Azt mondják, a szakítások sosem egyszerűek... Amikor meglévő munkaadónkat hagyjuk ott egy új lehetőségért, az ugyanolyan megterhelő érzelmileg, mint amikor egy kapcsolat ér végét. Akár a karrierünk szerelmesei vagyunk, akár nem, a Randstad 4 tippje segíteni fog a konfliktusmentes munkahelyváltásban.

Járjunk két lépéssel előbbre.

Ha munkahelyet váltunk, a menedzserünk és közvetlen munkatársaink mellett jövőbeni munkaadónkat is érdekelni fogja a döntésünk háttere, éppen ezért mindenképp gondolkodjunk előre. Érthető, ha izgatottak vagyunk az új munka miatt, de ez ne vakítson el. A jövőben szükségünk lehet egy referenciára a jelenlegi munkaadónktól is, miért ne törekednénk rá, hogy ez minél pozitívabb legyen? Egy kis stratégiai tervezéssel ezt is könnyen elérhetjük. Győződjünk meg róla, hogy mindkét fél számára a legjobb feltételekkel távozunk, és próbáljunk megtartani egy rendszeres kapcsolatot előző vezetőnkkel LinkedInen vagy e-mailben.

A dátum kiválasztása.

Érdemes előre meghatározni a távozásunk pontos dátumát, amikorra utolsó munkanapunkat tervezzük, és ha igazán korrekt feltételekkel szeretnénk váltani, akkor ez a dátum a menedzserünk tájékoztatása után legalább 2 héttel legyen. Emellett mindenképp mondjuk el, hogy feltétlenül szeretnénk gördülékennyé tenni a folyamatot, és segítjük a feladatok átadását. Számos szempontból fontos a kilépési dátum meghatározása, például ha a munkáltatónknál nyugdíjpénztár van, akkor ez az a nap, amelytől az elhatárolt ellátások kiszámításra kerülnek. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy vezetőnk nem köteles elfogadni a kitűzött dátumot, és megkövetelheti, hogy akár azonnal átadjuk a dolgokat vagy töltsük le a szerződésben szereplő hónapokat. Tervezzünk ennek megfelelően.

Először mindig a vezetőt értesítsük.

A hírek - mint tudjuk - gyorsan terjednek, ezért fontos, hogy döntésünkről először a menedzserünket értesítsük kollégáink helyett. Egy személyes megbeszélés lelkileg kellemetlen lehet, de ha helyettünk a recepciós tájékoztatja vezetőnket távozási szándékunkról, az nem vet ránk túl jó fényt. Éppen ezért a kilépési tervünk első lépése minden esetben a  a menedzserünk tájékoztatása legyen. És ha nem távmunkában dolgozunk (nagyon-nagyon távolról), akkor a személyes megbeszélés a legcélravezetőbb.  Ne felejtsük el megkérdezni vezetőnktől, hogy a kollégáinkat hogyan szeretné tájékoztatni. Ritkán előfordulhat, hogy egyes szervezetek szívesebben tartják meg maguknak a munkavállalók távozásáról szóló híreket, és egy ideig elhalasztják a bejelentést, erre tekintettel kell lennünk nekünk is.

Építsünk kapcsolatokat. 

Ha már tájékoztattuk vezetőnket, és kitűztük távozásunk dátumát, használjuk a maradék időnket arra, hogy minél több dolgozóval kapcsolatot teremtsünk, és lehetőséget keressünk a kapcsolat megőrzésére, például adjuk hozzá őket LinkedIn-profilunkhoz vagy más social media platformokhoz. Osszuk meg velük személyes e-mail címünket is, hogy egyszerűbben elérhessük egymást. Ha nem törekszünk a kapcsolatok fenntartására, jóval nehezebb dolgunk lesz a jövőben egy referencia beszerzésénél. Ha megfelelően felkészülünk és elegendő időt szánunk kilépésünk megszervezésére, számos előnyre tehetünk szert, és jó hírnevünket, kapcsolatainkat is megőrizhetjük. Végső soron a vállalatok megértik, hogy a legjobb munkatársak is számos okból távozhatnak - és az előrelátó cégek hátráltatás helyett sok sikert fognak kívánni a céljaink eléréséhez.