A HR dinamikusabb változásokon ment keresztül az utóbbi időben, mint valaha, a digitalizáció, változó munkaerő, automatizáció és a robotika hatására. Emellett a tehetséges, motivált munkavállalókat egyre nehezebb megtalálni és megtartani, ez a legtöbb vállalatot arra kényszeríti, hogy alkalmazkodjon az álláskeresők megváltozott igényeihez. Mi várható az elkövetkezendő években? Cikkünkből kiderül.

A jelenlegi trendek

Az alkalmazásvezérelt haknigazdaság korát éljük, ami együtt jár azzal, hogy a tehetséges munkaerő nagyon gyorsan mobilizálható, vagyis a világ bármely pontjára átcsábítható. Ennek köszönhetően jelentősen kitágult és sokkal összetettebbé vált a munka világa.

Egy másik jelentős munkaerő-piaci trend, hogy egyre nagyobb szerepet kap az automatizáció és robotika. A megjelenő új technológiák adaptálása támogatja, illetve kiváltja az emberi munkaerő egy részét, ami nagyon sok kérdést vet fel. McKinsey szerint az intelligens folyamatautomatizálás (IPA) a feladatok 50-70%-át automatizálhatja. 

Egyre több a szabadúszó, egyéni vállalkozó és részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállaló, ami jól mutatja, hogy hogyan változik meg a vállalatok munkaerő összetétele. Ez kétélű fegyver. Egyrészt a vállalatok agilisabbá válnak azáltal, hogy rugalmasan foglalkoztatják a munkavállalókat. Ugyanakkor a munkaerő tervezése jóval bonyolultabbá válik. 


A közösségi média egyre fontosabb csatorna mind az álláskeresők, mind a munkáltatók számára, kiváló platformmá vált a kereslet és kínálat összefonódására. Minden cégnek rendelkeznie kell egy stratégiával, ami biztosítja, hogy az egyes platformokat (Facebook, LinkedIn) a lehető legjobban használják a toborzás során.

Mi várható az elkövetkezendő évben?

Íme néhány várható trend 2018-ra:

  • Központi szerepet fog játszani a coaching és a fejlesztés, amelynek célja a teljesítmény növelése. A tehetségek szűkössége és a digitalizácóval megjelenő új készségekre való igény következtében a vállalatok gyakran saját munkatársaik továbbképzésével próbálják támogatni az új folyamataikat. 
  • A prediktív analízis egyre fontosabb részévé válik a cégek HR folyamatainak, hiszen olyan átfogó üzleti információkat, insightokat nyújt, amik segítik az emberi erőforrás hatékonyabb kezelését. 
  • Minden vállalatnak jobban kell összpontosítania a munkáltatói márkaépítésre, mivel a legjobb tehetségek megszerzése egyre nehezebb feladat. Az álláskeresőknek sokkal több lehetőségük van, és sokkal könnyebben informálódhatnak leendő munkaadóikról. Ezért a cégeknek mindent meg kell tenniük, hogy a lehető legjobb fényben tüntessék fel magukat leendő kollégáik előtt.

Ha szeretne többet megtudni a munkaerő trendekről, töltse le a Randstad Sourceright 2017 Talent Trend Jelentését.