Aki valaha is elgondolkodott azon, hogyan változtathatja csapatát a termelékenység, a kreativitás és a valódi lelkesedés erőművévé, az most jó helyen jár. Az alkalmazottak motiválása bonyolult, ami messze túlmutat az ösztönzők és jutalmak hagyományos fogalmán. Olyan légkör megteremtéséről van szó, amelyben minden csapattag úgy érzi, hogy értékelik, megbecsülik és fontosnak tartják.

Randstad Employer Brand Research (REBR) szerint például a pozitív és produktív munkakörnyezet megteremtése a negyedik legfontosabb ok, amiért a munkavállalók vonzódnak egy vállalkozáshoz. Az első természetesen a fizetés és a juttatások. Ha azonban figyelembe vesszük, hogy a munkavállalók 34%-a inkább elhagyna egy mérgező munkahelyi környezetet, minthogy kivárjon, akkor kezdjük látni, hogy a munkahelyi kultúra milyen óriási hatással van a munkavállalók elégedettségére és megtartására.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy mi a dolgozói motiváció, miért fontos megérteni a munkaerőt, valamint bemutatunk négy nagyszerű munkavállalói motivációs stratégiát.

mi a dolgozói motiváció?

A dolgozói motiváció a munkavállaló elkötelezettségének szintje a munkája iránt, és az energia, amelyet a feladatok elvégzésébe fektet. A dolgozói motivációt számos tényező határozza meg. Ezek közé tartoznak a következők:

  • munkával való elégedettség. A munkával való elégedettség azt jelenti, hogy a munkavállaló mennyi élvezetet és kiteljesedést talál a munkájában. Ezt olyan tényezők határozzák meg, mint az autonómia mértéke, a képességeik és a munkaköri leírás közötti kapcsolat, valamint a kollégákkal való viszony.

  • elismerés és jutalmazás. A munkavállalók 83,6%-a úgy véli, hogy az elismerés hatással van a munkahelyi motiváltságukra. E kutatás eredményei szerint a 35-44 év közöttieknek és a posztgraduális diplomával rendelkezőknek van a legnagyobb szükségük elismerésre ahhoz, hogy megbecsültnek és motiváltnak érezzék magukat a munkahelyükön.

  • munkahelyi kultúra. A REBR 2023-as globális riportjából kiderült, hogy a munkahelyi légkör a 4. legfontosabb üzleti tényező. Ennek eredményeképpen a munkahelyi kultúrára való összpontosítás közvetlen hatással lesz a munkavállalók motivációjára, elkötelezettségére és általános munkahelyi elégedettségére.

  • fejlődési lehetőségek. A karrierépítés hiánya a harmadik legfontosabb ok, amiért a dolgozók 2023-ban elhagyták a munkáltatójukat. Ha a munkavállalók nem látják, hogy hová tartanak, motiválatlannak érezhetik magukat, és hajlamosak lehetnek más munkahelyek után nézni.

  • egyetértés a vállalat küldetésével. Amikor az egyének kapcsolódnak a szervezet átfogó céljaihoz és értékeihez, munkájuk értelmet nyer, és hozzájárul az átfogó jövőképhez. Ez céltudatosságot és motivációt ad nekik.

2 males having a discussion at a table
2 males having a discussion at a table

értse meg jobban dolgozóit.

A munkaerő egyedi igényeinek megértése az első lépés a motivációt, elkötelezettséget és általános jólétet elősegítő munkahelyi kultúra kialakításában. Azzal, hogy felismerjük és figyelembe vesszük az alkalmazottak sajátos igényeit, megteremtjük egy olyan munkahelyi kultúra alapjait, amely nemcsak vonzza a legjobb tehetségeket, hanem meg is tartja őket, és gondoskodik róluk.

Ugyan a REBR globális riportja kiváló betekintést nyújt az általános trendekbe és referenciaértékekbe, de egy konkrét szervezet munkaerejének árnyalatai túlmutatnak a statisztikákon. Alapvető fontosságú, hogy a riportból nyert információkat kiegészítsük a csapatot alkotó egyéniségek mélyebb megértésével. Ez a tudás a következő eszközökkel szerezhető meg:

  • személyre szabott munkavállalói felmérések. Készítsünk olyan munkavállalói felmérést, amely túlmutat a szabványos kérdéseken, és minden egyes munkavállaló egyedi igényeire és törekvéseire kiterjed. Kérdezzünk a munkastílusokról, a preferált kommunikációs módszerekről és a személyes fejlődési célokról. Ez segít megérteni a munkaerő egyedi igényeit, és annak megfelelően alakítani a motivációs stratégiákat.

  • munkavállalói fókuszcsoportok. A munkavállalói fókuszcsoportok lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak egymás között megvitassák motivációs szintjüket és azt, hogy mire van szükségük. Fontos, hogy egy független mediátor is jelen legyen, aki biztosítja, hogy a csoport ne ragadtassa el magát, és ne térjen el a témától.

  • csapatépítő tevékenységek. A csapatépítő tevékenységek segíthetnek a munkatársaknak abban, hogy jobban érezzék magukat egymás társaságában, és magabiztosabban osszák meg egymással, hogy mit éreznek valójában. Bár kontra produktívnak tűnhet, a munkatársak barátkozása akár 50%-kal is javíthatja a kommunikációt!

dolgozói motivációs stratégiák.

egymás közötti visszajelzés.

Az egymás közötti visszajelzések ösztönzése nagyszerű módja annak, hogy növeljük a visszacsatolás általános színvonalát, miközben elősegítjük az együttműködés kultúráját a szervezeten belül. Amikor a munkavállalókat arra ösztönözzük, hogy visszajelzést adjanak társaiknak, az egy dinamikus visszajelzési hurkot hoz létre, amely hatékonyabb, mint a hagyományos, felülről lefelé irányuló kommunikáció. Az emberek általában szívesebben fogadnak visszajelzést egy társuktól, vagy barátjuktól, mint egy vezetőtől.

Barátságos stílusban és nyíltan próbáljuk arra bíztatni a dolgozókat, hogy egymásnak adjanak visszajelzést. Így nem fogják úgy érezni, hogy a kollégáik összefognak ellenük, miközben a csapaton belüli bajtársiasságot építik.

rugalmas munkafeltételek.

A REBR globális riportja alapján a munka és a magánélet jobb egyensúlyának igénye vezető ok, amiért a munkavállalók elhagyják munkahelyüket. A távmunka kulcs lehet ahhoz, hogy a munkavállalók megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között.

A rugalmas munkavégzés biztosítása egyrészt a munkavállalók jóléte iránti elkötelezettséget mutatja, másrészt a bizalmat abban, hogy az alkalmazottak keményen dolgoznak, bárhol is legyenek. Az otthoni és a munkahelyi élet szétválaszthatósága segít az alkalmazottaknak abban, hogy motiváltabbnak és elkötelezettebbnek érezzék magukat a munkájuk iránt.

Érdemes hibrid munkamenetet bevezetni az alkalmazottak számára, ahol csak lehetséges. Ez a fajta munkavégzés azt jelenti, hogy a munkavállaló néhány napot az irodában, néhány napot pedig otthonról dolgozik. Ez az otthoni munkavégzés rugalmasságát az irodai munka szociális és kommunikációs előnyeivel együtt biztosítja a munkavállalók számára.

elismerési programok.

Az elismerési programok segítik a munkavállalók előmenetelét és fejlődését. A rendszeres elismerés az első lépés egy olyan pozitív munkakörnyezet megteremtésében, ahol értékelik, ünneplik és jutalmazzák a hozzájárulásaikat. Ezeknek a programoknak a pozitív hatása döntő szerepet játszik a munkavállalók szakmai fejlődésében, növelve a morált és a munkával való elégedettséget.

Érdemes valami aprósággal kezdeni. Például ajánljunk fel egy ajándékkártyát egy kávézóba mindenkinek, aki teljesíti a havi céljait vagy kulcsfontosságú teljesítménymutatóit (KPI). Ebből épülhetnek fel a nagyobb dolgok, például a negyedéves bónuszrendszer, a hónap dolgozója ösztöndíj, vagy akár a készségfejlesztés és a karrierépítés lehetősége a kiemelkedő teljesítményt nyújtók számára.

jóllét támogatása.

A jóllét támogatása magában foglalhat mentális egészségügyi támogatást, kedvezményes edzőtermi tagságot, rugalmas munkaidő-beosztást, egészségügyi szűrővizsgálatokat, gyermekgondozási támogatást, egészséges harapnivalókat vagy bármilyen más, a munkavállalók fizikai, mentális és érzelmi jóllétét célzó kezdeményezést.

A munkavállalókat célzó well-being kezdeményezések a munkaerő egészsége és boldogsága iránti elkötelezettségről tanúskodik, miközben támogatja a munkavállalók motivációját és a szervezet sikerét.

Érdemes megkérdezni az alkalmazottakat, hogy milyen jólléti ösztönzőkből profitálnának a legtöbbet, mielőtt döntünk a támogatási csomagról. Ez az inkluzív megközelítés a felhatalmazás érzését adja, és biztosítja, hogy a végrehajtott jólléti kezdeményezések visszhangra találjanak a munkavállalók körében.

a dolgozói motivációs stratégiákról összefoglalóan.

A munkavállalók motiválására irányuló stratégiák kulcsfontosságúak a támogató és dinamikus munkakörnyezet kialakításában. Jelentős szerepet játszanak a munkavállalók elkötelezettségének, termelékenységének és általános munkahelyi elégedettségének fokozásában. Fontos, hogy előzetesen beszéljünk alkalmazottakkal, hogy pontosan megértsük, mi segítene nekik abban, hogy motiváltabbnak érezzék magukat a munkahelyükön. De a rendszeres visszajelzés, a remek juttatások és a rugalmas munkafeltételek felajánlása jó kiindulópont.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy mi mozgatja a munkavállalókat, töltse le a Randstad Employer Brand Research 2023 globális riportját. A riport segít megérteni a toborzási és lemorzsolódási trendeket, az iparági összehasonlító értékeléseket, és hasznos betekintést nyújt a mai munkaerő változó elvárásaiba.

letöltöm

tudjon meg többet a munkavállalók motivációiról a Randstad Employer Brand Research globális riportjából.

letöltöm