A munkaerő minden aspektusa folyamatosan változik, ezért annak ismerete, hogy mi motiválja a munkavállalókat, létfontosságú a tehetségek megszerzéséhez és megtartásához a mai szűk munkaerőpiacon. A Randstad Employer Brand Research munkáltatói márkakutatása szerint az egyik legfontosabb mozgatórugó a kellemes munkahelyi légkör. Globális szinten a munkavállalók a negyedik helyre sorolták ezt az öt legfontosabb szempont közül, ami alapján munkahelyet választanak; az európai és latin-amerikai munkavállalók körében viszont a második és harmadik helyen áll a munkahely hangulata.

Randstad Employer Brand Research 2023 top 5 EVP
Randstad Employer Brand Research 2023 top 5 EVP

Ebben a cikkben összefoglaljuk,  hogy mi mindenre van szükség az ideális munkakörnyezetek kialakításakor, az alaprajzoktól kezdve a szociális interakciókig. Arra is mutatunk példákat, hogy az egyes vállalatok hogyan alakítják ki a munkahelyi környezetet úgy, hogy az megfeleljen az üzleti modelljük igényeinek, miközben előnyösebbé teszik a körülményeket az alkalmazottak számára.

Two men in an offiice
Two men in an offiice

az ideális munkakörnyezet jellemzői.

Mindannyian egyediek vagyunk, ezért még ha pontosan ugyanazt a munkát végezzük is, mint a munkatársaink, más dolgokat várhatunk a munkakörnyezetünktől. A vállalatok számára tehát az a kihívás, hogy a munkaterületeket elég rugalmasan alakítsák ki ahhoz, hogy a legtöbb embernek megfeleljenek, ugyanakkor költséghatékonyak maradjanak.

kényelmes.

Az első ipari forradalom óta rengeteget változott a munkavállalók kényelmének fogalma. Ahhoz, hogy támogassuk alkalmazottaink fizikai és mentális egészségét, a munkakörnyezetük fizikai vetületeit kell előtérbe helyezni. Ez az elv különösen igaz a munkaigényes iparágakban, például a gyártásban és a logisztikában működő vállalkozásokra. Az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni a kényelmes munakörnyezet kialakításához:

testtartás: 

Akár ülve, akár állva dolgoznak, az alkalmazottaknak olyan ergonomikus bútorokat kell biztosítani, amelyek elősegítik a megfelelő testtartást. A rugalmas munkaállomások, mint az ülő és álló munkavégzést egyaránt lehetővé tevő íróasztalok, magasítók egyéb állítható irodabútorok megkönnyítik az alkalmazottak számára, hogy a munkanap során kényelmes testhelyzeteket találjanak.

világítás: 

A legfontosabb  elvárás a világítással szemben, hogy a dolgozók jól lássanak, de ne vakítsa őket a fény. De ha szintet lépünk, az innovatív világítási megoldások javíthatják a dolgozói morált és ezáltal a termelékenységet. Például a természetes fény növelése, az esztétikus lámpatestek használata és az egyéni feladatmegvilágítás kellemesebb légkört teremt. Emellett a LED-re és más energiahatékony fényforrásokra való átállás segíthet ellensúlyozni a vállalat szén-dioxid-kibocsátását.

hőmérséklet: 

Bár a munkahelyi hőmérséklet tekintetében nem lehet mindenkinek megfelelni, meg kell találni a legtöbb munkavállaló számára megfelelő szintet - a szélsőséges hőmérsékleti értékek, legyen az fagyos vagy forró, negatívan befolyásolhatják a dolgozók egészséget és akadályozhatják a termelékenységet. Az országok eltérőek a meghatározott minimum- és maximumhőmérsékleteket illetően, ezért némi utánajárást igényelhet, ha több országban is van a szervezetnek telephelye. Itthon a jogszabály más-más hőmérsékleti határokat ír elő a szellemi munkavégzéshez és a fizikai munka nehézségi fokát figyelembe véve:  szellemi munkavégzés esetén minimum 20 °C-ot ír elő, ami nehéz fizikai munka esetén 12 °C-tól indul, a maximális hőmérséklet pedig 31 °C a szellemi és 27 a nehéz fizikai munka esetén. 

hangerő-szabályozás:

Bár a nyílt tér koncepció lehetőséget biztosít a kreatív munkamegosztásra, zajos légkört eredményezhet. Fejhallgatóval vagy a csendes munkavégzésre szolgáló külön helyiséggel segíthetünk a dolgozóknak nyugalmat találni. Akusztikus panelek, megfelelő padlóburkolatok, puha anyagok és növények is segíthetnek a hangelnyelésben. Ha a dolgozók panaszkodtak a hangzavarra, érdemes zajvizsgálatot végezni, hogy meghatározzuk az épület különböző területein a decibelszinteket.

színterápia: 

A dekorációs elemek és a színek kreatív használata jelentősen befolyásolhatja a munkahelyi légkört. A lágy kékek és zöldek hagyományosan nyugtató légkört teremtenek, míg az élénk sárgák és vörösek pozitív energiát sugároznak. Az egyensúly azonban kulcsfontosságú; senki se szeretné, ha a dolgozók elaludnának vagy túlpörögnének. Ezenkívül az egyes részlegek más és más hangulatra is törekedhetnek.

rugalmas.

Az agilis munkakörnyezet olyan, amelyben az egyes munkafolyamatok szükségleteihez alakíthatjuk az elrendezést. Például a gombnyomásra osztható vagy összenyitható helyiségek, a guruló bútorok és sűrűn telepített elektromos csatlakozások megkönnyítik a terek átrendezését. Bármilyen is legyen a munkahely kialakítása, az a cél, hogy a tér elősegítse a kommunikációt, a kreativitást és az együttműködést.

A munkahely rugalmasságának megteremtése nem csak a fizikai helyiségek átalakítását jelenti. A munkavállalók azt szeretnék, hogy megválaszthassák, hol (71%) és mikor (83%) dolgoznak. Továbbá a 2023-as Randstad Workmonitor  felmérés eredményei azt mutatják, hogy a 18-34 év közötti felnőttek 45-50%-a nem fogadna el olyan állásajánlatot, ahol nem biztosítható ilyen rugalmasság. 

A több szellemi dolgozóval rendelkező vállalatok könnyebben tudnak átállni a távmunka környezetre és rugalmas időbeosztásra. De a fizikai dolgozók ugyanennyire értékelik ezeket a változásokat, hisz több mint 60%-uk állítja, hogy a munkahelyi rugalmasság lehetővé tenné számukra, hogy több időt töltsenek a családjukkal. Ha egy szervezet ilyen típusú előnyöket szeretne biztosítani úgy, hogy azok a termelékenység szempontjából is praktikusak legyenek, akkor érdemes alaposabban feltárni, mi motiválja a munkavállalókat.

közösségi.

Ahhoz, hogy a vállalkozások jól működjenek, arra van szükség, hogy több csapat működjön együtt a termelésben dolgozóktól az értékesítési munkatársakig, és mindenki más a két végpont között. A kreatív folyamatok ösztönzéséhez és a vállalkozás innovatív erejének fenntartásához elengedhetetlen a gondolatok és ismeretek megosztása.

A HR-vezető felelőssége, hogy a többi vállalati vezetővel együtt ösztönözze az együttműködést, akár személyesen, akár virtuálisan. Hogyan ösztönözhetjük tehát a csapattagokat arra, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással? Érdemes megfontolni a következő tippeket.

 • nyitott ajtók politikájának bevezetése, az alkalmazottak visszajelzéseinek ösztönzése érdekében.
 • rendszeres brainstorming-ülések beütemezése a szabad ötletelés serkentésére.
 • megtanítani a csoportvezetőket/menedzsereket arra, hogyan legyenek hatékonyabbak a munkájukban, és mikromenedzselés helyett inkább delegáljanak feladatokat.
 • lehetőséget kínálni a munkavállalóknak, hogy mentorálás és coaching révén kapcsolatba kerüljenek a szakterületük tapasztalt veteránjaival, és tanuljanak tőlük.
 • olyan vállalati/csapatrendezvények támogatása, ahol a munkatársak szórakoztató környezetben érintkezhetnek egymással – az egymással jó kapcsolatot ápoló alkalmazottak jobban együtt tudnak dolgozni.

Elengedhetetlen, hogy az alkalmazottak jól érezzék magukat az ötletek megosztásában és a közös munkában. Mondani sem kell, hogy az ideális munkakörnyezet kizárja a bántalmazást és a zaklatást, és a HR-osztály felelőssége, hogy segítsen az ilyen viselkedésformák elleni küzdelemben. Gondoskodjunk arról, hogy megfelelő HR-irányelvek és eljárások legyenek érvényben, amelyek arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy jelentsék, ha ilyen problémával találkoznak.

Man and women having a conversation
Man and women having a conversation

jelentőségteljes.

Az alkalmazottak vágynak az összetartozás érzésére, és ha azonosulnak a szervezet céljaival és értékrendjével, az növeli céltudatosságukat.  A kommunikáció kulcsfontosságú. Vajon minden dolgozó tudja, hogy a munkája hogyan illeszkedik a vállalat küldetésébe? Ezt az információt a vezetők, a vállalati hírlevelekben vagy nyilvános gyűléseken tudják átadni. Emellett keresni kell a módját annak, hogy a dolgozói csoportok - beleértve a távolról dolgozókat is - közös élményeket szerezzenek.

Azok a munkavállalók, akik szenvedélyesen szeretik azt, amit csinálnak, jobban élvezik a munkájukat és az életüket. A Gallup „Globális jelentés a munkahelyek állapotáról” című tanulmánya közvetlen összefüggést talált a munkahelyi elkötelezettség és az általános jóllét között. Sajnos azonban a világ munkavállalóinak több mint fele kimarad ebből az élvezetből.

Az ösztönző munkahelyi környezet segíthet a munkavállalóknak a jobb munkavégzésben, és javíthatja életük más vetületeit is. A Randstad 2023-as, a munkavállalók gondolkodásmódját vizsgáló Workmonitor felmérése szerint "az emberek nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy hogyan bánnak velük és hogyan érzik magukat a munkahelyen." Érdemes ezt szem előtt tartani, amikor egy cég azt akarja kidolgozni, hogyan becsülje meg jobban az alkalmazottait.

kihívást jelent.

A pozitív munkakörnyezet lehetőséget kell kínáljon az alkalmazottaknak a fejlődésre, legyen ez előmenetel vagy a tudásuk szélesítése. A Randstad munkáltatói márkakutatása szerint a karrierépítés az ötödik legfontosabb motivációs tényező a munkavállalók számára világszerte, Latin-Amerikában pedig a második helyen áll. A jelentés azonban azt is megállapította, hogy az európai vállalatok összességében lemaradnak ebben a kategóriában.

A tanulás és fejlődés kultúrájának támogatása érdekében az alábbiak biztosítását érdemes megfontolni: 

 • tantermi képzések az új technológiák, a vezetői készségek és a személyes fejlődés terén
 • mentorálási lehetőségek
 • karrier coaching szolgáltatás
 • távoktatási lehetőség

tartsa meg a tehetségeket.

Ismerje meg, mi fontos ma a munkavállalóknak, amikor munkahelyet választanak, hogy összehangolhassa az elvárásokat saját stratégiájával. 

Töltse le a Randstad Employer Brand Research 2023-as munkáltatói márkakutatáshoz készült globális riportot.

letöltöm.

hogyan alakíthat ki ideális munkakörnyezetet cégénél? 

Mint oly sok más értékes cél elérése, a dinamikus munkakörnyezet kialakítása is egyfajta folyamatos fejlődésre törekvő gondolkodásmódot igényel. Állandó folyamat ez, ami sosem zárul le egyszer s mindenkorra, ehelyett inkább a fontos mérföldköveknek örülhetünk az út mentén.

Az alábbiakban példákat mutatunk olyan vállalatok munkakörnyezeteiből, amelyek lépésről lépésre haladnak ezen az úton.

toyota

Gyári munkakörnyezet terén a Toyota Production System a hatékonyság javításának és a dolgozók együttműködésének egyik leginnovatívabb megvalósulásaként ismert. A pozitív munkakörnyezethez hozzájáruló egyik koncepció – a Jidoka - a fizikai dolgozók felhatalmazásán alapul. Minden egyes munkás megállíthatja az egész gyártósor működését, ha problémát észlel. A hatékonyság előmozdítása érdekében az azonnali figyelem és a folyamatok finomítása segít a dolgozóknak abban, hogy a teljes gyártási folyamat szükséges részének tartsák magukat, ami növeli az összetartozás érzését. A Toyota folyamatosan a legjobb munkáltatók között szerepel a Randstad Argentínában végzett munkáltatói márkakutatásában.

louis vuitton moët hennessy

Az LVMH, a luxustermékekre szakosodott multinacionális szervezet a Randstad kutatása szerint Franciaország öt legjobb munkáltatójának egyike. Ennek oka részben a vállalat márkaépítési stratégiájában rejlik, amely vonzó fizetést és a vállalat kiváló hírnevének előnyeit kínálja a munkavállalóknak.

A potenciális álláskeresők gyorsan azonosíthatják a vállalat munkakörnyezetének pozitív vetületeit, ha átfutják a cég munkavállalói oldalát, amely a következőket hirdeti:

 • sokszínűség
 • fejlődési és előmeneteli lehetőségek
 • az összetartozás érzése
 • rugalmasság
 • érdemi munka
 • környezetért felelős vállalati értékrend 

oracle

A Randstad márkakutatása szerint az Oracle technológiai vállalat az Egyesült Királyságban a kellemes munkahelyi légkör tekintetében az egyik legjobb munkáltató. A vállalat 2022-ben a munka és magánélet egyensúlya terén is a harmadik helyen állt.

Az Oracle az egészségügyi és pénzügyi juttatások teljes skáláján felül néhány egyedi juttatást is kínál alkalmazottainak, például extra szabadság vásárlását, valamint kedvezményeket az autólízingre és egyéb vásárlásokra. Egyéb jólléti lehetőségek közé tartozik a „kerékpárral a munkahelyre” program, jógaórák és edzőtermi tagság.

Annak érdekében, hogy az Oracle segítse a munkavállalóit a világ jobbításában, a vállalat éves vállalati adományain felül a dolgozók személyes jótékonysági adományait is kiegészíti. Végül pedig minden alkalmazott évente 40 fizetett önkéntes órát kap, hogy az általa választott programban dolgozhasson.

general electric

A General Electric több mint 25 éve arra összpontosít, hogy ideális munkahelyi környezetet teremtsen a nők számára, és ezáltal növelje részvételüket a cégben. Az Egyesült Államokbeli székhellyel rendelkező multinacionális vállalat a repülésre, a megújuló energiára és az egészségügyre szakosodott részlegekkel működik. A 2021-es Sokszínűségi éves jelentése szerint az igazgatósági pozíciók felét nők töltik be, és a női alkalmazottak száma minden ágazatban nőtt az előző évhez képest.

A GE sikeres stratégiái a következőket tartalmazzák: 

 • azonos mértékű fizetés a nőknek és a férfiaknak, maximum 1% eltéréssel 
 • a munkavállalói erőforrás-csoportok támogatása annak érdekében, hogy a munkaerő sokféle igényét minden új politika és eljárás során figyelembe vegyék.
 • képzési programok elérhetővé tétele a fiatalok sokszínű csoportja számára, hogy elősegítsék a STEM-tárgyak (természettudományok, technológia, műszaki tudományok és matematika) tanulása iránti vágy erősödését, ezáltal létrehozva a jövő munkaerőbázisát.
 • a felvételi eljárások kiegyenlítése az alulreprezentált kisebbségek bevonása érdekében
 • interjúk a meglévő alkalmazottakkal a kihívások és erősségek azonosítása érdekében

A fenti példákkal csak ízelítőt adtunk a sokféle munkakörnyezetből, melyekkel a szervezetek formálják munkáltatói arculatukat azért, hogy vonzóbbá váljanak a munkavállalók számára. A munkakörnyezetnek tükröznie kell a vállalat értékeit és üzleti modelljét, de legyen akár 200, akár 2000 alkalmazottja, minden egyes dolgozóját és annak jóllétét szem előtt kell tartania. 

Kíváncsi, mi a titka a legjobb munkaerő megnyerésének és megtartásának egy szervezeten belül? Töltse le a globális adatokat vizsgáló Randstad Employer Brand Research riportját! 

letöltöm

töltse le a Randstad Employer Brand Research 2023 globális riportját.

letöltöm