Mindannyian tapasztaljuk, hogy a 2023-as évet a dinamizmus jellemzi, ahol társadalmunkat a határtalan lehetőségek és a folyamatos változások formálják. A sok bizonytalanság közepette, mint a recesszió árnyéka, az európai politikai turbulenciák és az egekbe szökő árak, egy dolog biztos: a munka és a magánélet egyensúlyára való törekvés továbbra is vezető szerepet tölt be, ha a munkáról van szó. Sosem tartották még a munkavállalók ennyire fontosnak, hogy előtérbe helyezzék a jóllétét, és hogy szakmai és magánéletének minél nagyobb harmóniájára törekedjenek. A Randstadnál a munkáltatói márkaépítéssel kapcsolatos mélyreható ismereteink a Randstad Employer Brand Research (REBR) eredményeinek köszönhetően túlmutatnak a felszínes meglátásokon, és lehetővé teszik, hogy átfogó, szakértelemmel alátámasztott stratégiákat mutassunk ehhez.

a munka-magánélet egyensúly az egész világon fontos.

Randstad új globális kutatásából kiderül, hogy a munka és a magánélet egyensúlya tűnik a munkavállalói fluktuáció legfőbb katalizátorának, megelőzve az olyan okokat, mint a megélhetési költségek emelkedése miatt "alacsony fizetés", valamint a "karrierlehetőségek hiánya". A Randstad nemrégiben megjelent 2023-as Randstad Employer Brand Research globális riportja rávilágít a változó helyzetre, amelyben a munka és a magánélet egyensúlya ma már vállvetve áll a leggyakoribb motivációs tényezőkkel, például a fizetéssel és a juttatásokkal. 

Randstad Employer Brand Research 2023 felmondás okai
Randstad Employer Brand Research 2023 felmondás okai

Valójában ez már a 2022-es globális jelentésben is tendencia volt, ahol a válaszadók 57%-a már a munka és magánélet egyensúlyát tartotta elsődleges prioritásnak. Mivel ez az ideális munkáltatóról alkotott képben egyre fontosabb szerepet játszik, a vállalatok nem engedhetik meg maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják a munka és a magánélet egyensúlyának jelentőségét a legjobb munkaerő megszerzése és megtartása, valamint saját munkáltatói értékajánlatuk (EVP) kialakítása érdekében.

a távmunka lehet a kiindulási pont.

Úgy tűnik, hogy a távmunka fontos szerepet játszik a munka és a magánélet egyensúlyának javításában, ami nem meglepő. Az összefüggés minden régióban – Észak-Amerikában, Európában, Latin-Amerikában és az ázsiai és csendes-óceáni térségben is – jól látható: a 2023-as globális riport szerint a (legalább részben) távmunkában dolgozó munkavállalók fontosabbnak tartják a munka és a magánélet egyensúlyát, mint azok, akik hagyományos irodai környezetben dolgozók. Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a kérdést mélyebb összefüggéseiben lássuk, és megvizsgáljuk, hogy a távmunka önmagában lehet-e megoldás a munka és a magánélet egyensúlyának elérésére és a munkaerő megtartás előtérbe helyezésére.

quote icon

"a távmunka az egyik fő tényező, amely befolyásolja, hogy a munkavállalók hogyan ítélik meg munkáltatójuk munka-magánélet egyensúly megteremtésére tett erőfeszítéseit (...)."

Randstad Employer Brand Research 2023 Global Report
12. oldal

a munka és magánélet összehangolása.

A világjárvány miatt szinte mindannyian kaptunk ízelítőt a távmunkából. Egyesek számára ez volt a csúcs, a létező legjobb munkamodell. Mások számára azonban a magánélet és a szakmai élet közötti amúgy is bizonytalan határok még inkább elmosódtak. A munka és a magánélet egyensúlya többet jelent annál, mint hogy otthonról dolgozzuk le a meghatározott munkaidőnket. Tágabb, mélyebb és összetettebb fogalommá nőtte ki magát, amelynek nincs mindenre egyformán alkalmazható receptje. Ha elfogadjuk a munka és a magánélet olyan formájú integrációját, melyben a kettő szorosan összefonódik egymással, az segíthet a munka és a magánélet egyensúlyának elérésében, hiszen kiegyensúlyozott kapcsolatot alakít ki a személyes és a szakmai törekvések között. Bár ez néhány felsővezető és cégtulajdonos számára ismeretlen fogalom lehet, a jelenlegi jelöltorientált munkaerőpiacon azok a szervezetek tehetnek szert versenyelőnyre a legjobb munkaerő megszerzése és megtartása terén, amelyek elfogadják ezt az integrációt. 

munka-magánélet egyensúly: uralni a változást

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan változik a munka és a magánélet egyensúlyának fontossága, először is meg kell vizsgálnunk, hogyan alakul a távmunka. A REBR Global report szerint úgy tűnik, hogy a különböző régiókban csökken a kizárólag távmunkát végző személyek száma, ezzel együtt Észak-Amerikában, Európában és Latin-Amerikában újra felerősödik a hagyományos irodai munkakörnyezet. A munkavállalók erős hányada ugyanakkor továbbra is a hibrid munkarendben dolgozik, amelyek zökkenőmentesen ötvözik a távmunkát és a személyes jelenléttel történő munkavégzést.

Randstad Employer Brand Research Global Report - távmunka
Randstad Employer Brand Research Global Report - távmunka

A munka és a magánélet egyensúlya azonban többet jelent, mint csupán az otthoni munkavégzés. Nem pusztán a munkavégzés helyszínét és a munkába járásra fordított időt jelenti, hanem érinti a juttatásokat, a rugalmasságot, a jóllétet és azon munkavállalók igényeinek kielégítését is, akiknek a feladatait nem lehet távolról végezni. Ez komoly kihívást jelent a munka és a magánélet átfogó egyensúlyának megteremtésére törekvő vállalatok számára. Ráadásul a munka és a magánélet egyensúlyát befolyásoló különböző tényezők értéke életkortól, nemtől, képzettségtől, munkakörtől függően eltérő lehet, nem is beszélve a területi megoszlásról. Az egyes emberek életmódjától és körülményeitől függően a prioritások változhatnak. Ezért kulcsfontosságú egy jól körülhatárolt munkáltatói márkaépítési stratégia kidolgozása, amely figyelembe veszi a munkaerő ösztönzőinek sokféleségét. A Randstad ehhez informatív globális adatokat, valamint értékes magyarországi adatokat elemző riportot is kínál, amelyek segíthetik az Ön vállalatát.

a munka-magánélet egyensúly sokféle formája

A munka és a magánélet egyensúlyával kapcsolatos preferenciák egyénenként változnak és az idő múlásával alakulnak. Ahogy már korábban is említettük, a változás napjainkban társadalmunk mozgatórugója. Mi mással is lehetne jobban alátámasztani a világban jelenleg is zajló változást, mint a mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiák üstökösszerű felívelésével? Bármilyen hihetetlen, úgy tűnik, hogy az MI által működtetett automatizálás bizonyos körülmények között a munkavállalók közel 89%-a számára javítja a munkában való kiteljesedést. Sőt, valamivel több mint 90% azt állítja, hogy az automatizálással időt takarítanak meg, és ezáltal is javítják a munka és a magánélet egyensúlyát. Valószínű, hogy a ennek a kiteljesedésnek az erősebb megélése segíti majd a munkavállalókat a munka és a magánélet integrációjában is.

Ez alapján levonható következtetésként az is, hogy egy-egy iparág vonzereje valószínűleg annak a jele, hogy a munkavállalók pozitívan ítélik meg a munka és a magánélet nagyobb mértékű integrációját az adott ágazatban. Ez a forgatókönyv különösen értékes lehet az olyan iparágak esetében, mint az infokommunikációs technológia (IT), az autóipar, a mérnöki terület, a napi fogyasztási cikkek (FMCG) és az élettudományok területe, amelyek a 2023-as Global report-ban világszerte az öt legvonzóbb ágazat között szerepelnek. Amellett, hogy ezekben az ágazatokban több az olyan munkakör, amelyet távmunkában lehet végezni, a szellemi dolgozók több mint kétharmada (69%) mégis leginkább egy IT vállalatnál dolgozna legszívesebben.

Annak ellenére, hogy ezek az iparágak globálisan az első öt legvonzóbb ágazat között vannak, vannak területi eltérések. Az autóipar különösen erős Európában (47%), Latin-Amerikában (72%) és az Ázsia-csendes-óceáni térség országaiban (70%). Észak-Amerikában azonban csak a 10. helyet foglalja el, így összesítésben a második helyre esik vissza. Észak-Amerika a legerősebb térség a mérnöki ágazat számára, itt az első helyen áll (61%) ez az iparág. A mérnöki ágazat az évek során egyre erősödött: tavaly az első helyre került, és még az IKT-t is megelőzte. Fontos kiemelni az élettudományok kiemelkedő szerepét is Észak-Amerikában (56%) és Európában (46%).

Randstad Employer Brand Research 2023 legvonzóbb szektorok
Randstad Employer Brand Research 2023 legvonzóbb szektorok

Mivel ezek világszerte vezető iparágak, megérthetjük a távmunka fontosságát, mint elégedettségi tényezőt. A rugalmas munkarend biztosítása lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy időbeosztásukat saját igényeikhez és feladataikhoz igazítsák. És a rugalmas munkavégzés hosszútávon velünk marad. Ez magában foglalhat olyan alternatívákat, mint a csökkentett munkahét, a rugalmas kezdési és befejezési időpontok, vagy hogy nemcsak otthonról, hanem más helyről is lehetséges a munkavégzés. A szervezetek bizalmat és elégedettséget ébreszthetnek alkalmazottaikban azzal, hogy a termelékenység és az elkötelezettség növelésének reményében valamilyen szintű függetlenséget és önrendelkezést biztosítanak számukra a munkaidő-beosztásuk felett.

A szervezeteknek szem előtt kell tartaniuk, hogy a munka és a magánélet egészséges egyensúlyának fenntartása azonban túlmutat a rugalmas időbeosztáson. A vállalat aktívan ösztönözheti a munkavállalók jóllétét szolgáló kezdeményezéseket wellness-programok megvalósításával, rendszeres szünetek beiktatásával, virtuális közösségi tevékenységek szervezésével, és azzal is hozzájárulhatnak mindehhez, ha biztosítják a mentális egészség ápolásához szükséges forrásokat.

A munka és a magánélet egyensúlyának előtérbe helyezésével a vállalkozások megteremthetik annak lehetőségét, hogy alkalmazottaik boldogabbak, elkötelezettebbek és termelékenyebbek legyenek, amivel végsősoron saját hosszú távú sikerüket építhetik. 

Ismerje meg részletesebben a Randstad Employer Brand Research globális eredményeit, töltse le a kutatáshoz készült riportot:

letöltöm

Töltse le a Randstad Employer Brand Research 2023 Global Report-ot angol nyelven.

letöltöm