milyen front-end fejlesztőként dolgozni?

A front-end fejlesztő egy weboldal vagy szoftveralkalmazás felhasználói oldalát, vagyis front-endjét építi. A többi fejlesztőtől eltérően azonban a technikai szempontok helyett design és pragmatikus megközelítést alkalmaz. Ez azt jelenti, hogy az általa fejlesztett kód határozza meg, hogyan valósul meg a webdesign az interneten. A weboldalak ötvözik a struktúrát, a dizájnt, a tartalmat, az adatokat és a funkciókat. A felhasználóbarát oldal létrehozásához tehát szükséges egy front-end fejlesztő is, hogy a felhasználók könnyen eligazodjanak a funkciók között. Lényegében az ő feladata, hogy a webes elrendezést úgy alakítsa át, hogy a back-end technikai oldalát becsomagolva és értelmezhetővé téve segítse a felhasználóknak a szükséges funkciók elérését.

mit csinál egy front-end fejlesztő?

A front-end fejlesztő különböző projekteken dolgozik, amelyek középpontjában a weboldal megjelenése és a végfelhasználók számára nyújtott felhasználói élmény áll. Például a weboldalakat informatív és vizuálisan megnyerő oldalakká alakítja, specifikus landing page-eket készít versenyek, szűk piaci szegmens- és reklámkampányok lefuttatásához. A front-end fejlesztő grafikai tervezőeszközöket használ a weboldal és alkalmazás prototípusok létrehozásához. A front-end fejlesztők különböző iparágakban dolgoznak, hogy funkcionális weboldalakat fejlesszenek a munkáltatóik számára.

tekintse meg a legújabb IT állásajánlatainkat

megnézem
1

front-end fejlesztő átlagos fizetése

Bérkalkulátorunk segítségével megismerheti a fizetési sávokat, hogy mennyit keres egy kezdő, vagy tapasztalt front-end fejlesztő. A belépő szintű pozíciók általában alacsonyabb fizetéssel járnak a kevés tapasztalat, következésképpen a szűkebb feladatkör miatt. A tapasztalt front-end fejlesztők többet keresnek készségeiknek köszönhetően. A fizetésen felül a bércsomag különféle juttatásokat is tartalmazhat, például egészségbiztosítást. Egyes vállalatok túlóradíjakat és év végi bónuszokat is fizetnek alkalmazottaiknak.

Szeretné tudni, mennyit keres egy front-end fejlesztő? Nézze meg bérkalkulátorunkban!

bérkalkulátor

hogyan kereshet többet front-end fejlesztőként?

A front-end fejlesztő keresete a feladataitól és készségeitől függ. Bérezése elsősorban a szakmai tapasztalata alapján alakul, viszont a bércsomagot tovább növelheti a magasabb iskolai végzettség vagy további készségekről szerzett tanúsítványok. Például egy programozási nyelvekből szerzett képesítés javítja a kilátásokat.

A nagyvállalatok az összetettebb projektek miatt gyakran többet fizetnek az állás betöltéséhez szükséges mélyebb ismeretek miatt. Bár a kis cégek kevesebbet fizetnek, itt valószínűleg további készségekre lehet szert tenni, mivel kisebb csapatban, sokrétű feladatokat kell megoldani. Ha nagyvárosokban keresünk munkát, az szintén növelheti a bércsomagot. A nagyvárosokban nagy a kereslet a fejlesztők iránt, és a magas megélhetési költségek miatt a fizetések is jobbak, mint a kisvárosokban.

2

front-end fejlesztő munkakör típusai

A front-end fejlesztők többféle területre szakosodhatnak, íme néhány: 

  • felhasználói felület (UI) és felhasználói élmény (UX) tervező: a front-end fejlesztő szakosodhat a felhasználói élményre (user experience – UX) vagy a felhasználói felületre (user interface – UI). A UI esetében a weboldal vizuális elemein dolgozik, míg a UX esetében felhasználói teszteléssel foglalkozik, hogy biztosítsa a zökkenőmentes felhasználói élményt.
  • web designer: web designer-ként a front-end fejlesztő a webdesign kialakítására összpontosít. Ez a munka minimális kódolást igényel, arról kell gondoskodnia, hogy a webes felület fejlesztésekor érvényesüljön az elemek összhangja és egyensúlya.
  • WordPress-fejlesztő: a WordPress platformokra szakosodott front-end fejlesztő segíthet az ügyfeleknek egyedi blogok létrehozásában a platform különböző témáinak beépítésével.
woman working on website on desktop computer
woman working on website on desktop computer
3

front-end fejlesztőként dolgozni

A front-end fejlesztő esztétikai érzékét és tervezői képességeit kamatoztatja a munkában. Vegyük sorra a front-end fejlesztők feladatait és munkakörnyezetét!

4

szükséges tanulmányok és készségek

tanulmányok

A front-end fejlesztővé váláshoz a következő utak vezetnek:

man standing in bus
man standing in bus

készségek

Egy front-end fejlesztőnek a technikai szakértelem mellett számos személyi készségre (soft skill-re) is szüksége van ahhoz, hogy kitűnjön a mezőnyből.

5

gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismétlődő kérdéseket a front-end fejlesztő munkakörrel kapcsolatban: 

Köszönjük, hogy feliratkozott. Hamarosan küldjük a preferenciáinak megfelelő álláslehetőségeket.