milyen villanyszerelőként dolgozni?

A villanyszerelő szakképzett mesterember, aki épületek és egyéb építmények elektromos vezetékezésén dolgozik. Biztonsági okokból elengedhetetlen az elektromos vezetékekkel és alkatrészekkel kapcsolatos kockázatok megelőzése. A rossz vezetékrendszer veszélyes, és sérüléshez vezethet vagy tüzet okozhat. Ez a pozíció megköveteli, hogy ismerje a biztonsági intézkedéseket, rendelkezzen szilárd matematikai és mechanikai ismeretekkel, valamint ismerje az elektromos szerszámokat és anyagokat.

A tanulók több száz órányi képzést kapnak, mielőtt elkezdenek dolgozni a szakmában. A kiterjedt képzés az elektromos munkákkal kapcsolatos biztonsági kockázatoknak köszönhető. Mivel a villanyszerelő és mások biztonsága forog kockán, a képzés szigorú. Általában három-hat évig dolgozik gyakornokként egy villanyszerelő mester általános felügyelete és egy villanyszerelő közvetlen felügyelete mellett.

mit csinál egy villanyszerelő?

A villanyszerelők az elektromos rendszerek szakértői, tevékenységük magában foglalja az új elektromos rendszerek tervezését és kiépítését, valamint a meglévő rendszerek biztonságának ellenőrzését és hibajavítását. Egy villanyszerelőnek jó problémamegoldó készségre és a legújabb technológiák ismeretére is szüksége van, emellett az energiahatékonyság és az ügyfélkapcsolatok is fontos szerepet játszanak a munkájuk során. Néhányan mobil elektromos rendszerekkel is foglalkoznak, mint például hajók vagy repülőgépek elektromos problémái. A villanyszerelők sokoldalú és nélkülözhetetlen szerepet játszanak az elektromos rendszerek biztonságos és hatékony működésében, mindennapi életünkben és az iparban.

tekintse meg a legújabb szakmunkás állásajánlatainkat.

 

megnézem
1

villanyszerelő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt villanyszerelő.

szeretné tudni, mennyit keres egy villanyszerelő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet villanyszerelőként?

Egy villanyszerelő fizetése általában a tapasztalati szinttől függ. Egy tanuló fizetése jóval alacsonyabb, mint egy villanyszerelő vagy villanyszerelő mester fizetése.

Az elektromos munkák természetükből adódóan veszélyesek. Egyes munkák a többihez képest magasabb szintű pontosságot igényelnek, és nincs lehetőség hibára. A magasabb nehézségi szint általában magasabb fizetést eredményez a magasabb kockázatok miatt.

Egyes iparágak a villanyszerelőknek is eltérően fizetnek, munkájuk összetettségének függvényében. Például a gyártóiparban motorokat és transzformátorokat javító villanyszerelők valószínűleg többet keresnek, mint a sima villanyszerelők.

2

villanyszerelő munkakör típusai

Egy villanyszerelő az alábbi területekre specializálódhat: 

  • kábeltelepítő villanyszerelő: telepít és lerak elektromos vezetékeket, kiegészítőket és berendezéseket kereskedelmi épületekben és lakóépületekben, és csatlakoztatja azokat transzformátorokhoz és megszakítókhoz. Biztosítja azt is, hogy a kapcsolatok biztonságosak legyenek.
  • villamoshálózat üzemeltető: elektromos hálózatokon dolgoznak, mind föld feletti, mind föld alatti vezetékeken. A feladatuk az elektromos vonalak javítása és telepítése. Ellenőrzik a mérőket is, hogy biztosítsák a megfelelő működést.
  • autóvillamossági szerelő: feladata gyújtásrendszerek, a fűtési és légkondicionáló rendszerek bekötése, valamint a blokkolásgátló megszakítása a megfelelő működés érdekében.
  • ipari villanyszerelő: gondoskodik arról, hogy az elektromos komponensek megfelelően működjenek a gyártóegységben. Telepítési és karbantartási feladatokat végez.
  • karbantartási villanyszerelő: feladata, hogy az elektromos rendszereket a szabványnak megfelelően tartsa kereskedelmi, lakossági és ipari környezetben. Ellenőrzi a feszültséget és megjavítja a hibás vezetékeket.
kékgalléros munkás mosolyogva
kékgalléros munkás mosolyogva
3

villanyszerelőként dolgozni

A legtöbben ismerik a villanyszerelői munka alapjait, azonban nem tudják, hogy ez fizikailag megterhelő munka. Ha olyan karriert keres, amivel elfoglalhatja magát, és hajlandó keményen dolgozni, ez jó választás lehet.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy villanyszerelőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

a vonatról leszálló emberek
a vonatról leszálló emberek

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy villanyszerelő számára a munkavégzéshez:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a villanyszerelő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.