Amikor interjúra hívnak minket, az mindig egy izgalmas élmény, de honnan tudjuk, hogy mikor érdemes visszautasítanunk egy ilyen lehetőséget? A legtöbbször az a jó döntés, ha élünk vele, hiszen rengeteg értékes információhoz juthatunk amellett, hogy tökéletesíthetjük interjútechnikánkat.


Ugyanakkor vannak olyan lehetőségek, amelyekről már az elején tudjuk, hogy semmiképp nem fogjuk elfogadni az ajánlatot. Az időnk vesztegetése helyett mikor érdemes elutasítunk egy interjút?

Megváltozó körülmények.

Talán a legjobb ok az interjú lemondására, ha megváltoznak a körülményeink, például előléptetnek jelenlegi munkahelyünkön vagy adódik egy még jobb lehetőség máshol.


Ilyen esetben is mindig győződjünk meg róla, hogy professzionálisan és udvariasan járunk el a visszautasításkor. Nem érdemes minden hidat felégetni magunk után, hiszen lehet, hogy a későbbiekben előnyünkre válnak az így kialakított kapcsolataink. 

A karriermenedzsment témában író Richard Moy azt tanácsolja, hogy amint lehetséges, tájékoztassuk az interjúztató szakembert arról, hogy nem fogunk megjelenni az interjún. Azt mondja, hogy "elég lehet egy egyszerű e-mail is, ami nem túl részletekbe menő". Ugyanakkor azt javasolja, hogy mindenképp szabjuk a levelünket az adott vállalatra és pozícióra. Mondjuk el a menedzsernek, hogy hálásak vagyunk a lehetőségért, de úgy döntöttünk, hogy más irányba indulunk, és sok sikert kívánunk a kiválasztáshoz. 

A vállalat kultúrája nem illik hozzánk. 

Sokat megtudhatunk az adott vállalatról már a cég képviselőivel való találkozás előtt is. A munkáltatói márka rengeteget elárul arról, hogy a vállalat hogyan kezeli munkavállalóit, és milyen jelölteket keres. A vállalati kultúra a munkáltatói márka fontos része. Böngésszük át a vállalat weboldalát és social media profiljait, mielőtt beleegyezünk egy személyes találkozóba. Ezek nagyon sokat segítenek abban, hogy lássuk, a vállalat kultúrája mennyire passzol hozzánk, mennyire éreznénk benne jól magunkat. Ha úgy látjuk, hogy a vállalat identitása nem illik a jövőbeli elképzeléseinkhez, akkor érdemes lehet visszautasítani az interjút.


Néhány munkavállaló üzenőfalát is érdemes átböngészni LinkedInen, illetve Facebookon, hogy lássuk az ő véleményüket is. Ha sok negatív kommentet találunk, nem árt elgondolkodnunk azon, hogy ez lesz-e a megfelelő hely a számunkra. 

A fizetés nem olyan, mint amire számítottunk.

A fizetés szintén fontos szerepet játszhat az interjú lemondásában. Az álláskeresés során gyakran előfordul, hogy a pozícióhoz járó fizetésre csak a folyamat viszonylag késői szakaszában derül fény, így csak későn tudjuk meg, ha alacsonyabb az elvárásainknál.


Habár általában nem a bérezés a legfontosabb tényező, mégis az egyik központi kérdés az állás kiválasztásakor. Ha az ajánlott fizetés sokkal elmarad az elvárásainktól, valószínűleg tárgyalás útján sem fogjuk tudni  feltornázni a számunkra elfogadható szintre.


Néha előfordulhat az is, hogy ellentmondásokba botlunk, például ha a leírásban más összeg szerepel, mint amit a HR szakember mond nekünk. Ez tükrözi a vállalaton belüli megosztottságot, ami bizony intő jel lehet. 

A munkaadó több vagy kevesebb tapasztalatot vár el.

Lehet, hogy egy meggyőző HR szakember ösztönzött rá, hogy jelentkezzünk egy pozícióra, vagy nagyon szerettünk volna az adott vállalatnál dolgozni, de a nyitott pozíciókat nem pont ránk szabták... Miután jelentkeztünk és beszéltünk a toborzóval, ráébredtünk, nem ez lesz a megfelelő pozíció a számunkra. Előfordulhat például, hogy a felvételi folyamat során derül ki, hogy a pozíció bizony sokkal több vagy kevesebb tapasztalatot igényel, mint amennyivel mi rendelkezünk. Ez kellemetlen válóok lehet az interjú során, ezért érdemes megkérdezni előre, hogy milyen és mennyi tapasztalatra van szükség az állás betöltéséhez.


Vannak olyan álláskiírások is, amelyekhez nem szükséges előzetes tapasztalat. Ilyen esetben lehet, hogy túlképzettek leszünk. Ha a pozíció által kínált feladatkör szegényesebb a képességeink szintjénél, akkor érdemes más olyan lehetőségek után néznünk, ahol fejlődhetünk. 


Jonathan Alpert vezető coach szerint megérdemeljük a fejlődés lehetőségét
, de saját kutatásaink is azt mutatják, hogy tízből nyolc magyar munkavállaló szerint a folyamatos képzés növeli a foglalkoztathatóságunkat. Éppen ezért teljesen érthető, ha elutasítunk egy olyan lehetőséget, amely nem felel meg karriercéljainknak. 


Habár bizonyos helyzetekben nem lehet egyből teljesen biztosan eldönteni, hogy érdemes-e elmennünk az interjúra, számos figyelmeztető jel van a segítségünkre. Győződjünk hát meg róla, hogy elégséges-e információt gyűjtöttünk-e ahhoz, hogy döntést hozzunk.

nézze meg friss állásainkat