A vállalatvezetés csoportja az egyik legfontosabb tényező, amely hatással lehet egy vállalat sikerére. Nem becsülhetjük alá, mekkora szerepe van egy menedzsernek a csapat produktivitásában. A McKinsey szerint ha a vezetők jól veszik fel új szerepüket, az adott egyén vállalata „valószínűleg sikeres lesz” a hároméves terv teljesítésében – tízből kilenc csapatnál ez volt tapasztalható, amikor új vezetőt kaptak.

Az Indiana University 2012-es felmérése szerint a jól teljesítő dolgozók 400 százalékkal produktívabbak az átlagnál, vagyis ha a menedzseri csapat képes rávenni az alkalmazottakat ilyen eredmények elérésére, akkor a vállalat kedvező helyzetbe kerülhet a versenytársakkal szemben.

A megfelelő menedzserek bevonzása azonban kihívást jelenthet. Napjaink álláskeresők által vezérelt piacán a vállalatnak be kell bizonyítania, hogy a legjobb munkahelyet kínálja. Megmutatjuk, mit kell tennie ilyen esetben.

Büszkélkedjen a vállalattal!

Ha több nagyszerű vezetőt szeretne a vállalathoz csábítani, gondoskodjon arról, hogy tudják, pontosan mit kínál számukra. Emiatt a munkáltató márkájának reklámozása a szakemberek bevonzásának rendkívül fontos aspektusa.

Tudatosítani kell a vezetőkben, hogy Ön mit nyújthat számukra. Amennyiben a tehetség fejlesztését és fantasztikus vállalati kultúrát tud nyújtani, gondoskodjon arról, hogy ezt megtudják. Használja a honlapot: tegyen közé blogokat és videókat, posztoljon fényképeket arról, hogy milyen egy átlagos munkanap! Használja a közösségi média különböző oldalait: lépjen kapcsolatba emberekkel, és mutassa meg nekik, milyen a vállalatnál dolgozni! Ösztönözze az alkalmazottakat, hogy írjanak értékeléseket a vállalatról!

Vegyen fel több nagyszerű vezetőt!

A tehetséges menedzserek kiváló vezetőkkel szeretnek együtt dolgozni. A Gallup úgy találta, hogy ha egy vállalat tehetséges embereket vesz fel, „tovább javíthatja a végeredményt azáltal, hogy minden szinten elkötelezetté teszi munkavállalóit.” A felmérés szerint a rendkívül elkötelezett vállalati egységek 21 százalékkal produktívabbak, 22 százalékkal nyereségesebbek, 10 százalékkal jobb az ügyfelek általi értékelésük, és 37 százalékkal kevesebb náluk a hiányzás. Ha több erős vezetőt is alkalmaz, az egész vállalatra kiterjesztheti ezt a jó teljesítményt.

Teremtsen lehetőséget a menedzsereknek arra, hogy saját szintjükön potenciális kollégákkal beszélgessenek, bemutassák a vállalatot, és hangsúlyozzák annak erősségeit! Ennek érdekében bátorítsa a vezetőket, hogy konferenciákon vegyenek részt, és ott beszéljenek a cégről!

Darcy Eikenberg karrier coach azt tanácsolja, hogy küldje el a vállat vezetőit előadóként „olyan helyi csoportokhoz és szakmai szervezetekhez, ahol a jövő tehetséges szakemberei is jelen lehetnek.” Mint mondja: „A  vezetők nemcsak azt tanulják meg, hogyan magyarázzák el és osszák meg gondolataikat a vállalaton kívüli emberekkel. A színpadi jelenlét a szakembereket is segítheti abban, hogy megtalálják az Ön vállalatát.”

Kérdezze meg az alkalmazottakat, hogy milyen vezetőt szeretnének!

A vezetők felvétele nemcsak arról szól, hogy a vállalatunkhoz csábítjuk őket. Amikor ezek a szakemberek munkába állnak, arról is gondoskodni kell, hogy megfeleljenek azok számára, akiknek a feletteseként fognak dolgozni. Hiszen a menedzseri szerep lényege, hogy motiválja és felügyelje ezeket az alkalmazottakat, hogy azok még hatékonyabban dolgozzanak.

Lehet, hogy a vállalat igazgatótanácsa vállalja a felelősséget a felvett vezetőkért, de érdemes lehet az alkalmazottakat is meghallgatni, amikor kiválasztásra kerül, hogy kinek fognak dolgozni. Ez történhet úgy, hogy az osztály egy képviselője részt vesz az interjúkon, vagy összegyűjthetik a kérdéseket, amelyeket ezek az alkalmazottak szeretnének feltenni. Az alkalmazottak ezáltal némi hatalmat kapnak, és értékesnek érezhetik magukat, ami aztán növelheti elköteleződésüket.

A vezetők felvételének egyedi szempontjai lehetnek, és a vállalatoknak ügyelniük kell arra, hogy a megfelelő embereket csábítsák magukhoz, hogy az adott személy hozzájárulhasson a produktivitás növeléséhez az osztályokon. A helyes döntés jelentős előnyökkel járhat az egész vállalat számára.