milyen villamosmérnökként dolgozni?

Egy villamosmérnök elektronikával, áramellátással, vezérlőrendszerekkel és jelfeldolgozással foglalkozik. Fizikát és matematikát alkalmaz az elektronika tervezéséhez és fejlesztéséhez. Számítógéppel támogatott tervezésre (CAD) támaszkodik elektromos komponensek sémáinak létrehozásához, és szimulációkat készít, amelyek bemutatják az elektromos eszközök rendszerfunkcióit. Emellett karbantartást végez és teszteli az eszközöket a megfelelő működés ellenőrzésére.

mit csinál egy villamosmérnök?

Egy villamosmérnök különböző iparágakban dolgozhat, beleértve az erőműveket, a távközlési cégeket és a műszerfejlesztő cégeket.

Bár eltérőek lehetnek a specializációk, a villamosmérnök elsődleges feladata az elektromos rendszerek üzemben tartása. Gondoskodik arról, hogy minden rendszer megfelelően karbantartott legyen, és azonnal végrehajtsák a rendszerfrissítéseket. A villamosmérnökök felelősek az elektromos projektek tervezéséért és elindításáért, majd amint egy projekt elindul, részt vesznek a fejlesztési folyamatban a végső telepítésig. Emellett a villamosmérnökök útmutatást nyújtanak a vállalatvezetésnek az összes elektromos problémában, és felügyelik a többi elektronikai technikus munkáját.

Ahhoz, hogy villamosmérnökké váljon, különböző készségekre van szüksége, az alapvető áramkör-elmélettől a projektmenedzsment készségekig. Speciális eszközök ismeretére is szüksége van, mint egyszerű feszültségmérők, magas szintű analizátorok és fejlett tervezési és gyártási szoftverek.

tekintse meg a legújabb mérnöki állásajánlatainkat.

megnézem
1

villamosmérnök átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt villamosmérnök. Munkáltatótól függően különféle juttatásokban is részesülhet az alapfizetésen felül, például egészségbiztosításban, életbiztosításban és bónuszokban. 

szeretné tudni, mennyit keres egy villamosmérnök? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet villamosmérnökként?

Egy villamosmérnök fizetése a rendszer működéséhez és biztonságossá tételéhez szükséges munkától és annak összetettségétől függően változik. A különböző szakterületekhez eltérő bérek kapcsolódnak, mivel egyes munkakörök összetettebbek. Általában magasabb fizetést biztosít a gyártás, mint az energetikai szektor. Tapasztalata és végzettsége szintén növeli a fizetését, egy tapasztalt villamosmérnök jóval többet keres egy friss diplomással szemben.

A magánvállalatoknál végzett munka magasabb fizetéssel jár, mint a közszférában. Az is befolyásolja a fizetést, hogy milyen profilú vállalatnál dolgozik. Például a kutatás-fejlesztési projektekkel foglalkozó villamosmérnökök jobb fizetési kilátásokkal rendelkeznek, mint azok, akik rendszeres karbantartási szolgáltatásokat végeznek.

2

villamosmérnök munkakör típusai

A villamosmérnöki terület szerteágazó, ahol különböző területekre specializálódhat az egyéni preferenciák alapján:

  • elektronikai mérnök: mint elektronikai mérnök, elektromos komponenseket tervez, például áramköröket különböző eszközök és gépek számára. A kis komponensekkel foglalkozó mérnököket, mikroelektronikai mérnököknek nevezik.
  • energiahálózati rendszermérnök: elektromos energiatermelő üzemekben dolgozik, felelős az elektromos energia előállításáért, terjesztéséért és ellenőrzéséért.
  • távközlési mérnök: mint távközlési mérnök, telekommunikációs rendszerek és eszközök fejlesztésével, telepítésével és karbantartásával foglalkozik.
  • számítástechnikai mérnök: villamosmérnöki háttérrel rendelkező számítástechnikai mérnökként szoftverfejlesztőkkel dolgozik együtt számítógépes hardver és szoftver fejlesztésén.
  • jelfeldolgozó mérnök: feladata a digitális jelek elemzése és módosítása a pontosság és megbízhatóság javítása érdekében. Rendszeresen frissíti a digitális jeleket rádiófrekvenciás tervekhez, katonai alkalmazásokhoz és biomedikai jelfeldolgozáshoz.
férfi ül egy asztalnál kávéval
férfi ül egy asztalnál kávéval
3

villamosmérnökként dolgozni

A villamosmérnökként végzett munka magában foglalja a fizika alkalmazását az elektromosság és az elektronika tervezésére, fejlesztésére és vezérlésére. Ismerje meg a villamosmérnökök feladatait, munkakörnyezetét, munkaidőbeosztását és karrierkilátásait!

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

Ahhoz, hogy villamosmérnökként dolgozhasson, szükséges szakmai ismeretek elsajátítása is. Az alábbi képzések egyikét célszerű választani az induláshoz: 

férfi ül egy asztalnál az irodában
férfi ül egy asztalnál az irodában

készségek

Az alábbi készségek szükségesek egy villamosmérnök számára a munkavégzéshez: 

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a villamosmérnök munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.