Miután döntött karriercélját (céljait) illetően, és átgondolta, milyen munkakör lenne az Ön számára – addigi szakmai tapasztalata, személyiségjegyei és egyéb tulajdonságai alapján – a legmegfelelőbb, akkor jöhet az álláskeresés követező lépcsőfoka, az áhított pozíció megtalálása és megpályázása.Mindenekelőtt azt kell szem előtt tartania, hogy minden egyes jelentkezését az adott pozícióra és cégre szabottan készítsen el! Ez azt jelenti, hogy érdemes több, egymástól kissé eltérő pályázati anyagot összeállítania, amelyekben más-más készségeire és elért eredményeire világít rá. Amint a kezében van a legfontosabb, személyesen önre szabott marketing eszköze (az önéletrajza), gondolja át, hogy milyen módon szeretné és tudná "eladni" azt.

Álláshirdetés: A legegyszerűbb módja egy állás megpályázásának, ha jelentkezik egy újságban, vagy egy internetes oldalon látott álláshirdetésre. Érdemes tudni azonban, hogy a legtöbb álláskereső ezt az utat választja, így akár több száz "versenytárssal" is meg kell majd küzdenie az adott pozíciórét, azért, hogy az önéletrajza a megfelelő ember kezébe kerüljön. Fontos, hogy a jelentkezésén, az önéletrajzán és motivációs levelén feltüntesse a pozíció pontos nevét, a hirdetés referencia számát, valamint az újság / internetes oldal címét (újság esetén a lapszámot is), ahol a hirdetést találta. Fontos továbbá, hogy az e-mailjét és a motivációs levelét az álláshirdetésben megadott, pozícióért felelős személynek címezze. Előfordulhat, hogy egyszerre akár több hirdetésre is jelentkezik, ezért tanácsos ezeket a hirdetéseket kinyomtatnia / lementenie, valamint feljegyeznie a jelentkezésének időpontját. A hirdető cégre nem tesz jó benyomást, ha megkeresésekor már arra sem emlékszik, hogy megpályázta az egyik pozíciójukat.

Személyzeti tanácsadó cégek: A legtöbb tanácsadó cég honlapján, és az álláshirdető portálokon közvetlenül feltöltheti önéletrajzát saját adatbázisukba. Ha igénybe veszi ezt a szolgáltatást, tanácsos a pályázati anyagát "adatbázisra szabottan" is elkészítenie. Ebben az esetben érdemes kissé általánosabban írni eddigi szakmai tapasztalatairól, és a további pályafutásával kapcsolatos elképzeléseiről, mint egy konkrét álláshirdetésre való jelentkezés esetén. Mivel a tanácsadó cégek ezeket az adatbázisokat leggyakrabban egy adott pozícióra vonatkozó kulcsszavak alapján szűrik, nagyon fontos, hogy önéletrajza tartalmazza a készségeire és szakmai tapasztalataira vonatkozó kulcsszavakat (pl.: SAP, mérlegképes könyvelő, folyékony angol nyelvtudás, key account manager stb.). ͍gy könnyen, az Önnek megfelelő álláslehetőséggel kapcsolatban fogják megtalálni akár egy nagyobb adatbázisban is.

Pályázás közvetlenül cégekhez: Ha kiválasztott egy vagy akár több céget, ahol szívesen dolgozna, érdemes felkeresni a honlapjukat, ahonnan részletes és értékes információkat szerezhet a cég tevékenységéről, kultúrájáról és nem utolsó sorban az éppen aktuális álláslehetőségekről. Amikor közvetlenül egy céghez pályázik, általában ki kell töltenie a cég saját regisztrációs lapját / felületét is. Ez sokszor elég részletes, ezért fontos, hogy hagyjon magának elég időt arra, hogy minden kérdést pontosan megválaszolhasson.

Kapcsolatépítés: Sokszor a legtöbb és legértékesebb információhoz ismerősein keresztül juthat el. Beszéljen másoknak arról, hogy miben  jó, milyen értékei, képességei vannak, milyen végzettséggel, tapasztalattal rendelkezik, mik a céljai, milyen munkát szeretne. Az egyetemen, korábbi munkahelyein, barátai között biztosan talál olyan embert, aki - vagy akinek valamelyik ismerőse - esetleg egy nagyon jó lehetőséget tudna Önnek ajánlani. Igyekezzen megismerni minél több embert, vegyen részt jelenlegi vagy a megcélzott szakmájával kapcsolatos rendezvényeken, legyen tagja különböző szakmai és egyéb szervezeteknek. Ezek mind remek lehetőségek arra, hogy a "megfelelő" emberekkel találkozzon. Ne feledkezzen meg azonban arról, hogy az ismerősein keresztüli álláskeresését mindig bizalmasan kezelje.


És végül, de nem utolsó sorban, ha megpályázik egy álláslehetőséget, legyen rá felkészülve, hogy megkereshetik az adott cégtől vagy személyzeti tanácsadó irodától. Fontos, hogy pontosan emlékezzen, melyik pozícióra jelentkezett, tudja milyen szakmai és személyes kompetenciákat igényel a munkakör. Gondolja át előre, milyen válaszokat adna a szakmai tapasztalatával és céljaival kapcsolatos kérdésekre, valamint számítson arra, hogy tesztelni fogják az önéletrajzában említett idegennyelv tudását is.

Most már készen áll!