milyen szerviztechnikusként dolgozni?

A szerviztechnikus olyan szakember, aki különböző típusú gépeket tart karban, hogy azok kiváló állapotban maradjanak. Általában az ügyfelek otthonába és üzleteibe megy ki, hogy megjavítson vagy telepítsen készülékeket. A kezdő szerviztechnikusok általában egy tapasztaltabb technikus vagy mérnök felügyelete alatt dolgozik. Szerviztechnikusi munkát végeznek a járműszerelők, háztartási gép technikusok, számítógép- és irodai gépek javítási technikusai, valamint a légkondicionáló technikusok is. Bár úgy tűnik, hogy teljesen különböznek egymástól, a feladatok ezekben a szerepekben nagyrészt hasonlóak. Szerviztechnikusok tehát különböző területeken dolgoznak, telepítik és javítják a berendezéseket.

mit csinál egy szervitechnikus?

Egy szerviztechnikus feladatai magukban foglalják az elektronikai és gépészeti rendszerek karbantartását és javítását, hogy azok optimálisan működjenek. A szerviztechnikusok gyakran felelősek a különböző gépek diagnosztizálásáért, hibák kijavításáért, alkatrészek cseréjéért és új berendezések telepítéséért. Egy szerviztechnikusnak széleskörű ismeretekre van szüksége a gépek működéséről és a hozzájuk tartozó rendszerekről, valamint a biztonsági előírások és az iparági szabványok betartásáról. Emellett fontos a problémamegoldó készség és az rugalmasság, mivel gyakran váratlan helyzetekkel kell megbirkózniuk a gépek hibáinak kijavítása során. 

tekintse meg a legújabb szakmunkás állásajánlatainkat.

megnézem
1

szerviztechnikus átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt szerviztechnikus.

szeretné tudni, mennyit keres egy szerviztechnikus? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet szerviztechnikusként?

A szerviztechnikus fizetését számos tényező befolyásolja. A tapasztalati szint nagy szerepet játszik, a kezdő technikusok általában kevesebbet keresnek, míg a tapasztalt és magasan képzett szakemberek többet. A végzettségek és szakmai tanúsítványok megszerzése is növelheti a fizetést. Az iparág, ahol dolgozik a szerviztechnikus további tényező, és a földrajzi elhelyezkedés is fontos szerepet játszik a fizetési szint meghatározásában. A vállalat mérete és hírneve is befolyásolja, mennyit kínál egy szerviztechnikusnak. Emellett a specializációk és szakértelem is növelhetik a fizetést, különösen ritka vagy speciális területeken.

2

szerviztechnikus munkakör típusai

Attól függően, hogy milyen típusú gépek és rendszerek javításával és karbantartásával foglalkozik egy szerviztechnikus, az alábbi területekre specializálódhat: 

  • autószerelő (gépjármű szerviztechnikus): feladatuk gépkocsik, motorkerékpárok és hajók kis motorjainak szervizelése és javítása, általában javítóműhelyekben. Az autószerelők továbbá specializálódhatnak például jármű légkondicionáló rendszerekre vagy sebességváltókra.
  • számítástechnikai szerviztechnikus: számítógép hardware és irodai berendezések karbantartásával és javításával foglalkoznak, hogy biztosítsák, hogy ezek megfelelően működjenek.
  • klíma szerviztechnikus: lakossági és kereskedelmi ingatlanokban dolgoznak, hogy a fűtési és légkondicionáló rendszerek megfelelően működjenek.
  • egyéb specializációk: villanyszerelők, háztartási gépek szerviztechnikusai, elektronikai eszközök szerviztechnikusai, vagy akár ipari gépek és rendszerek szerviztechnikusai. Mindegyik terület saját szakmai ismereteket és készségeket igényel.
dolgozó termelési környezetben
dolgozó termelési környezetben
3

szerviztechnikusként dolgozni

Ismerje meg, mivel folglalkozik pontosan egy szerviztechnikus, milyen egy munkanapja és milyen karrier kilátásai vannak.

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy szerviztechnikusként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. A szerviztechnikusoknak általában középiskolai végzettség és szakmai képzés szükséges. Az oktatási követelmények azonban változhatnak az iparágtól és a specializációtól függően. Általában az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

dolgozó az öltözőben
dolgozó az öltözőben

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy szerviztechnikus számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a szerviztechnikus munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.