milyen autóvillamossági szerelőként dolgozni?

Az autóvillamossági szerelő ellenőrzi, telepíti, javítja és karbantartja a gépjárművek elektronikai rendszereit. Néhány éves munkavégzés után flottajavítási felügyelőként is előreléphet a karrierjében.

Az autóvillamossági szerelővé váláshoz jó motivációt jelent, ha kíváncsi a dolgok működésére. A munka tisztességes fizetést és nagy megelégedést biztosít, ha érdekesnek tartja az elektromos és mechanikai problémák okainak feltárását. Különféle készségek és ismeretek szükségesek ahhoz, hogy jó autóvillamossági szerelő lehessen. Például az elektromos rendszerekkel kapcsolatos ismeretek, a járművek működésével kapcsolatos kíváncsiság, valamint kreativitás a különféle problémák megoldására.

mit csinál egy autóvillamossági szerelő?

Egy autóvillamossági szerelő munkavégzés során fejlett diagnosztikai berendezéseket, kéziszerszámokat és speciális elektromos műszereket használ a javításokhoz. A tipikus javítási feladatai közé tartozik a generátorok, a légkondicionáló rendszerek és a lámpák javítása, emellett elektromos vezetékezéssel, járműbiztonsági rendszerek javításával és az új járműmodellek legújabb elektronikai eszközeinek hibaelhárításával is foglalkozhat.

Az autóvillamossági szerelők járműgarázsokban, általános szerelőknél, javítóműhelyekben vagy autókereskedésekben dolgoznak, de lehetőség van járműalkatrészeket szerelő vagy gyártó ipari cégeknél is elhelyezkedni.

tekintse meg a legújabb szakmunkás állásajánlatainkat

megnézem
1

autóvillamossági szerelő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt autóvillamossági szerelő.

Az autóvillamossági szerelők díjat számíthatnak fel az ügyfeleknek a kiszállásért is, így ha az ügyfél autója elromlik az úton, plusz fizetést kaphat, ha elmegy a helyszínre a javításhoz. A legtöbb munkáltató túlóradíjat is biztosít, különösen, ha gyártóüzemben dolgozik.

szeretné tudni, mennyit keres egy autóvillamossági szerelő? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet autóvillamossági szerelőként?

Autóvillamossági szerelőként a fizetése a készségeitől és szakértelmétől függ. Ha például rendelkezik szaktudással a fékrendszerek, a klímaberendezések és az autók elektromos vezetékeinek javítása terén, magasabb fizetést kaphat szaktudásáért. A tapasztalata a fizetését is befolyásolja, mivel minden javítás során többet tud meg az autókról, így az ügyfelek bizalma is növekszik, és több megbízást kaphat.

Az iparág, amelyben dolgozik, szintén meghatározza a fizetését. Például egy kis garázs vagy járműjavító nem engedheti meg magának, hogy ugyanolyan magas fizetést adjon, mint a nagy autószervizek. Az autóipar magasabb fizetési potenciált és több juttatást kínál.

2

autóvillamossági szerelő munkakör típusai

Az autóvillamossági szerelők az alábbi területekre specializálódhatnak: 

  • klíma autóvillamossági szerelő: gépjárművek fűtési és klímaberendezéseinek javítására szakosodott. Diagnosztizálja a meghibásodások forrásait, és elhárítja a problémákat annak érdekében, hogy a rendszer az elvárt módon működjön.
  • fékrendszer technikus: mivel a fékrendszerek kiterjedt elektromos csatlakozásokkal rendelkeznek, biztosítja, hogy az elvárásoknak megfelelően működjenek. A szükséges javítások elvégzése előtt diagnosztikai tesztet kell végrehajtania a probléma forrásának azonosítására.
férfi mosolyogva teherautó előtt
férfi mosolyogva teherautó előtt
3

autóvillamossági szerelőként dolgozni

Az autóvillamossági szerelőként végzett munka magában foglalja a motorizált járművek elektronikus és elektromos alkatrészeinek javítását. Ehhez mechanikai érzék és széleskörű elektronikai ismeretek szükségesek. Ismerje meg alaposabban a munkakört, a karrierlehetőségeket és a konkrét feladatokat.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy autóvillamossági szerelőként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

kékgalléros munkás mosolyogva
kékgalléros munkás mosolyogva

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy autóvillamossági szerelő számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a autóvillamossági szerelő  munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.