milyen pénzügyi asszisztensként dolgozni?

A pénzügyi asszisztens szerepe támogató jellegű, mivel a könyvelési osztály napi tevékenységeit végzi, és a pénzügyi vagy számviteli vezetőnek tartozik beszámolási kötelezettséggel. Feladatait hatékonyan kell ellátnia, hogy biztosítsa a részleg zökkenőmentes működését. Ez azt jelenti, hogy ismerni kell a vállalat számviteli elveit és pénzügyi beszámolási politikáját.

Mivel a pénzügyi asszisztens egy kezdő szintű állás, felelőssége az alapvető könyvelési és adminisztratív feladatok elvégzésére terjed ki. Munkaköréhez tartozik például a banki egyeztetések és a kiadások kezelése adatbeviteli platformok és számlázó szoftverek segítségével, hogy biztosítsa a vállalat számláinak naprakészségét. Emellett frissítenie kell a havi előrejelzéseket és a vállalati költségvetést, valamint továbbítani a jelentéseket az illetékes vezetőknek. Esetenként együttműködik a humánerőforrás részleggel a bérszámfejtés előkészítésében, az értékesítési és beszerzési részleggel a számlák kiállításában vagy a beszállítók kifizetésében, valamint a negyedéves adóbevallások elkészítésében.

mit csinál egy pénzügyi asszisztens?

Pénzügyi asszisztens munkája rendkívüli szervezettséget igényel, hogy több feladatot is el tudjon látni egyszerre, valamint rendelkeznie kell pénzügyi tudással, könyvelési és számviteli alapismeretekkel. A precizitás is elengedhetetlen a munkakörhöz, a számviteli nyilvántartások pontos vezetéséhez.

tekintse meg a legújabb pénzügyi állásajánlatainkat

 

megnézem
1

a pénzügyi asszisztensek átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt pénzügyi asszisztens.

Az alapfizetésen kívül egyes vállalatoknál további juttatások is növelhetik a jövedelmet: kaphat például olyan béren kívüli juttatásokat, mint az egészségbiztosítás, vagy az éves prémium.

Szeretné tudni, mennyit keres egy pénzügyi asszisztensek? nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet pénzügyi asszisztensként?

A pénzügyi asszisztens fizetése az ágazattól, a földrajzi elhelyezkedéstől és a vállalat méretétől függően nagymértékben különbözhet. Ha a banki és pénzügyi szolgáltatási ágazatban dolgozik, valószínűleg többet fog keresni, mint a közszférában vagy nonprofit szervezetekben. A multinacionális vállalatok is általában többet fizetnek a középvállalkozásokhoz képest. Egy kisvállalatnál dolgozva azonban fejlesztheti a készségeit, mivel szélesebb feladatkört is el kell látnia. A nagyobb városokban dolgozó pénzügyi asszisztensek a nagyobb kereslet és megélhetési költségek miatt jobb bércsomagra számíthatnak, mint a kisvárosokban dolgozók.

2

a pénzügyi asszisztens munkakör típusai

A pénzügyi asszisztens általános könyvelési feladatokat végezhet, vagy szakosodhat a pénzügyi osztályon belüli speciális szerepkörökre, mint például:

  • a kimenő és bejövő számlák kezelése: a pénzügyi asszisztens kezeli a kintlévőségeket és kötelezettségeket. A számlaköveteléseknél nyomon követi a bejövő pénzforgalmat, számlákat állít ki és számlázási kimutatásokat kezel. Ha szükséges, a ki nem fizetett számlákat is intéznie kell. A kötelezettségeket kezelők nyilvántartást vezetnek a vállalat tartozásairól és a fizetési tervekről.
  • a pénzügyi tervezés segítése: a pénzügyi asszisztens részt vehet pénzügyi tervezési feladatokban, mint például a költségvetés készítésében. Emellett segíthet a munkáltatónak a legjobb befektetések felkutatásában a pénzügyi mérleg javítása érdekében.
  • a kockázatkezelés támogatása: a pénzügyi asszisztens a vállalat befektetési portfóliójának felülvizsgálatával segít a kockázatkezelésben. Feladata a kockázatok és a lehetőségek értékelése. Segít a munkáltatónak megtalálni a lehetőségek kihasználásának és a kockázatok kezelésének módjait.
  • a pénzforgalom kezelése: a pénzügyi asszisztens segíthet a pénzügyi vezetőnek a vállalat pénzforgalmának ellenőrzésében. Feladata a vállalat likviditásának értékelése.
Smiling woman and man working on a laptop
Smiling woman and man working on a laptop
3

pénzügyi asszisztensként dolgozni

Aki ügyel a részletekre és ért a számokhoz, örömét fogja lelni a pénzügyi asszisztensi munkában. A munka pontosságot követel a számviteli információk rögzítésében és magas szintű szervezőkészséget a napi tevékenységek elvégzéséhez. Lássuk a pénzügyi asszisztens feladatait és munkakörnyezetét!

4

szükséges tanulmányok és készségek

A pénzügyi asszisztensi állások általában belépő szintű lehetőségek, így a minimális tapasztalattal rendelkező jelöltek számára is ideális lehet. A munkáltatók azonban előnyben részesíthetik a speciális tudást, vagy egyetemi végzettséget:

multicultural employees in an open seating planral employees
multicultural employees in an open seating planral employees

készségek és kompetenciák

Pénzügyi asszisztensként a következő készségekre és kompetenciákra van szükség:

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a pénzügyi asszisztens munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.