említett tippeket, hogy mi legyünk a legjobbak, ha videóinterjúra kerülne a sor!

Készen áll az álláskeresésre?

nézze meg friss ajánlatainkat